Claus Krogh, Ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser

Claus Krogh, Ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser

Chefredaktørens klumme: Et ikke så super sygehus

"Situationen kræver et stop for besparelserne," skriver Claus Krogh om problemerne på AUH

(OBS: Lokalavisen Aarhus arrangerer en valgdebat den 22. maj på DOKK1, hvor den kritiske situation på AUH skal debatteres. Se mere her.)

Grænsen er nået for personalet på Aarhus Universitetshospital (AUH). Ikke flere sparekrav. Nu må ledelsen på hospitalet, ledelsen i regionen og regionens politikere forstå, at situationen kræver et stop for besparelserne.

Det kræver, at man i samlet flok siger til Christiansborg, at der må og skal tilføres penge til AUH. Ellers går det ud over patienterne og kan i sidste ende koste menneskeliv. Det sidste vil en læge aldrig sige - det er min konklusion på baggrund af det, vi hører fra AUH.

Lokalavisen har den sidste uge bragt en stibe artikler om krisen på AUH - blandt andet står tre læger frem og siger, at de planlagte besparelser får kæmpe konsekvenser for alle - herunder selvsagt også patienterne.

Eller udtrykt på en anden måde af ledende overlæge Jens Veirum på børne- og unge-afdelingen på AUH:

"Vi kan ikke løbe stærkere, vi har skåret alt, hvad vi kan. Det er kun småting, vi kan regulere nu. Der er nogen, der er nødt til at fortælle os, hvilke funktioner vi ikke skal lave mere."

Problemet er, at man i regionens øverste ledelse - personificeret ved Region Midtjyllands koncerndirektør Ole Thomsen, der sidder med det overordnede ansvar for sundhedsområdet - ikke aner, hvad man skal gøre, så man drøner grønthøsteren rundt over hospitalet og sparer her og der og alle vegne. Uden anden strategi end at der denondelynemig skal spares. Det er beskæmmende, at Ole Thomsen ikke har flere visioner og ideer til, hvordan man kan løse AUH's udfordringer.

Politisk er der selvsagt lydhørhed op til et folketingsvalg. Regionsrådsformand Anders Kühnau siger, han mangler penge og appellerer til Christiansborg. Her sidder sundhedsminister Ellen Trane Nørby og siger, at hun godt kan se at AUH er presset - men at det ikke er noget, der skal være en del af den forestående valgkamp. Men hvorfor dog ikke det? Det er da netop nu, at politikerne skal fortælle vælgerne, om man rent faktisk vil have et supersygehus med en masse superdygtige medicinske specialer - eller om man er tilfreds med et ganske stort regionshospital.

Det må være muligt for Ole Thomsen at tilvejebringe en analyse, som klart kan fortælle politikerne, hvad deres manglende vilje til at tilføre AUH midler får af konsekvenser for patienterne. Men så skal han køre sin foretrukne maskine - grønthøsteren - i garagen og til at tænke i visioner og være kreativ, og det er, efter hvad vi hører, ikke Ole Thomsens spidskompetence.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende chefredaktør

Publiceret 14 May 2019 15:06