Foto: Adobe Stock

Foto: Adobe Stock alexandrink1966 - stock.adobe.co

Aarhusianerne kan ånde lettet op:

Nyfundet giftstof er ikke i drikkevandet

Det potentielt kræftfremkaldende stof Chlorothalonil-amidsulfonsyre, som der er slået alarm om, findes ikke i screeninger af det aarhusianske drikkevand

Af
Danni Paulsen

Borgerne i Aarhus Kommune kan roligt tappe vand fra vandhanen uden at være nervøse for, at et nyfundet og potentielt kræftfremkaldende giftstof ender i deres krop.

Stoffet hedder Chlorothalonil-amidsulfonsyre, som af Danske Regioner er blevet fundet i det danske grundvand sammen med 74 andre nye giftstoffer.

Netop stoffet med det mundrette navn vækker stor bekymring, da det kan være kræftfremkaldende og kan påvirke menneskers arveanlæg, og det blev fundet i 230 ud af 639 prøver og i to drikkevandsboringer.

"Voldsomt positivt"

Fundet har fået Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at bede samtlige kommuner om at teste for det.

"Jeg vil være sikker på, at det ikke er i vores drikkevand. Vi ser på det med stor alvor," sagde ministeren onsdag til DR.

Allerede torsdag kan Aarhus Vand oplyse, at der ikke er noget at spore i aarhusianernes drikkevand.

"Vi har netop fået resultater fra en screening for 233 forskellige stoffer på vores otte vandværker, og vi har ikke fundet Chlorothalonil-amidsulfonsyre. Det er voldsomt postivt, vil jeg sige," lyder det fra Bo Vægter, geolog hos Aarhus Vand.

Aarhus Vand har testet det vand, der kommer ud fra vandværkerne og videre ud til borgerne.

"Så vi kan ikke udelukke, at der er et lavt indhold af stoffet i en af boringerne, men under alle omstændigheder er det under detektionsgrænsen på samtlige vandværker. Og det gælder også alle de andre 233 stoffer, vi har screenet for," fastslår Bo Vægter.

Og dermed behøver aarhusianerne ikke være nervøse for at få det - eller andre af de giftstoffer, der testes for - i kroppen.

"Det gør de ikke. Vi må konstatere, at det er rent, som det ser ud lige nu."

Ingen kompromiser

Den melding glæder Camilla Fabricius (S), viceborgmester og formand for Bæredygtighedsudvalget.

"Det er mega fedt, at det ikke er fundet i vores drikkevand, og jeg synes godt nok, det er flot, at vi er så hurtige til at finde ud af det," roser socialdemokraten.

Hidtil er der ikke blevet testet for Chlorothalonil-amidsulfonsyre i drikkevandet, fordi man ikke kendte til stoffet. Fundet af det og 74 andre stoffer er gjort, efter Danske Regioner sammen med Miljøstyrelsen og GEUS har gennemgået alle pesticider benyttet i Danmark siden 1956 og analyseret vandet for det.

"Det viser også, at vi skal tilbage til et forsigtighedsprincip i stedet for 'det går nok'-princippet, som regeringen har lagt for dagen. Hvis vi vil undgå flere af disse ubehagelige overraskelser i fremtiden, skal vi tage beskyttelsen af vores drikkevand alvorligt. Vi kan ikke både sprøjte og tappe rent vand fra hanen. Drikkevandskvaliteten er et område, hvor vi aldrig skal gå på kompromis," siger Camilla Fabricius.

Publiceret 25 April 2019 16:04