Foto: Øxenholt Foto

Foto: Øxenholt Foto

Politikere om Vestergade 69-beboere i knibe:

Kommunen har et medansvar

"Vi skal ikke bygge for enhver pris, men lytte til og forstå de indvendinger, der kommer fra borgere såvel som fagkundskaben," siger LA om Vestergade-skandale, hvor advarsler om jordbundsforhold blev overhørt

Af
Danni Paulsen

Tirsdag er det præcis tre måneder siden, at beboerne i Vestergade 69 måtte evakueres fra deres bygning, fordi den var i risiko for at styrte sammen på grund af store revner i murene som følge af arbejdet på grunden ved det gamle hovedbibliotek.

Beboerne er stadig lukket ude fra deres ejendom, og 17. april kunne ejeren af værtshuset Hos Anton, Sanni Nielsen, til Lokalavisen Aarhus fortælle, at hun hendes pengekasse er ved at være tom på grund af manglende indtægter, og at værtshuset derfor er i overhængende lukningsfare.

Sanni Nielsen er dybt frustreret over, at hverken totalentreprenør på byggeriet, MT Højgaard, eller Aarhus Kommune, der har givet tilladelse til opførelsen af lejligheder, et hostel, en p-kælder og et supermarked, tager ansvar for situationen, og at beboernes fremtid derfor er meget uvis.

"Det er dybt urimeligt, at kommunen ikke tager ansvar for, hvad de siger ja til. Der var så mange høringssvar og advarsler om risiko for bøvl på grund af jordbundsforholdene, og de skulle jo have hørt efter," siger Sanni Nielsen, som også føler sig dårligt behandlet af MT Højgaard.

Lokalavisen Aarhus ville gerne have interviewet Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V), men han har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

Heller ikke MT Højgaard vil deltage i et interview, men skriver i en mail:

"Generelt tager vi altid dialogen omkring syn- og skønstemaer direkte med bygherren og de andre involverede i vores projekter, og ikke i pressen. Det er en beklagelig situation for alle i Vestergade 69, og derfor er vi, sammen med de andre involverede parter i byggeriet, i gang med at undersøge, hvad der præcis er sket og hvorfor. Det tager tid at undersøge grundigt, og der er ikke nogen hurtig løsning. Ligesom de andre involverede i projektet, gør vi nu, hvad vi kan for sammen at finde løsninger, så alle kan komme videre."

Kommunalt medansvar

I udgangspunktet er det bygherren, der står med ansvaret i sådanne sager, selvom kommunen har givet tilladelse til et projekt.

Ikke desto mindre mener to byrødder og medlemmer af Teknisk Udvalg, at kommunen har et moralsk medansvar.

"Det er en urimelig behandling. Jeg kan ikke gå ind i alt det juridiske, men vi har som politikere en pligt til at afsøge, hvad vi kan gøre for at sikre naboer til byggerierne. Det er rigtigt, at bygherre altid har hele ansvaret, men problemet er, at ejere af skadede ejendomme også kommer i klemme. Borgerne i Aarhus kan ikke være tjent med, at vi bare gennemfører projekter, slår armene over kors og siger, at det er andres ansvar, at borgere bliver smidt ud af deres hjem i flere måneder," siger Keld Hvalsø (EL), formand for Teknisk Udvalg.

Det samme lyder fra Almaz Mengesha (LA).

"Jeg forstår godt, at værtshusejeren råber op, når hun rammes på sit levebrød. Der bør findes en løsning med bygherre hurtigst muligt. Kommunen har et ansvar, når der er givet tilladelse trods store usikkerheder. Om kommunen har et erstatningsansvar ved jeg simpelthen ikke, men vi politikere er medansvarlige, fordi vi har givet tilladelse til at bygge på så usikkert et grundlag som i dette tilfælde," siger hun med og henviser til advarsler forud for godkendelsen af byggeriet i april 2018.

"Der var mange advarsler, også fra fagfolk, der sagde, at det her ville give sætningsskader på bygningerne omkring, og jeg syntes, det var respektløst at overhøre de advarsler. Derfor stemte vi imod. Jeg kan også huske, at bygherre oplyste, at der ingen risici ville være i det her tilfælde."

Bedre risikovurdering

Hun mener, at politikerne bør genoverveje at udnytte alle små huller i midtbyen til byggeri. Og så efterlyser hun modet til at sige fra.

"Løsningen er enkel, hvis vi skal undgå de her sager. Vi skal ikke bygge for enhver pris, men lytte til og forstå de indvendinger, der kommer fra borgere såvel som fagkundskaben."

Også Keld Hvalsø mener, der er behov for en grundigere vurdering af risici ved byggerier.

"For det er ikke første gang, det er sket, og vi står nærsagt hele tiden med problemet, fordi Aarhus er bygget på et gammelt engområde, og man funderede helt anderledes for 100 år siden. Det her er heller ikke den sidste sag, vi vil se. Jeg har samme bekymring for byggeriet på 'Netto-grunden' (seks etagers byggeri på Thorvaldsensgade, red.)."

Enhedslisten og Liberal Alliance var de eneste partier, der stemte mod byggeriet.

Publiceret 29 April 2019 09:30