John-Paul Pearson bor i nærheden af skoven ved Østergårdstoften og har hjulpet med rågereguleringen de sidste fem år. I år har frivillige jægere igen fået tilladelse fra kommunen til at regulere bestanden.

John-Paul Pearson bor i nærheden af skoven ved Østergårdstoften og har hjulpet med rågereguleringen de sidste fem år. I år har frivillige jægere igen fået tilladelse fra kommunen til at regulere bestanden. Foto: Anders Michaelsen

Reportage fra råge-regulering: Riflen blev holdt i ro

Naboer til skov i Hjortshøj har i årevis klaget til kommunen, og ad flere gange har jægere været ude i skoven. Nu begynder reguleringen af rågerne igen

Af
Anders Michaelsen

JAGT Solen finder pletvis vej ned til den mørke skovbund, hvor hysterisk fuglelarm summer ud fra trækronerne. Det er skærebrænder skrig, fuglene skratter. Spørger man skovens naboer, lyder de måske altid sådan, måske lyder de som de gør, fordi de kan genkende dagens besøgende - måske begge dele. For nede på skovbunden står en gruppe camouflerede, skovgrønne mennesker med salonrifler om skulderen og en tilladelse fra kommunen i lommen.

"Er der nogen her, der aldrig har skudt råger før?," spørg Niels Jørgen Friis, der er biolog ved Natur og Miljø i Aarhus Kommune ud i gruppen af frivillige jæger, der er mødt op. Ingen svarer. De fleste har været ude i skoven for enden af Østergårdstoften i Hjortshøj før, så dagens briefieng er blot formalia.

"Det her er en forholdsvis tæt koloni, og naboerne er dødtrætte af larmen, og vi får mange klager herude fra, så i må hjertens gerne gøre, hvad i kan," siger Niels Jørgen Friis på sindig vestjysk.

Rågereguleringen fra sidste år har haft en effekt, der er færre reder, end der var sidste år, så noget er der sket, konstaterer Niels Jørgen Friis. Alligevel er en ny omgang regulering vurderet nødvendigt. Reguleringen går fra 1. maj til slutningen af juni, og det vil altså være muligt at se jægere i skoven i den periode.

En fredet fugl

Rågen, som skovens naboer er dødtrætte af, er ellers en fredet fugl. Og fredet fra jagt har den været siden 1979 grundet et EU fuglebeskyttelsesdirektiv. Men det er tilladt at regulere, hvilke betyder man kun må skyde ungerne.

Udover at fortælle jægerne, hvilke dele af skoven der er kommunal skov, og dermed hvor de godt må skyde rågeunger, gør Niels Jørgen Friis det klart, at man skal skyde ungerne, når de er godt fri og væk fra reden, så de ikke tumler ind i reden igen og lider.

"Men skulle det ske, at i kommer til at vingeskyde eller halvskyde én, og ungen tumler ind i reden, så sker det også, at de andre unger skubber den ud. Så prøv og vend tilbage fem minutter senere," siger han.

'Det smager af råge'

John-Paul Pearson er en af dem, der står i skovuniform og lytter til Niels Jørgen Friis. John-Paul Pearson, eller 'JP' som hans venner kalder ham, er fra Virginia nær Washington D.C og har et tydeligt og letgenkendeligt dansk med amerikansk accent. De sidste fem år har han været ude i skoven for at hjælpe med reguleringen. Selvom han er vokset op i våbenglade USA, er det først, efter han flyttede til Danmark for år tilbage, han begyndte at gå op i jagt og fik dertilhørende tilladelser.

"Mange herude arbejder måske eller er pensionister og vil slappe af og kan have svært ved at sove. Jeg kan godt forstå, folk bliver påvirket af larmen. Og landmanden her taber nogle procenter, af det han har lagt i jorden, fordi rågerne æder hans såsæd. Han er generet, og beboerne er generet, og jeg har også mødt folk, der er glade for, at vi kommer, fordi fuglene har skidt på deres biler," siger John-Paul Pearson.

Udover at hjælpe områdets beboere, er rågeregulering også en gratis måde at komme ud i naturen og på jagt udenom dyre jagtselskaber. Og så fortæller en anden af jægerne, at råge-unge skulle være en delikatesse, tilsat champignoner, bacon og fløde. Men for de uindviede så holder klicheen ikke om, at noget kød, du ikke har smagt før, kan sammenlignes med smagen kylling, ifølge 'JP'. Det gør råge ikke.

"Den smager godt, når den er tilberedt, det smager lidt ligesom lammekød. Det er svært at forklare, men det smager af råge," siger han.

'Preseason'

Det er en klog fugl, der skaber uro og råge-råb. De frivillige jægere påstår, at fuglene er så kloge, at de kan genkende, når de kommer i deres biler. På jægerne lyder det, som om fuglene kan kende forskel på Renault og Citroën. Fuglene flyver langt væk men larmer endnu mere, når de har spottet sidste års uvenlige gæster, også selvom jægerne ikke må skyde de voksne fugle. Af den grund har 'JP' også fået ny hat siden sidst for ikke at vække mere opsigt end højst nødvendigt. Måske kan de ikke huske ham.

Men de høje og mange lyde fra trætoppene signalere dog noget andet, samtidig med at lydene foretager sig, som de fleste jægere forlader skoven, efter naturvejleder Niels Jørgen Friis har kridtet banen op for dette års rågeregulering. Jægerne har fået deres tilladelse fra bagagerummet af Niels Jørgen Friis' turkise Natur- og Miljøbil og har forladt skoven. 'JP' er som den eneste blevet tilbage. Han sonderer kun terrænet i dag. Riflen har han lagt tilbage i bilen.

"Det er 'preseason'. Ungerne er ikke begyndt at hoppe ud af reden endnu. Måske om et par uger, kommer jeg tilbage, når de er begyndt at bevæge sig udenfor reden," siger han, imens han kigger igennem den naturgrønne kikkert på trætoppene, der er fyldt med reder.

Jægerne har fået deres tilladelser og er gået hjem, og på den måde er råge-sæsonen skudt i gang, uden af et eneste skud er blevet affyret.

Publiceret 26 May 2019 11:00