Præsteklumme:

Hvordan fejre påske?

Af
Sognepræst Jacob Holm

Fredenskirken

præsteklumme Jeg fyldte 50 år i marts og havde inviteret gæster til fest. I gave fik jeg bl.a. chokolade fra Magasins afdeling for Mad & Vin. Æsken var opdelt i fem rum med to chokolader, der passede til påskedagene: skærtorsdag, langfredag, påskelørdag, påskedag og anden påskedag. Jeg skal altså spise et stykke chokolade med en kær hver af disse dage. En dejlig tanke.

Jeg kom til at tænke på, hvordan påsken er en del af vores kulturarv. Hver eneste år står der påske og ferie i kalenderen. Påske sætter sit præg på, hvad vi kan købe og inspirerer os til at gøre noget sammen. Vi taler måske med hinanden om, hvad vi skal i påskeferien, skal vi pynte op til påske? Skal vi samles med kære til påskefrokost?

I skolen males påskeæg, som børnene kommer hjem med. Flotte farvede æg. Hjemme hos os spiser vi gerne rigtige påskeæg - Anthon Bergs med chokolade og marcipan, de er gode.

Og sådan tror jeg, at vi gør meget uden at tænke så meget over det. Måske tror vi, at det bare er noget vi gør, men når vi tænker lidt mere over det, så er meget af det vi glæder os til en slags påskefejring, selvom de færreste af os bruger det ord.

For handlinger er symbolske, åbner for et mere, peger på tilværelsens dybe mysterium. Påskeæg er f.eks. ikke bare påskeæg. Ægget er faktisk et gammelt symbol på Jesu opstandelse. Ligesom kyllingen bryder skallen, sådan brød Jesus dødens skal påskemorgen.

Hvis vi samles med familie eller venner i påskedagene for at spise frokost, så er det også symbolsk. Det er mere end en hverdagshandling i familien for det er også noget kulturelt, noget tidligere traditioner også gjorde. Hverdagen brydes med noget andet, vi glæder os til. Det bliver højtid, når vi gør noget sammen. Vi skal selv spise lam påskedag i familien og jeg vil åbne en flaske god vin.

Og sådan tror jeg, at mange af os gør noget i påsken. Hverdagen brydes med noget andet, almindelig tid møder højtid; himmelsk tid møder jordisk tid. Sammenkomst, lam, vin, chokoladeæg – alt er små tegn på påskens mysterium.

Så påskefejring er en del af vores kulturarv. Og nå ja, hvis vores fejring af påske virkelig skal næres, så er påskens gudstjenester en fantastisk mulighed.

Publiceret 13 April 2019 06:30