David Williams har startet foreningen Mænd og Følelser, der i første omgang består af månedlige samtalegrupper for mænd.

David Williams har startet foreningen Mænd og Følelser, der i første omgang består af månedlige samtalegrupper for mænd. Foto: Anders Michaelsen

"Vi ville have et bedre samfund, hvis mænd turde tale om deres følelser"

David Williams har startet foreningen Mænd og Følelser, her kan mænd komme og snakke med andre mænd om de ting, der går dem på og ellers kan være svære at snakke om

Af
Anders Michaelsen

Forårssolen tilsmiler vinduerne i den lyse lejlighed i Risskov og melder om sommerens genkomst. Nærmest genopstået er David Williams også, efter han i 2016 brød sammen med stress.

Dengang var det ikke usædvanligt, han arbejdede 70 timer om ugen. Med sit ene liv arbejdede han for to. David Williams druknede i sit arbejde og kombineret med afsavnet til sin datter, der var flyttet fra København til Aarhus med moren til hans datter, havde han som et forlist skib ramt bunden. De sidste luftbobler havde ramt overfladen og var forsvundet.

I dag er han kommet op på overfladen igen og står med en ny forening, som han har startet. Mænd og Følelser hedder den. En forening han har store, landsdækkende håb for. Han har både planer om en podcast, hvor mænd kan komme og tale om sårbare emner, og han vil også gerne have, at foreningen når ud og rundt i landet.

Men for nu er de kun en lille fast gruppe på otte mænd, der mødes på Risskov Bibliotek en gang om måneden og snakker om løst og fast. Samtalegrupper for mænd kalder han det. Emnerne kan være alt fra børn, skilsmisse, job, sygdom og kærlighed. De tager en runde og snakker om det, der nu optager dem, der møder op. Og der er plads til flere kan melde sig til på foreningens hjemmeside.

Var fuldstændig ødelagt

"Jeg tror, vi ville have et bedre samfund, hvis mænd turde at tale om deres følelser," siger David Williams, der i dag er stresscoach og arbejder med børn fra sårbare og udsatte familier.

Tilbage i 2016 var det ham, der gik ned med stress efter alt for meget overarbejde i en årrække, der betød, han så sin datter meget mindre. Flere gange brød han sammen.

"I 4 år så jeg ikke min datter i 10 dage i streg, efter vi havde haft 4 dage sammen. Det ødelagde mig," siger David Williams

"Jeg husker, at min datters papfar kom og hentede hende. Min datter græd, og vil ikke slippe mig. Jeg var fuldstændig ødelagt. Jeg så hende gå opad rulletrapperne. Hun kiggede efter mig og græd, samtidig med jeg havde det så skidt. Den kvinde jeg elskede, havde kappet båndene til mig, og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle rent karrieremæssigt," siger David Williams.

Da han blev ramt af stressen ringede en gammel barndomsven, som han ikke havde talt med i mange år. Han var også blevet ramt af en livskrise.

"Jeg gik ude på Langeland med nogle geder, da han ringede. Han sagde; 'David, jeg skal skilles'. Det var sommer, og han sad på en campingplads i Jylland," siger David Williams, der siden har snakket med vennen næsten hver dag. I samme periode begyndte han også at snakke om de svære ting med hans daværende kæreste og hans nabo.

"Jeg mener, det ville have været godt for mig at blive spurgt, 'hvordan har du det,' og jeg havde heller ikke selv overskud til at spørge andre. Men det gik mere og mere op for mig, at det er vigtigt at få talt om det svære," siger David Williams.

Vil have fat i de usynlige mænd

David Williams endte med at sygemelde sig, dreje nøglen om på virksomheden og tage sit liv op til genovervejelse.

"Jeg indser, min datters mor er væk, min datter er væk. Kæresten er også væk, min butik er væk, firmaet er væk. Det er kun mig nu. Jeg skal tag mig af mig selv."

Efterfølgende begyndte han at vinterbade, gå ture hver dag og skrive oplevelser og tanker ned i en dagbog. Rutinerne handlede om at genfinde en kontrol på tilværelsen. Og han fik det straks bedre, da han i efteråret 2017 flyttede til Aarhus og kom tættere på datteren.

David Williams tror, at der er en masse usynlige mænd derude, der, ligesom ham selv, har oplevet, når livet ryger ud af kurs. Og det er i følge ham vigtigt at have nogle af tale om de ting med.

"Hvis man ryger ud for stress eller et brud, og man ikke har nogen, man er vant til at snakke om svære ting med, så kan man ryge ud i en isolation. Hvis der så er stress indover, kan angst og depressioner følge med, og i værste tilfælde har vi set eksempler på, at det kan føre til selvmord," siger David Williams.

"En klog mand sagde til mig forleden: Når man hører sig selv sige, det man tænker - kan man tænke over, det man siger. Der er noget selvreflekterende i at sige noget højt til andre," siger han.

Foreningen Mænd og Følelser har udover samtalegrupperne, en hjemmeside, en Facebook-side og en Facebook-gruppe, og David Williams håber, at nogle af de usynlige mænd, der ikke normalt får afløb for deres følelser, vil række ud efter foreningen.

Publiceret 17 April 2019 07:40