Foto:

Foto: Erik Refner / Ritzau Scanpix

Kontroversiel Aarhus-professor stiller op for Stram Kurs

Stram Kurs har onsdag opstillet to nye kandidater til folketingsvalget. Den ene er Helmuth Nyborg, der tidligere har været ansat som professor ved Aarhus Universitet

Den aarhusianske professor emeritus Helmuth Nyborg, som indtil 2007 var tilknyttet Aarhus Universitet, er onsdag blevet præsenteret som ny kandidat til Folketinget for Stram Kurs. Det oplyser partiet på dets Facebook-side.

"Professor Helmuth Nyborg er en internationalt højt respekteret og anerkendt forsker, der i årtier har forsket i og udbredt kendskabet til videnskaben inden for IQ og menneskers biologiske forskellighed inden for kognitive evner. Hans viden og utrolige indsigt og formidlingsevne er derfor af ubeskrivelig værdi for både partiet og for Danmark," siger Rasmus Paludan i Facebook-opslaget om partiets nye kandidat fra Aarhus.

Professoren, der har specialiseret sig i udviklingspsykologi, har en noget kontroversiel fortid, hvor han blandt andet har udtalt til Politiken, at mænd har en højere IQ end kvinder, og til Ekstra-Bladet har han tidligere udtalt, at den gennemsnitlige IQ hos somaliere er meget lavere end danskeres.

"Gennemsnittet i IQ hos somaliere er meget lavere end hos os. Jeg siger ikke, at det gør dem til dårlige mennesker, at de er somaliere. De kan være dårlige mennesker, fordi de har en tilbagestående kultur, men om de har en lille eller en stor penis - eller en lille eller stor hjerne - gør ingen forskel," sagde han under et interview i Ekstra Bladet og fortsatte:

"Det gør dem ikke til undermennesker, at de gennemsnitligt har dårligere hjerner end danskere. Der er bare forskel på racer - og der er ingen grund til at lyve om det. Der er mange fra Afrika, der ikke forstår særlig meget, fordi deres IQ er 80."

Ifølge Århus Stiftstidende gik Helmuth Nyborg på pension i 2007 efter en alvorlig irettesættelse fra Aarhus Universitet.

jwh

Publiceret 08 May 2019 12:56