Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Trigeparken går foran i grøn omstilling:

Nye solpaneler er tre gange så effektive som de normale

Boligerne i Trigeparken får monteret en række helt nye solpaneler med målet om en grønnere fremtid

Når Trigeparken tirsdag sætter en række nye solpaneler på bygningerne i boligforeningen, kommer ikke bare Trigeparken, men også Aarhus, et lille skridt tættere på en grøn fremtid for byens boliger.

Panelerne bliver nemlig opsat som en del af Nordeuropas største Smart City projekt, 'Ready', som med et trecifret milliontilskud fra EU skal afprøve løsninger, der kan gøre boligerne i Aarhus mere energieffektive. Samtidigt er projektet i en skala, der er så stor, at man på sigt kan udbrede løsningerne til resten af byen. Det skriver Teknik og Miljø i en pressemeddelelse.

”Det er vigtigt, at vi som by og kommune tør være med i front og udvikle de løsninger, der skal bringe energiforbruget i vores bygninger ned. Det er helt afgørende for, at vi kan nå i mål med vores ambitioner på klimaområdet. Samtidig hjælper et projekt som 'Ready' med at skabe muligheder for danske virksomheder, der arbejder med grønne teknologier,” siger Henrik D. H. Müller, der er klimachef i Aarhus Kommune, i pressemeddelelsen.

Tre gange så effektive

Solpanelerne, der bliver monteret i Trigeparken, er noget af det nyeste, der findes på markedet. De er tre gange så effektive som normale solpaneler, og kan lave strøm og varme både om dagen og om natten. Når solpanelerne holdes koldere end udetemperaturen, kan de bruges til at trække energi ud af udeluften. Det sker, fordi solpanelet indeholder tynde væskefyldte rør, der optager energi fra luften. Dermed kan panelerne også producere energi hele natten, og om dagen, når solen ikke skinner. Ved hjælp af en varmepumpe, der er knyttet til solcelleanlægget, kan energien fra luften omsættes til varme, der sendes ud i ejendommens varmerør, oplyses det i pressemeddelelsen.

Næste skridt er, at solpanelerne bliver sluttet til store batterier, som på den måde gør det muligt at lagre strøm, der er baseret på vedvarende energikilder. Det er en teknologi som gør det muligt at udnytte de vedvarende energikilder endnu bedre.

"Det energisystem, som vi tester af i Trigeparken i Aarhus, er et billede på fremtidens grønne og energieffektive energisystem. Her får bygningerne en mere central rolle som medproducent i det samlede energisystem, og data om udbud og efterspørgsel samt prisen på energi kan både hjælpe forsyningerne og os forbrugere med at reducere energiforbruget," siger Brian Seberg, energidirektør i COWI, som koordinerer Ready-projektet, i pressemeddelelsen.

Opsætning af solpanelerne sket tirsdag fra klokken 9 til 11, hvr en kran ved hejse solpanelerne op med en kran til tagene på boligblokkene. Ved opsætningen af solpanelerne vil der desuden være mulighed for at møde Yakow Safire fra virksomheden Racell Saphire Aps, Brian Seeberg, energidirektør i COWI samt Henrik Müller, klimachef i Aarhus Kommune, og Palle Jørgensen fra Boligforeningen Ringgården, oplyser Teknik og Miljø i pressemeddelelsen.

jwh

Publiceret 29 April 2019 19:18