Til venstre: Lars Arknaes og Niels Smed, der er nogle af talspersonerne fra Bernstorffsvej, hvor borgerne er utilfredse med et ønske om etagebyggeri.

Til venstre: Lars Arknaes og Niels Smed, der er nogle af talspersonerne fra Bernstorffsvej, hvor borgerne er utilfredse med et ønske om etagebyggeri. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Borgere står sammen mod højhuse:

Det vil være en skandale

Beboerne på Bernstorffsvej i Viby kæmper mod, at der bliver opført nye, høje boliger

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

byggeri De står sammen, og de kæmper. Senest har de haft arrangeret en dag fyldt med aktiviteter og boder, hvor børnene, og de voksne for den sags skyld, blandt andet kunne vælte højhuse med en tennisbold. Og lige præcis den bod var meget symbolsk for, hvorfor man står sammen på Bernstorffsvej i Viby.

Højhuse er nemlig det helt store issue, da en bygherre har et ønske om at lave et etagebyggeri ud til Skanderborgvej, til trods for at der ligger en lokalplan for området, der siger, at der ikke må bygges med en højde på mere end 8,5 meter, og at det skal gøres i en stil, så det stemmer overens med kvarterets byggestil. Den er nemlig lidt speciel, for stort set alle husene på vejen er ens, og de er bygget i 1920-1930'erne, da FDB havde fabrik i området.

"Det er et historisk område, så det vil være en skandale, hvis man rykker nogle af de eksisterende huse ned for at bygge nyt etagebyggeri, som ikke passer ind i stilen," siger Lars Arknaes, der er en af de seks talspersoner, der er på Bernstorfssvej for at kæmpe beboernes sag.

Niels Smed, der også er en af talspersonerne, supplerer:

"Det er som at trække en tand ud på et flot område, og vi synes, at det ønske, der ligger for byggeriet, stikker helt af."

Respektfuld forandring

Alle talspersoner understreger, at det ikke handler om, at man er imod udvikling i området, men at man skal tænke sig om, inden man begynder nyt byggeri.

"Hvis der bliver bygget i flere etager, så bliver det meget voldsomt foran de eksisterende boliger, og man vil få udsigt til en mur. Vi vil rigtig gerne være med til at forandre i vores område, men det skal være respektfuldt," siger Henriette Plougmand, der også er en af talspersonerne.

Under en eventdag blev der væltet højhuse til fornøjelse for både store og små og en meget symbolsk event.

Under en eventdag blev der væltet højhuse til fornøjelse for både store og små og en meget symbolsk event. Privatfoto

De påpeger, at det ville være ok med rækkehuse i 1-1,5 etager, da det er det, der er muligt ifølge den gældende lokalplan, og dermed også det, beboerne på Bernstorffsvej accepterer.

Kollegie startede balladen

Alle beboernes bekymringer begyndte egentlig for et stykke tid siden. Den samme bygherre har nemlig opført et byggeri på Skanderborgvej 223, som støder op til haverne på Bernstorfssvej og har fungeret som en form for kollegie eller bofællesskab. Den gældende lokalplan siger, at der kun må opføres enfamilies huse i området.

"Vi har været stærkt fortørnet over, at der har været drevet et privat "kollegie" på 376 kvadratmeter med 20 værelser og fælles køkken/bad. At ejeren nu bruger betegnelsen 'bofællesskab' ændrer heller ikke på, at byggeriet såvel i sin udformning som i materialevalg er i modstrid med den gældende lokalplan. Vi vurderer, at det ødelægger homogeniteten i det gamle kvarter," siger Niels Smed, der påpeger, at man ikke er utilfreds med beboerne på Skanderborgvej 223, da det ikke er lejernes skyld, at man har opført byggeriet.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) gav i november sidste år ejeren påbud om at bringe den erhvervsmæssige udlejning til ophør. Påbuddet kom, da kommunen blev opmærksom på, at der var tale om ulovlig anvendelse i og med, at ejeren lejede ud til 20 personer på selvstændige lejekontrakter.

Ny sagsbehandler

Hos Aarhus Kommune er arkitekt Borghildur Sölvey Sturludóttir ny sagsbehandler på projektet, og hun oplyser, at man vedkender og beklager, at der er sket en fejl fra kommunes side, da man sendte projektet ud til borgerne. Der var nemlig kun tale om et ønske fra bygherres side og ikke et egentligt godkendt projekt.

"Jeg forstår sagtens borgernes frustrationer. Vi afholder et borgermøde 3. juni, hvor vi vil tale om proces og muligheder med byfortætning med borgerne," siger hun og fortsætter:

"På nuværende tidspunkt er der ikke taget stilling til, om ansøger kan gå videre med projektet, eller hvordan det i givet fald vil blive udformet, herunder husenes højde, antallet af lejligheder eller parkeringsforhold. Vi ønsker en tæt og god dialog med beboerne i nærområdet. Vi forventer at afholde et borgermøde i forbindelse med høring af forslag til ændring af gældende kommuneplanrammer, hvor der vil blive udsendt høringsmateriale til alle berørte i nærområdet."

For at skabe en sammenhæng i området vil lokalplanen ved Bernstorffsvej/Skanderborgvej køre parallelt i den helhedsplan, der er ved at blive udarbejdet for Skanderborgvej. Kommuneplanen giver mulighed for byfortætning, og derfor arbejdes der med en helhedsplan for Skanderborgvej, oplyser Borghildur Sölvey Sturludóttir.

Hun understreger, at man fra kommunens side lytter til borgerne, og at man forsøger at ramme en balance mellem de forskellige interesser.

Talspersonerne håber, at byrådspolitikerne har lyst til at komme forbi til uformelle kaffemøder, så de kan høre bekymringerne, inden de skal tage de endelige beslutninger om et eventuelt byggeri i byrådssalen, for i sidste ende er det en politisk beslutning, om der skal være fortætning i området.

Publiceret 23 May 2019 06:30