Tænk nu, hvis der var et stort rumskib, der landede i Gellerup

Forfatter Charlotte Weitze tilbringer en uge i Gellerup. Hun skriver en historie, der foregår i området

Af
Anders Munk Povlsen

VISIT Der er langt fra Charlotte Weitzes hjem på Vestsjælland til den lejlighed på Dortesvej i Gellerup, der i en uge er hendes hjem - og det er netop pointen. Som en del af Dansk Forfatterforenings kampagne ’Hvem er Danmark?’ er hun udsendt til det vestlige Aarhus. På landsplan er 19 af hendes forfatterkolleger udsendt til andre steder i landet.

”Det er en manifestation af, at Danmark er mange steder, der ikke er København. Det ved jeg godt, fordi jeg bor på Vestsjælland i en lille by. Men der er virkelig mange forfattere, der bor i København og de store byer,” fortæller Charlotte Weitze om projektet.

Skal lave litterært Danmarkskort

Projektet er støttet med 2,3 millioner kroner af Nordea-Fonden. Målet med projektet er, at forfatterne i den tid, de er ude i landet skal mødes med de lokale i øjenhøjde. Med udgangspunkt i de oplevelser og samtaler, de har med lokalbefolkningen, skal de skrive en tekst, som udkommer i den lokale avis.

Tilsammen skal de 20 fortællinger danne et litterært Danmarkskort. Håbet er, at fortællinger fra forskellige steder i landet kan højne læselysten hos danskerne.

”Projektet vil gerne fremme læselysten. Det kan godt være, man ikke er en, der læser særlig meget, hvad end man bor i Gellerup, Aalborg eller et helt andet sted. Men det at man får en fortælling om sin egen by og får et blik udefra på stedet. Det kan forhåbentligt gøre, at man får lyst til at læse og opleve mere i litteraturen,” siger Charlotte Weitze.

Udover fortællingen skal forfatterne også lave undervisningsforløb for skoleelever og et foredrag. Således skal Charlotte Weitze i efteråret tilbage til Gellerup og lave et fortælleforløb for 7. klasser på Tovshøjskolen.

Vide rammer for fortællingen

Torsdag har Charlotte Weitze kun været i Gellerup et par dage. I den periode har der dog været travlt med at komme rundt og se og opleve bydelen.

”Jeg har selvfølgelig været i Bazar Vest og også været i City Vest og det nye hus Blixens. Jeg besøgt lokale arkivarer. Jeg har gået tur med en der hedder Wahot, som boede i Gellerup som barn og som arbejder herude nu. Jeg har gået med kulturmedarbejderen nede fra Gellerup Kirke. De har meget samarbejde på tværs ikke bare i deres kirke, men også med de andre trossamfund herude. Det var hende, der viste mig moskéen. I dag skal jeg på arkitektonisk byvandring. Fredag skal jeg mødes med en, der arbejder i en børnehave herude," fortæller Charlotte Weitze.

Der er ingen rammer for, hvad historien skal handle om, kun at den maksimalt må være et par tusind anslag, så formatet passer ind i en avis.

”Da jeg tog hertil, tænkte jeg, det var meget godt at have en idé i forhold til at have et fokus for, hvad jeg spørger folk om. Jeg tænkte, det var for oplagt at skrive om etnicitet, så det kunne være sjovt at skrive noget helt andet. Derfor var min første tanke at skrive science fiction om Gellerup. Tænk nu, hvis der var et stort rumskib, der landede i Gellerup eller nogle marsmænd og på den måde føre fortællingen et helt andet sted hen," siger forfatteren.

Idéer om skjulte skatte og fremtidsmennesker har også været i overvejelserne for forfatterens historie om Gellerup, men den endelige idé har hun ikke endnu. Hvad end Charlotte Weitze ender med at skrive om marsmænd eller skattejagt i Gellerup, så kan du læse hendes historie her i Lokalavisen.

Publiceret 13 April 2019 07:00