Letbanetoget passerer Ringvejen i Grenaa med bommene oppe og ingen blink eller klokke til at advare trafikanterne.

Letbanetoget passerer Ringvejen i Grenaa med bommene oppe og ingen blink eller klokke til at advare trafikanterne. Foto: Orla Carlsen

Først i Hjortshøj og nu i Grenaa:

Bommene gik op - og så kom letbanetoget

Letbanen undersøger om der var fejl på bomanlægget ved Ringvejen i Grenaa mandag aften

Af
Søren Andersen

GRENAA Teknikken drillede letbanen, da der mandag aften ved 19.20-tiden var afgang fra Grenaa mod Aarhus. Så meget, at det kunne være endt helt galt i form af sammenstød mellem letbanetoget og andre trafikanter. En bil, et barn på cykelstien eller et ældre menneske, som måske ikke hører så godt.

I overkørslen ved Ringvejen i Grenaa var bommene nede i så lang tid, at der blev en længere kø af biler - og flere af dem trak ud af køen, vendte om og fandt nye veje.

I køen holdt også Orla Carlsen, der har gjort det til sin fritidsbeskæftigelse at fotografere, hvad der sker af stort og småt i Grenaa.

"Bilerne både foran mig og bag mig var begyndt at vende om. Der var rigtig mange biler bag mig, og jeg vil skyde på, at vi holdt stille i omkring fem minutter. Pludselig begyndte bommene at gå op, og da de var trekvart oppe, hørte jeg tre høje trut. Jeg troede, at det var bussen bag mig, men nej. Jeg kiggede rundt. Nu var bommene helt oppe og blinklyset var slukket og så kom toget. Ikke med fuld fart, men dog ikke helt stille - og jeg fandt ud af, at det var toget der truttede," siger Orla Carlsen.

Handlet efter reglerne

Kommunikationschef Jens Velling fra Aarhus Letbane siger, at man nu vil undersøge, om der var fejl på bomanlægget i Grenaa mandag aften.

"Der er blevet handlet helt efter reglerne i sådan en situation, for så må letbanen krydse vejen med en hastighed under 20 km/t og ved at bruge hornet. Derefter vil teknikken i bomanlægget blive nulstillet og klar til næste overkørsel," siger Jens Velling.

Hornet skal bruges til at tyfonere, som det hedder rent teknisk.

"Det er så højt, at står man tæt på, vil det gøre ondt i ørerne, og når reglen er sådan, skyldes det, at trafikken ellers ville gå helt i stå - både for letbane og bilerne. Vi må erkende, at vi har haft visse opstartsproblemer, men en situation som denne har jeg kun hørt om én gang tidligere," siger Jens Velling.

Da skete der noget lignende i Hjortshøj - hvor bommene også var nede, men letbanetoget nåede ikke frem tids nok til at kunne passere, inden de gik op igen.

"Jeg håber virkelig, at der kun blev kørt med en hastighed på 15-20 km/t i overskæringen i Grenaa mandag aften," siger Jens Velling.

Og hertil svarer Orla Carlsen: "Jeg tror det gik hurtigere, men der blev i hvert fald kørt 20 km/t - og der var ikke gang i hverken blink eller klokke. Jeg synes, det er synd for førerne i letbanetoget, at de skal udsættes for sådan en farlig situation."

Publiceret 15 May 2019 07:43