Byens nye japanske restaurant udfordrer 'running sushi'-konceptet og bekæmper madspild

Hos Uma Sushi i Aarhus har man flere japanske specialiteter på menukortet end blot sushi. Samtidig går man væk fra det populære 'running sushi'-koncept for at levere frisklavet sushi og bekæmpe madspild

Af
Jonas Wrede Hansen

restaurant Det er en drøm, der er gået i opfyldelse for 32-årige Sylvain Troung fra Højbjerg. Det fortæller han meget tydeligt med sit store smil, da han med to serveringsbakker fyldt med sushi byder velkommen i sin nye restaurant midt i Aarhus. I flere år har han arbejdet som kok på japanske restauranter i Aarhus, men nu har han sammen med sin kone og en forretningspartner åbnet Uma Sushi i M.P Bruuns Gade 9 lige ved Bruuns Galleri.

Med plads til lidt over 60 spisende gæster vil han i et rummeligt lokale med et tydeligt asiatisk udtryk byde på et 'all you can eat'-koncept, som udfordrer byens 'running sushi'-steder.

"Man betaler en fast pris, og så kan man spise alt det, man har lyst til. Men i stedet for, at det er 'running sushi', får man et menukort og et bestillingskort, hvor man kan krydse de retter af, man har lyst til," forklarer Sylvain Troung.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sylvain Troung (tv.) har sammen med sin kone Yun Zhang og en forretningspartner åbnet Uma Sushi i M.P Bruuns Gade i Aarhus.

Sylvain Troung (tv.) har sammen med sin kone Yun Zhang og en forretningspartner åbnet Uma Sushi i M.P Bruuns Gade i Aarhus. Foto: Jonas Wrede Hansen

I sit bestillingskort kan man desuden selv bestemme, hvilken sauce man ønsker på toppen af sine sushi-ruller og hvor mange man ønsker af hver ret. Det 'all you can eat'-koncept har ifølge Sylvain Troung flere fordele.

"Det gør, at vi kan servere frisklavet sushi, som ikke har ligget på et bånd med varme retter, hvor det har kørt rundt sammen," lyder det fra Sylvain Troung, der selv står i køkkenet som kok i Uma Sushi, og tilføjer:

"Og så bekæmper vi også madspild, da vores gæster på den måde bestiller det, de kan spise."

Kærlighed til japansk mad

Det er også Sylvain Troungs ønske, at Uma Sushi kan være med til at udvide aarhusianernes kendskab til det japanske køkken. Derfor har han valgt at tilføje flere retter til menukortet, som man ifølge ham ikke finder på byens andre sushi-restauranter. Blandt andet desserten 'Mochi Glacé', der består af sticky rice med isfyld, hvor man kan vælge imellem grøn te, kokos, vanilje og mango, men der er også flere af forretterne, som er japanske favoritter, men ikke er særlig udbredte i Danmark.

"Jeg tilføjer stille og roligt flere og flere traditionelle japanske retter til menukortet. Jeg vil gerne præsentere aarhusianerne for retterne, som jeg er sikker på, at de kommer til at kunne lide," fortæller Sylvain Troung, der er født i Frankrig, men har vietnamesiske rødder.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Uma Sushi ligger i lokalerne, hvor restauranten Sushi Sakura tidligere lå.

Uma Sushi ligger i lokalerne, hvor restauranten Sushi Sakura tidligere lå. Foto: Jonas Wrede Hansen

Hans kærlighed til japansk mad startede, da han som 12-årig begyndte at arbejde i sin mors asiatiske restaurant i hjembyen Marseille. Siden dengang har han arbejdet med mad. Som 19-årig kom han i lære hos en sushi-kok, og da kokken blev ansat på en restaurant i Aarhus, smed Sylvain Troung alt, han havde i hænderne, og sagde farvel til familie og venner for at flytte med til Danmark, hvor han fortsatte sin lidenskab og kærlighed til det japanske køkken.

"Det allerførste, jeg lærte, var at koge ris. Og det er faktisk den allervigtigste egenskab for at lave sushi. Hvis risene er kogt for hårde eller for bløde, så bliver det en dårlig sushi-rulle. Jeg går derfor rigtig meget op i, at risene er kogt ordentligt," fortæller Sylvain Troung og påpeger, at der er flere steder i Aarhus, hvor risene ikke er kogt godt nok.

Overtog forfærdelig lokaler

Uma Sushi åbner i samme lokaler, hvor restauranten Sushi Sakura tidligere lå. Det var et populært sted, indtil det kom frem, at der slet ikke var styr på hygiejnen i køkkenet. Fødevarestyrelsen gav stedet en sur smiley og en bøde på 15.000 kroner, da styrelsens kontrolteam besøgte stedet 24. september sidste år. Her blev der blandt andet fundet rotteafføring bag en opvaskemaskine og tegn på, at der havde været skadedyr i restauranten i længere tid.

Sylvain Troung er godt klar over den tidligere restaurants dårlige rygte, og han var også lidt overrasket over lokalets tilstand, da han overtog det.

"Der var meget beskidt og et rigtig dårligt indeklima, så vi bruge rigtig lang tid på at gøre rent. Men der er styr på alt nu, og vi har også været i kontakt med Fødevarestyrelsen. Vi har et åbent køkken, så man kan kigge ind til mig og se mig tilberede maden. Det gør jeg kun, fordi jeg ikke har noget at skjule. Der er styr på hygiejnen," fastslår ejeren af Uma Sushi.

Publiceret 29 May 2019 15:30