De mest velhavende og pengestærke kan blive ved med at være de mest pengestærke med hjælp fra politikerne

De mest velhavende og pengestærke kan blive ved med at være de mest pengestærke med hjælp fra politikerne

Politiker med opsigtsvækkende advarsel:

Byrådet er bange for rigmændenes magt

Keld Hvalsø (EL) mener, at pengestærke mænd har for stor indflydelse på byrådet og for let ved at få projekter igennem. V og S undrer sig over ukonkrete, korruptionslignende beskyldninger, mens lokal ejendomsudvikler tror, Hvalsø har ret i nogle af sine pointer

Af
Danni Paulsen

Bykonge, byudvikler, ejendomsmagnat, byggematador. Kært barn har mange navne, og Aarhus har sin del af den slags, som har tjent styrtende med penge på at eje jord og mursten i landets næststørste by.

Det er jo ikke filantropi, for deres hovedfokus er, at de selv tjener penge

Men de har alt for meget magt, mener Enhedslistens Keld Hvalsø, der er formand for Teknisk Udvalg. Så meget, at de har indflydelse på den førte politik i kommunen, lyder anklagen.

"Kigger du på borgmesterens kalender, vil du se, at det er rigtig pengestærke mænd og ikke almindelige borgere, som får en hurtig adgang til den. Hvad angår byggeprojekter er der ingen tvivl om, at de projekter, der er mest penge og prestige i, er dem, byrådet typisk lægger sig ned for og godkender," siger Hvalsø og henviser blandt andet til Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen, der fik flyttet en offentlig vej foran sit gods i Brabrand, og at selvsammes hovedkontor på havnen fik en anden placering end først besluttet.

(OBS: For redelighedens skyld bør vi her nævne, at denne artikel blev skrevet før tragedien i Holch Povlsen-familiens liv indtraf, red.)

"Det er sådan nogle oplevelser, som gør, at jeg med åbent sind kan sige, at har man penge i den her by, så er muligheden for at få ændret beslutninger meget, meget større."

Vifter ikke med sedler

EL-politikeren påpeger, at sagsbehandlingen i byggesager kan tage en evighed for små virksomheder, mens mastodonterne hurtigt får godkendt deres projekter.

Hvordan har penge indvirkning på en beslutningsproces i kommunen og i byrådet?

"Det har de heller ikke direkte. Det er ikke sådan, at de står og vifter med pengesedler foran politikerne. Men jeg tror, at det store flertal i Aarhus Byråd er bange for den magt, der ligger hos de her pengemænd. De er bange for, at de kan være med til at sætte en udvikling i stå, eller at projekter bliver flyttet til andre byer. Derimod er det mere ligegyldigt, om den lille murermesters projekt går igennem, for det betyder bare ikke så meget, om han flytter til en anden by contra et stort prestigeprojekt med mange arbejdspladser," påstår Hvalsø.

Han mener, at det er et stort demokratisk problem.

"Vi taler om, at penge åbner adgangen til demokratiet og til at blive hørt. At man kan få magthaverne i byen i tale, hvis man har penge. Så har man en anden adgang til demokratiet end dem, der ikke har penge og prestigeprojekter, og det er udemokratisk."

Det er jo ikke uden grund, at de mennesker investerer i en valgkamp. Så regner de med at få noget ud af det, og det er min påstand, at det får de også

Tror du ikke, de byrødder, du klandrer, vil hævde, at det er for byens bedste ikke at skræmme stærke pengemænd og udvikling af byen væk?

"Jo. Mange vil sige, at de her mennesker har den bedste intention for byen. Og det har de måske også. Men det er jo ikke filantropi, for deres hovedfokus er, at de selv tjener penge. I virkeligheden uddeler man med godkendelse af projekter retten til at tjene flere penge, og så står de her personer stærkere næste gang igen. Det er skruen uden ende. I sidste ende kan det være med til at kortslutte de demokratiske processer."

Keld Hvalsø mener, at der bør være mere åbenhed om de ting, der foregår i det skjulte. Det, anerkender han, kan være svært, men han foreslår, at man i byrådsindstillinger beskrives, hvem der tjener penge på et projekt, så offentligheden kan se, hvem der kan have påvirket de politiske processer.

"Jo mere vælgerne ved, og jo mere politikerne selv er bevidste om det, jo nemmere er det at håndtere det," siger han.

Peger på V og K

Du nævner selv borgmesterens kalender. Er der andre i byrådet, som efter din mening lader sig påvirke af rigmænd?

"Nogen gør det mere bevidst end andre. De konservative er fint tilfredse med tingenes tilstand. I et parti som Venstre, der sidder på rådmandsposten for Teknik og Miljø, er man også stærkt påvirket. Der er vi også ovre i noget, hvor man privat har omgang med de mennesker, der har penge, magt og prestige."

Så folk i Venstre er gode venner med de rigmænd, der får deres projekter igennem i byrådet?

"Ja. Det er næppe så udtalt, hvis man er fra EL, men når man bliver medlem af byrådet, bliver man også interessant i visse kredse og bliver inviteret til ting. Derfor er det så vigtigt, at der er åbenhed om, hvem der støtter politikerne økonomisk."

Det klæder ikke nogen at komme med tomme beskyldninger

Henviser du til historien om, at Claus Hommelhoff (stifter af Formuepleje) støttede Jacob Bundsgaard med 100.000 kroner?

"Ja. Og stillede lokaler til rådighed. Det kunne også være spændende at se, hvem der gemmer sig bag de mange donationer under 20.000 kroner til de borgerlige, så der ikke er krav om offentliggørelse af navne. Eller erhvervsklubberne, der er så populære. Det er jo ikke uden grund, at de mennesker investerer i en valgkamp. Så regner de med at få noget ud af det, og det er min påstand, at det får de også."

Det lyder næsten som en korruptionsanklage?

"Tjaah... Jeg tror nu ikke, at det er så grelt, at de bare kommer med bestillingssedler til politikerne, men det er jo sådan med os mennesker, at vi gerne vil tilfredsstille den hånd, der fodrer os. Og det gælder også i politik, tror jeg."

Der er voldsomt gang i byggeriet i Aarhus for tiden, og det presser byggesagsbehandlingen i kommunen. Foto: Adobe Stock

Der er voldsomt gang i byggeriet i Aarhus for tiden, og det presser byggesagsbehandlingen i kommunen. Foto: Adobe Stock birgitte - stock.adobe.com

"Tomme beskyldninger"

Hos Socialdemokratiet og Venstre ryster man på hovedet over Keld Hvalsøs udtalelser.

"Vi kan ikke nikke genkendende til billedet, som Keld Hvalsø tegner. Kommer man med den slags beskyldninger, må man være mere konkret, og som formand for Teknisk Udvalg burde det være let for ham. Det klæder ikke nogen at komme med tomme beskyldninger - heller ikke Enhedslisten," siger politisk ordfører Anders Winnerskjold (S).

Han mener, der er rig mulighed for at få politikerne i tale.

"Jeg har lidt svært ved at forstå Hvalsøs ærinde. Vi hører alle - borgeren, tømrermesteren og rigmanden. Der er åbne høringsprocesser, foretræder og meget andet, så jeg ved ikke helt, hvad Keld mener, når han siger, at det er svært at komme i kontakt med politikere, og at det er forbeholdt folk med store pengepunge. Det er ikke den virkelighed, vi lever i."

Jeg synes faktisk, det er groft

Det samme lyder fra Venstres politiske ordfører, Heidi Bank.

"Vi holder møder med dem, der beder os om møder, hvis vi kan få plads i kalenderen. Det er med alt fra privatpersoner til Lærerforeningen. Jeg har også en enkelt gang haft et møde med en byudvikler, der ville fortælle mig noget."

At rigmænd skulle få deres projekter presset hurtigt gennem systemet, mener Heidi Bank er helt misforstået.

"Det er nærmere det modsatte, for de mindre ting, der kommer fra almindelige borgere, skal jo ikke vendes i byrådet, men blot gennem forvaltningen. Og de rigtig store projekter, der bliver rundet i byrådet, har ofte været flere år undervejs."

"De store virksomheder tror jeg faktisk bidrager med mere til Aarhus, end de får igen. Aarhus er så forsvindende lille i forhold til, hvad de tjener andre steder. Og kigger man på de gamle bygninger, Bestseller eksempelvis har opkøbt, så bliver de renoveret efter alle kunstens regler. Man tænker endda, at de aldrig får de penge, de propper i de bygninger, igen. Jeg synes, Hvalsø gør dem mere magtfulde, end de er."

Grov smædekampagne

Hun anerkender, at byggesagsbehandlingen i kommunen er presset, og Venstre vil gerne prioritere det område mere. Det samme lyder fra S.

"Byggesagsbehandlingen trænger til et løft, og det er vi bevidste om, men Hvalsø blander æbler og pærer sammen," siger Anders Winnerskjold.

Begge partier undrer sig over byrådskollegaens trang til at insinuere, at partierne lader sig påvirke af pengedonationer.

"Man må ikke være i tvivl om, at politikere handler efter deres overbevisning - og intet andet. Hvis man mener, at nogen kan betale sig til noget, så er det definitionen på korruption, og det er jo, hvad han påstår, at man kan. Jeg synes faktisk, det er groft. Så længe han ikke kan komme med noget mere konkret, så synes jeg helt ærligt, det lugter af en smædekampagne," siger Heidi Bank.

Claus Hommelhoff til Classic Race Aarhus ved Restaurant Frederikshøj. Foto: Danni Paulsen

Claus Hommelhoff til Classic Race Aarhus ved Restaurant Frederikshøj. Foto: Danni Paulsen

Bykonge: Det er ikke mig

Claus Hommelhoff er kendt som en af de tunge drenge inden for ejendomsudvikling i Aarhus og står blandt andet bag prestigebyggeriet Lighthouse på Aarhus Ø.

Sådan noget foregår nok mere på embedsmandsniveau, er mit indtryk

Han undrer sig over, at han og hans bidrag til borgmesteren skal drages ind i debatten om rigmænds magt.

"Jeg har netop gjort, hvad alle de andre ikke har, nemlig at stå offentligt ved mit politiske bidrag. Det kom på mystisk vis så frem, da det skulle afgøres, hvem der skulle have Sydhavnen (stort udbud, som Hommelhoff tabte, red.), og det har jeg mine egne teorier om, men jeg har altid spillet med åbne kort. Også selvom det giver nogle øretæver," siger han.

"Vi lever i et demokratisk samfund, og jeg prøver ikke at vige uden om regler. Jeg benytter mig heller ikke af mine kontakter til borgmesteren, Jeg har aldrig kontaktet borgmesteren," slår han fast.

Så du kan ikke genkende, at I bykonger har let ved at få ført ting igennem?

"Nej. Jeg ved ikke, om nogen har lettere adgang til borgmesteren end andre, men jeg har i hvert fald aldrig forsøgt at få det. Jeg tror egentlig heller ikke, at de andre gør det. Sådan noget foregår nok mere på embedsmandsniveau, er mit indtryk. Jeg tror, det er der, man kan rykke noget. Der er nok nogen, der prøver at presse politikerne. Jeg har valgt ikke at gøre det, men har dog i ét tilfælde nogensinde kontaktet alle politikerne, da et af mine byggerier var sendt til Teknisk Udvalg, og så havde de glemt at få det med på det efterfølgende byrådsmødes dagsorden. Der spurgte jeg, om det virkelig kunne passe."

Men du var ude med kritik om aftalt spil, da du tabte udbuddet på Sydhavnen. Hvalsø rammer vel ikke helt forbi, hvis der kan være aftalt spil?

"Nej. Jeg deler ikke Keld Hvalsøs politiske synspunkter, men han er en meget ærlig politiker og har nok ret i noget af det, han siger. Men jeg vil bare sige, at det gælder ikke mig."

Publiceret 23 April 2019 11:40