Dronning Margrethe havde selskab af kronprinsparret samt børnebørnene prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine på Marselisborg Slot i Aarhus, da hun fejrede sin 79-års fødselsdag.

Dronning Margrethe havde selskab af kronprinsparret samt børnebørnene prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine på Marselisborg Slot i Aarhus, da hun fejrede sin 79-års fødselsdag. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Tusindvis af aarhusianere lykønskede dronning Margrethe

Flere tusinde aarhusianere var tirsdag mødt op ved Marselisborg Slot for at ønske dronning Margrethe tillykke med de 79 år

Af
Anders Munk Povlsen

Der var massevis af garder, prinser og prinsesser samlet ved Marselisborg Slot tirsdag - I hvert fald de udklædte af slagsen. De ventede på at komme ind og ønske en vaskeægte dronning tillykke med fødselsdagen. Dronning Margrethe fejrer nemlig sin 79-års fødselsdag i Aarhus. Og muligheden for at se lykønske dronningen var et tilløbsstykke for aarhusianerne, der strømmede til i tusindvis.

”Vi er kommet, fordi dronningen har fødselsdag, og fordi vores datter Eva er helt tosset med dronningen, prinser og prinsesser,” siger Ruth Ellegaard, der var troppet op bevæbnet med flag sammen sin mand Peter og deres to børn Eva og Noa.

Har leget dronning hele ugen

Mange delte fascinationen for dronningen. Blandt andet seks-årige Leonora Køllgaard. Hun var sammen med sin lillesøster Cornelia og mor Kristine mødt op i slotsparken.

”Vi vil gerne se dronningen, fordi hun har fødselsdag,” siger Leonora, efter lidt betænkningstid kan hun huske, at dronning bliver 79 år.

Måske kan hun alderen, fordi de seneste dage har stået på dronningetræning i hjemmet, fortæller Kristine Køllgaard.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Cornelia, Leonora og Kristine Køllgaard har de seneste dage leget dronning, fordi de i dag skulle se dronningen.

Cornelia, Leonora og Kristine Køllgaard har de seneste dage leget dronning, fordi de i dag skulle se dronningen. Foto: Anders Munk Povlsen

”De her snakket rigtig meget om, at de skulle herned. Leonora har leget dronning, og Cornelia var prinsesse.”

”Nej - I var begge hofdamer,” retter Leonora sin mor med royal autoritet.

Både mor og døtre glædede sig i hvert fald til at skulle se dronningen. Og fire-årige Cornelia vidste præcis, hvad hun skulle, når dronningen viste sig.

”Jeg vil råbe hurra, når hun kommer ud,” siger hun.

Børnebørnene hentede blomsterne

Kort efter fik hun muligheden. Efter Livgarden havde gået i optog og stillet sig i gelleder foran terrassen kom fødselaren vinkende ud sammen med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary og deres børn til stor glæde for de mange fremmødte. Der blev spontant sunget ’I dag er det dronning Margretes fødselsdag.’ Bagefter blev der på fødselarens opfordring råbt et nifoldigt hurra.

Efterfølgende spillede garden op til endnu en fødselsdagssang, og 'Kong Christian stod ved højen mast'. Hvorefter kongefamilien igen gik inden for. Her troede de fleste, at det var det for dronningekigget i dag.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Tusindvis af aarhusianere stod i kø for at komme ind og lyønske dronningen.

Tusindvis af aarhusianere stod i kø for at komme ind og lyønske dronningen. Foto: Anders Munk Povlsen

Men kort efter kom dronningen endnu en gang smilende ud.

”Det er så god stil, hun kommer ud igen,” sagde en kvinde i mængden og alle synes at være enige. Kort efter fulgte kronprinsparret og børnebørnene efter.

Prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prnsesse Josephine var også på tur helt nede ved de begejstrede fremmødte børn og voksne nede foran terrassen for at hente en buket, som en fra mængden havde med til dronning Margrethe. Kort efter var det hele overstået, og garderne gik i med fuld musik ud af haven og de fleste fulgte efter.

Ny inspiration til leg

Oplevelsen havde ikke skuffet dronningeansene Leonora og Cornelia og deres mor Kristine Køllgaard.

”Der var rigtig sjovt at se hende,” siger Leonora.

De to piger var også meget interesseret i, hvad årsagen var til, at dronningen kom ud af to omgange.

”Måske skulle hun havde noget mere sminke på, fordi hun så der var kommet så mange mennesker,” gætter Cornelia.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Peter, Ruth, Eva og Noa Ellegaard var blandt de mange fremmødte. Især datteren Eva havde glæder sig, da hun er stor fan af dronningen.

Peter, Ruth, Eva og Noa Ellegaard var blandt de mange fremmødte. Især datteren Eva havde glæder sig, da hun er stor fan af dronningen. Foto: Anders Munk Povlsen

En ting var i hvert fald sikkert dronningelegene er ikke slut for de to søskende.

”Der er helt sikker kommet inspiration til flere lege,” siger Kristine Køllgaard.

”Jeg skal hjem og lege dronning igen,” siger hendes datter Leonora Køllgaard.

Publiceret 16 April 2019 14:07