Fra venstre mod højre; Rasmus Bendix Jespersen (23), Tjelle Schmidt (23) og Thomas Kristensen (22) er personerne bag sengetøjsfirmaet Dawn Designs, som holder til i kontoret på Erhvervsakademi Aarhus i Viby.

Fra venstre mod højre; Rasmus Bendix Jespersen (23), Tjelle Schmidt (23) og Thomas Kristensen (22) er personerne bag sengetøjsfirmaet Dawn Designs, som holder til i kontoret på Erhvervsakademi Aarhus i Viby. Foto: Anders Michaelsen

Aarhus-iværksættere har udviklet sengetøjet, du ikke skal vaske så ofte

Firmaet Dawn Designs vil med nyt, bakteriereducerende sengesæt komme hyppig tøjvask og miljøspild til livs

Af
Anders Michaelsen

Iværksætteri Du skal vaske dit sengetøj hver 14. dag. Sådan lyder et gængs råd, for at komme af med døde hudceller, sved og bakterier, som kan hobe sig op i et sengebetræk. Hvor mange dansker, der stringent overholder det råd, er svært at sige. Udover en tændt vaskemaskine ikke er det bedste for miljøet, så er hyppig vask nok noget, de færreste synes er specielt sjovt.

De to ting vil tre unge iværksættere fra Aarhus Erhvervsakademi i Viby gerne gør noget ved, og det er der kommet økologisk sengetøj med genbrugt sølvklorid ud af. Sølvkloridet holder mængden af bakterier nede, og det betyder, man kan udskyde vasken af sengetøj med mindst to ekstra uger.

"Vi kiggede indad på, hvor ofte vi selv fik vasket sengetøj. Og det var ikke altid, at vi lige fik vasket sengetøj hver 14. dag," siger Thomas Kristensen, der er en af de tre iværksættere bag sengetøjet og fortsætter:

"Du bruger en tredjedel af dit liv i en seng, så hvorfor skulle man ligge i en beskidt seng? Det tænkte vi, at vi måtte gøre noget ved," siger han.

Når det anbefales, at man vasker sit tøj hver anden uge, så er det for at komme af med allergifremkaldende støvmider og bakterier, der potentielt kan gøre en syg.

Sengetøjet fås indtil videre kun i AGF navyblå og knækket hvid

Sengetøjet fås indtil videre kun i AGF navyblå og knækket hvid Foto: Adam Overgaard Photography

Som en odds-kupon

Projektet er startet som en Kickstarter-kampagne, hvor firmaet søgte om forudbestillinger for 40.000 kroner for at kunne starte produktionen. Det mål nåede de efter 3 dage.

Som en del af markedsføringsøkonom-uddannelsen med iværksætteri som speciale, er de tre iværksættere i praktik i deres egen virksomhed, hvor der bliver lagt op mod 60 timer om ugen. Hver især har de lagt hele opsparingen i projektet - et stort sats som studerende.

"Det er også derfor, vi arbejder så meget. Det er ligesom at smide sine penge efter en odds-kupon, man er nødt til at se kampen, og se hvor det ender. Forskellen er, at vi har indflydelse på, hvordan det ender, og så vil vi gøre alt for at lykkedes," siger Thomas Kristensen, medejer af Dawn Designs.

Skal være i butikkerne i år

Selve prototypen er så godt som færdig, og sengesættet kan i første omgang kun forudbestilles på nettet i en knækket hvid og en navyblå udgave. De tre iværksætter siger dog, at de er i dialog med en større dansk kæde, og at der skulle være stor interesse for produktet.

"Vi er i kontakt med en stor kæde i Danmark, og der er rimelig stor interesse, vi håber det kan lykkes. Ellers vil det kunne købes i livsstils- og specialforretninger og i butikker, der går op i kvalitet og design. Vi vil gerne udfordre det traditionelle sengetøj," siger Tjelle Schmidt fra Dawn Designs.

Målsætningen er i løbet af i år at komme ud i en række butikker med sengesættet, som kommer til at have en butikspris på 1.099 kroner.

Publiceret 14 April 2019 07:00