A.P. Møller og Aarhus Kommune underskrev i oktober en hensigtserklæring om et samarbejde om geotermi. I baggrunden ses minster Lars Chr. Lilleholt (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

A.P. Møller og Aarhus Kommune underskrev i oktober en hensigtserklæring om et samarbejde om geotermi. I baggrunden ses minster Lars Chr. Lilleholt (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

A.P. Møller får grønt lys til geotermiske boringer i Aarhus

To steder i kommunen skal der ledes efter varmt vand, der kan forsyne aarhusianerne med billig fjernvarme

Aarhus formodes at have en undergrund, der er særligt egnet til at indvinde geotermisk varme fra.

Derfor har A.P. Møller Holding bedt om tilladelse til to prøveboringer, og det har de nu fået fra Energistyrelsen, oplyser styrelsen og Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Tilladelsen er givet i et område, der nærmest dækker hele kommunen, men det er endnu ikke besluttet, hvilke steder boringerne faktisk skal foretages.

Finder A.P. Møller, hvad selskabet leder efter, er det meningen, at fundet skal komme aarhusianerne til gode. Kommunen og A.P. Møller har i oktober 2018 underskrevet en såkaldt hensigtserklæring om, at der skal forhandles om en varmeleveranceaftale til Aarhus.

Aftalen er ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), under forhandling.

"Med tilladelsen står A.P. Møller Holding i mine øjne endnu stærkere som kompetent partner i et muligt fremtidigt varmesamarbejde. En kompetent samarbejdspartner er afgørende i de aktuelle forhandlinger, for vi vil kun indgå en aftale, hvis vi kan sikre konkurrencedygtige priser og en samarbejdspartner, der vil skærme varmekunderne mod den økonomiske risiko ved at etablere og drive geotermiske anlæg i Aarhus. Det holder vi fast i, og det arbejder vi med i forhandlingerne," siger rådmanden, som glæder sig over, at tilladelsen er i hus.

Grøn energi

Går alt, som man håber, kan op mod 100.000 aarhusianere måske nyde godt af varme fra jordens indre.

"Hovedparten af den varme, vi bruger i Aarhus, kommer allerede fra biomasse, men vi er er meget opsatte på at gøre varmeforsyningen brændselsfri og dermed endnu mere grøn. Det glæder mig derfor, at vi er kommet et skridt nærmere at bruge geotermi som vedvarende varmekilde i Aarhus-området," siger Bünyamin Simsek.

Også i Aalborg har A.P. Møller fået tilladelse til prøveboringer, og ministeren på området glæder sig til at se, hvad boringerne byder på.

"Verden står med en enorm klimaudfordring. Derfor er det meget positivt, at der er interesse i at udnytte den grønne, geotermiske energi, som bogstaveligt talt ligger under fødderne på os," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Fakta om geotermi

    Geotermisk energi findes i undergrunden i form af varmt saltholdigt vand. Temperaturen i undergrundens jordlag stiger med dybden, da varme strømmer fra jordens indre mod jordens overflade. Varmen i vandet kan udnyttes til energi.

    I et geotermisk anlæg pumper man varmt vand op til overfladen gennem en boring. Her indvinder man varmen ved hjælp af varmevekslere, før man pumper det afkølede vand ned i undergrunden igen.

    Lagene med varmt vand skal gerne ligge dybere end cirka 700 meter for, at der er varme nok til, at de kan udnyttes til opvarmning i form af fjernvarme. Geotermiske boringer er typisk mere end 1.000 meter dybe.

    Temperaturerne i den danske undergrund er for lave til, at kunne udnytte den geotermiske energi til at producere elektricitet. I stedet producerer Danmark fjernvarme fra geotermisk energi.

    Der er tre geotermianlæg i drift i Danmark ved henholdsvis Thisted, Sønderborg og på Amager.

Kilde: Energistyrelsen

Publiceret 15 April 2019 14:56