Elly og Max fejrede 40 års bryllupsdag i januar. Sidste sommer blev Max diagnosticeret med demens.

Elly og Max fejrede 40 års bryllupsdag i januar. Sidste sommer blev Max diagnosticeret med demens.

Ægtepar sammen på kommunalt demensophold:

"Jeg skal lære, at jeg ikke skal skælde så meget ud"

Ægteparret Max og Elly Nielsen fra Harlev har været på demensophold betalt af Aarhus Kommune

Af
Trille Skøtt-Jensen

Demens De kigger kærligt på hinanden og smiler. Max på 80 og Elly på 79 år.

"Vi har det jo meget godt," siger Elly Nielsen til sin mand.

"Ja, der er da ikke noget som helst i vejen," svarer Max.

Lokalavisen snakker med parret om livet med demens. Max er ramt af sygdommen. I sommeren 2018 kom der en diagnose på det, som Elly faktisk godt vidste. Max Nielsen har demens.

Det er stadig i den tidlige fase, men dog i den fase, hvor Max ikke kan forstå, at han er syg. For han føler sig jo ikke spor syg. Men noget er forandret. Og det er ikke kun Max, der er ramt af sygdommen. Det er også hans kone, familien og omgangskredsen. For når demens rykker ind, så bliver alle ramt.

I Aarhus Kommune vil man gerne hjælpe familierne, der er ramt af demens. Derfor har de i de sidste to uger inviteret på gratis ophold på Saksild Strand, for at afprøve om et fire-dages hotelophold med masser af læring kan skabe mere værdighed og give mere fællesskab for mennesker med demens og deres nærtstående.

Skal ikke skælde ud

Max og Elly Nielsen er med på det sidste ophold.

I hverdagen får de tingene til at hænge sammen. Det går faktisk stadig rigtig fint.

"Jamen der er jo ikke noget der. Jeg skal bare lære, at jeg ikke skal skælde så meget ud. Jeg skal lære, og det synes jeg også jeg har, at Max er blevet ineffektiv. Han vil ikke rigtig være med til noget længere," fortæller Elly.

Hun har på kurset fundet ud af, at der er også andre, der har det sådan.

"Men jeg har sørme også fundet ud af, at vi har det godt i forhold til andre. At den måde, som vi klarer det på hjemme, det er den rigtige måde. Synes du ikke?" siger Elly og kigger på Max.

"Jo, der er jo ikke noget der overhovedet," svarer han.

På kurset lærer de blandt andet noget om, hvilke tilbud der er, når man har brug for at komme ud og være social. Og de snakker meget om, at man har brug for at være sammen med andre, der har det på samme måde.

Palle alene i verden

For Elly kan det også godt blive meget ensomt ind imellem. Inden Max blev syg, ville han gerne med ind til Aarhus og spise frokost og gå til koncerter.

"Det gider jeg ikke, jeg vil hellere være hjemme," fortæller Max.

"Ja, det vil du. Og der føler jeg mig engang imellem som Palle alene i verden," siger Elly.

Hun fortæller om, hvor hårdt det kan være, at være alene, når man faktisk ikke rigtig er alene.

"For et stykke tid siden, der var jeg inde og høre symfoniorkestret på Dokk1. Det var bare så godt. Og så så jeg jo, at der var masser af ægtepar. Og bagefter gik de på havnen og lagde armen om hinanden. Der begyndte jeg altså at tude," fortæller Elly.

"Ja, det kan jeg jo ikke forstå. Jeg gider ikke høre klassisk musik," siger Max.

Kurset foregik på Saksild Strand med den den smukke beliggenhed

Kurset foregik på Saksild Strand med den den smukke beliggenhed

Empatien er væk

Max har mistet sin empati, forklarer Elly.

Det er en del af sygdomsbilledet. Max har frontallap demens. For flere år siden fik han en blodprop i hjernen. Det er formentlig den, der nu har givet ham demens. Blodproppen sad i den del af hjernen, der styrer vores empati.

Ifølge Alzheimerforeningen er der 8.000 nye tilfælde af demens hvert eneste år. Man kan leve længe med demens.

"Jeg har truet Max med, at hvis han ikke er ordentlig, så kommer han på plejehjem," siger Elly og klapper sin mands hånd.

Han smiler tilbage.

Bedst muligt i eget hjem

Realiteten med demens er, at mange i det senere forløb kommer på plejehjem.

"På kurset her vil vi gerne give redskaber til, at man kan leve bedst og længst muligt i eget hjem. Demens er en stor belastning, og derfor er det vigtigt, at man finder ud af, hvordan man kan balancere sit eget liv, især som pårørende," fortæller Linn Wittendorff, der er projektleder på opholdet på Saksild Strand.

Hun har været ud og besøge samtlige deltagere forud for kurset og tilrettelagt det efter deltagernes ønsker. Til maj tager Linn igen rundt til alle deltagerne og får at vide, hvad de så fik med sig hjem i hverdagen.

"Så finder vi ud af, om de rent faktisk kunne implementere det i hverdagen. Og så skal der jo derefter tages stilling til, om det er tilbud, vi vil give permanent, " fortæller projektlederen.

Linn Wittendorff er kvinden bag projektet på Saksild Strand, hvor Aarhus Kommune afprøver om et skræddersyet ophold kan hjælpe demente og deres pårørende.

Linn Wittendorff er kvinden bag projektet på Saksild Strand, hvor Aarhus Kommune afprøver om et skræddersyet ophold kan hjælpe demente og deres pårørende.

Publiceret 07 May 2019 13:11