Poul Blaabjerg har været hospitalsdirektør siden august 2017. Foto: Aarhus Universitetshospital

Poul Blaabjerg har været hospitalsdirektør siden august 2017. Foto: Aarhus Universitetshospital

Hospitalsdirektør:

Jeg har AUH i hovedet døgnet rundt

Direktør for AUH, Poul Blaabjerg, står midt i sin største udfordring i karrieren

Af
Danni Paulsen

Tirsdag var en begivenhedsrig dag på Aarhus Universitetshospital.

Medarbejdere, patienter og almindelige borgere dannede en over to kilometer lang menneskekæde for at markere utilfredsheden med besparelserne på hospitalet.

Forinden havde ledelsen inviteret til et stort, internt møde, hvor der blev berettet om spareplanen og den situation, AUH står i. Samtidig kunne medarbejderne giver udtryk for deres frustrationer.

"Jeg bliver da påvirket af de her samtaler med vores bekymrede medarbejdere. Men jeg synes, det er godt, at vi kan have disse møder, hvor de, der har noget på hjerte, møder op og siger det direkte," sagde hospitalsdirektør Poul Blaabjerg efter mødet.

Han var ikke selv ude at danne menneskekæde og holder medarbejderne i hånden, men han anerkendte initiativet.

"Det er symbolsk meget flot, at vi står sammen og slår ring om AUH. Det er en fantastisk anerkendelse af en arbejdsplads, som man gerne vil beskytte og er stolt over at være en del af. Der er en stærk ånd her på AUH. Det er et stort og ambitiøst sted, men vi er uden tvivl under pres i øjeblikket, og det er selvfølgelig den anden side af sagen," fastslår Poul Blaabjerg.

Under medarbejdermødet lod hospitalsdirektøren forstå, at han er fortrøstning i forhold til politisk hjælp.

"Der er jo mange politikere fra alle partier, der peger på, at der er en problemstilling, og at de har et oprigtigt ønske om, at AUH skal være et stærkt universitetshospital. Det stoler jeg på, at de står ved, når det skal konkretiseres. Jeg kan ikke andet end tro på de konstruktive signaler, der er givet," understreger han overfor Lokalavisen Aarhus.

Blaabjerg lægger ikke skjul på, at hospitaler står midt i en krise.

"Der har været sparerunder ti år i træk, og det er et vilkår, vi og mange andre hospitaler har levet under. Men vi har så efter flytningen fået et stort indhug i vores budget, og det er rigtig hårdt og ærgerligt, for det er mange års opbyggede kompetencer, som vi presser hårdt. Vi er ikke i en eksistenskrise, men vi er i en profil- og identitetskrise," siger han og lader forstå, at der er skåret så hårdt ind til benet, at kommende besparelser er kritiske og vil brede sig som ringe i vandet.

"Det er enormt svært at finde steder at spare, fordi det har negative konsekvenser andre steder, og det kan vi selvfølgelig ikke have."

Mentalt pres

Hvordan er det at sige til sine medarbejdere, at selvom de ikke kan finde steder at spare, så skal de?

"Det er på ingen måder rart. Og det er ikke godt, for vi ved, at alt har konsekvenser i den her sammenhæng efter mange sparerunder. Det her er den vanskeligste opgave, jeg har kunnet forestille mig at få."

Poul Blaabjerg har tidligere været direktør i it-branchen og Center for Ledels, men nu står han med egne ord med den sværeste udfordring i sin karriere.

En udfordring, der også på det menneskelige plan er meget hård.

"Det synes jeg, det er. Jeg trives godt med at løse vanskelige opgaver, men det her giver også et mentalt pres. Jeg har AUH i hovedet døgnet rundt."

Har du overvejet at trække dig som hospitalsdirektør?

"Jeg synes, det her er et fantastisk job. Alt, der foregår på AUH, er jo til at forklare, fordi det er meningsfuldt arbejde på alle måder. Jeg møder virkelig dygtige og meget engagerede mennesker hver eneste dag, og jeg vil gerne bruge al den ledelseskraft og erfaring, jeg har i mig, til at få situationen vendt, så vi også om to, tre og fem år er i den internationale elite. Jeg vil gøre alt, jeg kan, for at vi får opgaven løst."

Poul Blaabjerg overtog direktørposten på hospitalet i august 2017.

Publiceret 29 May 2019 09:42