Modelfoto: Adobe Stock

Video: Denne drone skal samle olie og affald i Aarhus Havn

En vanddrone skal sammen med den nyeste satellitteknologi fremover suge pletter af oliespild op i Aarhus havn

En vanddrone skal sammen med den nyeste satellitteknologi fremover suge pletter af oliespild op i Aarhus havn. Vanddronen skal også indsamle det plastaffald, som løber gennem Aarhus Å, inden det når ud i bugten. Initiativet skal bakke op om FNs 14. Verdensmål, der handler om at beskytte livet i havet, og hvordan vi bevarer og sikrer bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Det er Aarhus Kommunes afdeling ITK (Innovation, Teknologi og Kreativitet), der har fået ideen og taget initiativet. ITK, der er en del at Kultur og Borgerservice, har inviteret Aarhus Havn med i projektet, som er det første af sin slags i Danmark.

Se en lignende drone i aktion herunder

”Det er fantastisk, at vi i Aarhus kan være først til at afprøve nye teknologier på denne måde. Det er godt for miljøet og kan på sigt også sikre nye arbejdspladser i byen. FNs Verdensmål står højt på min politiske dagsorden. Derfor er jeg glad for, at Aarhus Havn er med på ideen om at begrænse forureningen i vores bugt med vanddroner. Det er vigtigt, at kommunens fælles innovationscenter arbejder aktivt med at afprøve nye teknologier for at skabe løsninger på byens og klodens udfordringer,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad (RV), i pressemeddelelsen.

Initiativet består at en luftdrone, der kaldes CityShark, som bliver styret af en meget præcis satellitteknologi. Teknologien er i øjeblikket kun tilgængelig i Aarhus, hvor det første testcenter for Galileo-satellitter i Europa er placeret.

"Olie og plast er nogle af de største trusler"

CityShark-systemet er en luftdrone, der er monteret med et specielt kamera. Det kan registrere selv små mængder olie- eller benzinaffald på havoverfladen. Når spildet opdages, sender luftdronen koordinater til en vanddrone, der er udstyret med en olieskimmer-enhed. Dronen kan så opsamle olien. Når vanddronen ikke er på oliejagt i havnen, kan den placeres ved udmundingen af åen, så den kan opsamle affald, inden det flyder videre ud i havet.

”Olie og plast er nogle af de største trusler mod vandmiljøet i vores have, og det truer både dyre- og planteliv. Hvis vi skal efterlade vores have i en ren og naturlig tilstand til de kommende generationer af mennesker, planter og dyr, skal vi bruge alle midler. Den sejlende drone er et eksempel på, hvordan vi bruger ny teknologi til gavn for miljøet,” siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, i pressemeddelelsen.

Teknisk chef hos Aarhus Havn Anne Zachariassen peger på, at FNs verdensmål 14, der handler om livet i havet, altid har været og vil være relevant for en havn.

”Derfor er denne mulighed også helt oplagt for os. Industrielle og maritime havneaktiviteter har en påvirkning på havet, men vores opgave er at begrænse påvirkningen mest muligt. Med CityShark-systemet får vi testet nyt teknologi, og det er jo helt oplagt at gøre i Aarhus, hvor vi er så heldige at kunne anvende Galileo-satellitternes høje præcision,” siger Anne Zachariassen.

Dronerne forventes at være klar til affalds- og oliesugning allerede i juni 2019, oplyses det i pressemeddelelsen.

Publiceret 15 April 2019 10:30