Foto: Adobe Stock

Foto: Adobe Stock Romolo Tavani - stock.adobe.com

Grafik:

Find din skole - Så mange af børnene er vaccineret mod mæslinger

Ny udgivelse fra Danmarks Statistik og Statens Serum Institut kortlægger, hvor mange børn der er vaccineret mod mæslinger på de danske skoler. To Aarhus-skoler er i bund. Se tallene for samtlige skoler i kommunen

Af
Danni Paulsen

Mæslingedebatten har i noget tid raset efter flere udbrud i såvel Danmark som udlandet.

De livsfarlige virus-udbrud er et symptom på en anti-vaccine-bølge, hvor forældre går imod myndighedernes anbefalinger og undlader at lade deres børn vaccinere.

I en ny undersøgelse foretaget af Statens Serum Institut og Danmarks Statistik kortlægges det, hvor god en vaccine-dækning der er på de danske skoler.

Lokalavisen Aarhus har trukket de aarhusianske skoler ud af undersøgelsen, så du på skoleniveau kan se, hvor stor en andel af børnene der har fået den såkaldte MFR2-vaccination, der beskytter mod mæslinger, røde hunde og fåresyge.

Vaccinen er en del af det danske børnevaccinationsprogram, som alle danske myndigheder anbefaler, at man benytter.

"For meget smitsomme sygdomme som mæslinger er det nødvendigt, at en meget stor andel af befolkningen enten har haft sygdommen eller er vaccineret for at undgå en epidemi. Hvis mange ikke-vaccinerede børn går i skole sammen øger det risikoen for smittespredning, hvis et enkelt barn får mæslinger," siger Palle Valentiner-Branth, sektionsleder i Vaccineforebyggelige sygdomme under Statens Serum Institut.

Undersøgelsen viser, at 89 procent af danskfødte skolebørn har vaccinen. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at 95 procent af en børneårgang bør være vaccineret mod mæslinger.

To Aarhus-skoler stikker ud

For Aarhus' vedkommende går langt de fleste aarhusianske skolebørn på skoler, hvor 80-95 procent af børnene er vaccineret.

To skoler, der begge er privatskoler, markerer sig dog på negativ vis med en meget lav dækningsgrad. Det er Aarhus Academy For Global Education på Dalgas Avenue og Rudolf Steiner Skolen i Århus på Strandvejen.

Førstnævnte ligger helt i bund på landsplan med blot 55-60 procent af vaccinerede elever, men tallet er misvisende, lyder det fra skolen, og det bekræfter Statens Serum Institut også overfor Lokalavisen Aarhus.

Årsagen er, at den internationale skole har mange elever, der har boet i udlandet, og derfor er mange af dem ikke registreret i børnevaccinationsprogrammet.

"Vi har elever fra 39 forskellige steder i verden, og rigtig mange af dem var ikke i Danmark, da de skulle have været vaccineret. Men de har jo fulgt vaccineprogrammerne i de lande, de har været i, så vi er ikke bekymrede for at have en lav dækningsgrad," siger Lars Hansen, businessmanager på Aarhus Academy for Global Education.

På størstedelen af Rudolf Steiner-skolerne i landet er der en tendens til alt for få vaccinerede børn, og det er også tilfældet i Aarhus, hvor skolen på Strandvejen har 30-25 procent elever, der ikke har fået MFR2-vaccinen.

Lokalavisen Aarhus har forsøgt at få en kommentar til undersøgelsen, men skolen har ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Publiceret 24 April 2019 18:02