AUH skal spare 325 millioner kroner og de første fyringer er varslet. Fra flere sider advares der om, at gennemføres besparelserne kan hospitalets dage som universitetshospital være talte. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

AUH skal spare 325 millioner kroner og de første fyringer er varslet. Fra flere sider advares der om, at gennemføres besparelserne kan hospitalets dage som universitetshospital være talte. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Østjyske folketingskandidater om krisen på AUH:

Christiansborg må til lommerne nu

På tværs af rød og blå blok er folketingskandidater fra Østjyllands Storkreds enige: Politikerne på Christiansborg må påtage sig et ansvar og hjælpe AUH

Af
Grethe Bo Madsen

Besparelser på 325 millioner kroner, store fyringsrunder, specialafdelinger med gode resultater, der må skæres mere end ind til benet og frustrerede overlæger, der frygter for hospitalets fortsatte status som universitetshospital.

Lokalavisen Aarhus har talt med flere læger på Aarhus Universitetshospital, som råber op, fordi det set med deres øjne ganske enkelt er umuligt at gennemføre endnu en besparelse og slet ikke i den størrelsesorden.

"Vi sidder med en pukkel af fejldispositioner, som risikerer at true sygehuset på dets fremtid. Vi skal skære ned på driften for at finansiere et anlægsunderskud. " Sådan beskrives situationen af speciallæge i anæstesiologi og overlæge på dagkirurgisk afsnit, Sven Felsby.

UgeBladet Skanderborg har spurgt nogle af de østjyske folketingskandidater, om de mener, Christiansborg skal gribe ind og hjælpe Aarhus Universitetshospital på ret køl.

Stærkt bekymrende

Og det er de forbavsende enige om på tværs af partierne.

"Det gør mig virkelig bekymret, at det er nødvendigt at starte afskedigelser nu. Jeg vil gerne have et stærkere sundhedsvæsen, og det kræver penge. Hvis ikke vi prioriterer det, ser jeg en fremtid, hvor vi vil få sværere ved at rekruttere og fastholde medarbejdere - med utryghed som konsekvens for os borgere," siger Dorthe Hindborg (S), der samtidig understreger, at med de mange besparelser, der har været de seneste år, er sundhedsvæsnet blevet utroligt underprioriteret.

Også Birte M. Andersen (V) ønsker, at politikerne på Christiansborg giver AUH en økonomisk håndsrækning. Hun går imod sin partifælle, sundhedsminister Ellen Trane Nørby, der ikke ønsker at spareplanerne på AUH gøres til et tema i valgkampen.

"Sygehuset er gået foran i en moderniseringsproces med etablering at et supersygehus med samling af både enheder fra Aarhus og faglige specialer. Det vil på sigt skabe muligheder for effektiviseringer og en mere rationel drift. Men det tager naturligvis tid. Effektiviseringsgevinsterne kan derfor ikke høstes fra dag ét," konstaterer hun.

Send penge nu

Susan Kronborg (RV) opfordrer folketinget til at punge ud.

"Aarhus Universitetshospital er et stort, moderne hospital, der peger langt ind i fremtiden. Det har været igennem en lang og vanskelig omstillingsproces. Nu må resultatet ikke bremses på grund af nogle regnedrenges urealistiske teorier. To sekunder efter AUH er bygget færdig, kører en kæmpe fyringsrunde. Det er helt absurd, og jeg er målløs", lyder det fra Susan Kronborg (B), der finder det chokerende, at der budgetteres med effektiviseringer fra første sekund ved sammenlægningen af alle afdelinger i Skejby.

"Al logik siger, at der skal være en indkøringsfase, førend der måske kan høstes effektiviseringsgevinster. Den uforsvarlige personalebesparelse skal stoppes. Send flere penge nu," lyder hendes opfordring til Christiansborg-politikerne.

Umuligt sparekrav

Sådan lyder meldingen også fra Mira Issa Bloch (Å), der finder det helt urimeligt over for patienterne, hvis ikke staten går ind og hjælper AUH.

"En flytteregning på en milliard kroner samtidig med at AUH skal spare 500 millioner kroner om året kan ikke betales ved at spare på driften," påpeger hun og fortsætter:

"Det er ni år siden, staten bevilgede pengene til byggeriet af det nye AUH, og der er sket meget siden. Sundhedsvæsnets bevillinger er ikke fulgt med udviklingen i behandlingsbehov og medicinpriser, og samtidig er der blevet sparet massivt. Det kan ikke lade sig gøre at spare så store beløb, uden det går ud over patienterne."

Publiceret 15 May 2019 14:23