Thomas Nielsen fra Skousen i Risskov kæmper for, at skraldet bliver fjernet fra gaderne, og har i den forbindelse lavet et samarbejde med LitterGo og socialt udsatte.

Thomas Nielsen fra Skousen i Risskov kæmper for, at skraldet bliver fjernet fra gaderne, og har i den forbindelse lavet et samarbejde med LitterGo og socialt udsatte. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Det sviner med skrald:

Skousen i Risskov går til kamp i samarbejde med de hjemløse

Thomas Nielsen fra Skousen i Risskov har startet en skraldeindsamling, som også gavner de socialt udsatte

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

skrald Hvis alle gør noget, så bliver verden et bedre og mere rent sted. Sådan er det, hvis man spørger franchisetager af Skousen i Risskov, Thomas Nielsen.

Han er gået til kamp for at få bekæmpet skrald og affald i området, men det skal foregå i samarbejde med socialt udsatte, og det skal ikke kun foregå en gang om året, men kontinuerligt.

"Jeg har rejst rigtig meget ude i verden, og når jeg er vendt hjem, har jeg haft en trist følelse af, at have set alt for meget affald, og det det fik mig til at tænke over, hvad jeg kunne finde på for at gøre en forskel," siger Thomas Nielsen.

Affald bliver til sponsorater

Han startede småt ved, at hans sponsorater til sportsklubber og foreninger kun blev udbetalt, hvis man ville samle skrald ind.

"Det handler om at få folk til at gøre en god gerning og få dem til at tænke sig om i fremtiden," siger Thomas Nielsen.

Sponsoraterne blev begyndelsen på noget større. Han startede et samarbejde med LitterGo, der har en mission om at skabe en radikalt anderledes affaldskultur og samtidig engagere både frivillige og udsatte borgere i kampen mod skraldet. Det har resulteret i, at en håndfuld hjemløse og frivillige tropper op hos Skousen i Risskov torsdag 11. april for at samle skrald ind. De bliver udstyret med en skraldevogn fra LitterGo, og så bliver de aflønnet af Thomas Nielsen for deres indsats, så det ikke går udover deres sociale ydelser.

Derudover har han blandt andre fået Sunset Boulevard med på tankegangen, så efter indsamlingen kan de hjemløse gå over og spise gratis.

"Jeg håber, at der kan komme nogle relationer mellem de hjemløse og de frivillige," siger han.

Som ringe i vandet

Thomas Nielsen forsøger ikke at lyde frelst, men hans helt klare opfattelse er, at jo flere der går forrest i bekæmpelsen af affald, og jo flere der bukker sig ned hver dag og fjerner skrald fra vores natur, jo bedre bliver det.

"Da jeg var på ferie på Bali, oplevede jeg en masse skrald på den strand, der ellers skulle være lækker at ligge på. Min kæreste og jeg tog en affaldspose og samlede skrald op. To dage efter var der 10-15 par af dem, der også havde ligget og daset, der begyndte at samle affald op. På fjerde dagen tidligt om morgenen gik der seks lokale mennesker rundt på stranden og samlede affald sammen. De gravede det godt nok ned i sandet, for det gør man der, men de gjorde trods alt noget," siger Thomas Nielsen med et skævt smil og fortsætter:

"Hvis ikke der skal mere til end en blegfed dansker, der starter med at samle ind i en affaldspose, så tror jeg stadig på menneskeheden. Der skal ikke så meget til for at sætte en bølge i gang. Nu starter jeg her i 8240, og så håber jeg, at der kommer endnu flere med, og at det bliver endnu større."

Han har nemlig en ambition om, at alle Skousen-butikker i Danmark kommer med på skralde-bølgen, og at det kan sprede sig, så endnu flere bakker op om det i fremtiden.

Opbakning

Hans holdning til skrald og de udsatte bliver bakket op af Camilla Møller Nielsen, repræsentant fra LitterGo.

"Claus Pape (stifter af LitterGo, red.) har den samme klare holdning til det, som Thomas har. Man kan ikke løfte alene, men i et fællesskab. Formålet med LitterGo er, at skraldet bliver ryddet op, samtidig med at de socialt udsatte bliver løftet. Vores drøm på længere sigt er, at de hjemløse har noget at stå op til, og hvis LitterGo kunne være med til at få en af de hjemløse i arbejde efterfølgende, så ville det jo være fantastisk," siger Camilla Møller Nielsen.

LitterGo og Thomas Nielsen fra Skousen er af den opfattelse, at det ikke er nok kun at samle skrald ind en gang om året, og derfor er det også tanken og drømmen, at det skal foregå hver anden uge - måske endda hver uge.

Publiceret 09 April 2019 07:00