DF-kandidaten foran sin skurvogn, som han har måttet flytte ind i på grund af vandskade i huset i Brabrand. Det midlertidige hjem har dog ifølge Knud N. Mathiesen, der også er byrådsmedlem, været en øjenåbner i forhold til at den slags vogne kunne være en løsning på hjemløseproblematikken i Aarhus. Foto: Danni Paulsen

DF-kandidaten foran sin skurvogn, som han har måttet flytte ind i på grund af vandskade i huset i Brabrand. Det midlertidige hjem har dog ifølge Knud N. Mathiesen, der også er byrådsmedlem, været en øjenåbner i forhold til at den slags vogne kunne være en løsning på hjemløseproblematikken i Aarhus. Foto: Danni Paulsen

Lokalformand og folketingskandidat om DF-krise:

Partiledelsen har været for usynlig

DF-toppen har ikke været synlig nok, og sagerne med Radio 24Syv og omfartsvejen i Mariager har været uskønne, lyder det fra Knud N. Mathiesen, som dog tror på et godt valg trods katastrofemålinger

Af
Danni Paulsen

Inden længe skal danskerne til valgurnerne, når statsministeren får trykket på valgknappen.

Erfaringerne viser, at man skal tage meningsmålinger med et gran salt, men de seneste af slagsen indikerer, at Dansk Folkeparti er i frit fald og går et dårligt valgresultat i møde.

I den nyeste måling fra YouGov giver blot 12,1 procent af vælgerne deres kryds til DF, som dermed næsten står til en halvering af de 21,1 procent, partiet fik ved seneste folketingsvalg.

Holder det stik, er chancen for, at Knud N. Mathiesen, spidskandidat i Aarhus S, lokalformand og byrådspolitiker, kommer i Folketinget mindsket betragteligt.

Den øvrige ledelse i DF har været usynlig i flygtningedebatten

Målingerne huer da heller ikke DF-politikeren, men han ser det dog som meget naturligt med en tilbagegang.

"Jeg kan tydeligt huske for fire år siden på nogenlunde samme tidspunkt som nu, at vi stod til omkring 15 procent i målingerne, men fik 21,1. Det spillede dog ind, at vi havde Helle Thorning Schmidt som upopulær statsminister, og at Lars Løkke Rasmussen havde nogle lortesager med rejseri og køb af tøj. Helt ærligt havde vi forventet en procentsats omkring 17. Kan vi komme i nærheden af det, betragter jeg det ikke som en katastrofe," siger Knud N. Mathiesen, som er klar til sin anden folketingsvalgkamp.

Kritiserer DF-top

Den 66-årige politiker er ikke i tvivl om, hvad årsagen til vælgerflugten er. Andre partier har budt ind på de klassiske mærkesager, og så har partileder Kristian Thulesen Dahl og resten af DF-toppen ikke været gode nok til at markere sig.

Skal man ikke sætte sådan et kæmpe beløb på dagsordenen i en valgkamp, så ved jeg snart ikke hvad

"Vi har altid været meget synlige på ældreområdet og flygtningeområdet, men vores synlighed på flygtningeområdet har ikke været god nok. Der er andre, der er kommet på banen. Nye Borgerlige er stærke på det område, og Socialdemokratiet og Mette Frederiksen har med succes vendt 180 grader. Jeg mener, vi bør markere os endnu kraftigere, men i stedet har man ladt Socialdemokratiet og Nye Borgerlige rende med det hele. Kenneth Kristensen Berth og Martin Henriksen har været gode, men den øvrige ledelse i DF har været usynlig i flygtningedebatten. Hvis de ikke markerer sig mere her op til et valg, så tror jeg, mange vælgere vil undre sig over, hvor de har DF henne."

Så I skal blive endnu 'hårdere' på jeres udlændingepolitik?

"Ja. Eller i hvert fald bare følge den linje, vi har. Jeg har i mit valgprogram et 100 procent flygtningestop i en årrække og en permanent lukning af grænserne. Og så skal vi virkelig tage fat i de integrationsproblemer, vi har haft i mange år."

Ved første debat mellem Frederiksen og Løkke kom det emne slet ikke på banen, men derimod klima, pension og sundhedsvæsenet. Tror du virkelig, Danmark gider mere udlændingedebat?

"Ja. I høj grad. Jeg er så bange for det, du siger dér. At man ikke tager fat på den udfordring. Det koster Danmark 36 milliarder om året (opgjort for 2015 i en rapport fra Finansministeriet fra sidste år, red.). Prøv engang at tænk, hvis bare halvdelen kunne frigives til at bruge på vores skoler, socialvæsen, hospitaler og meget andet. Og jeg tror endda tallet er meget højere, fordi man ikke har talt 3. generationsinvandrere med. Skal man ikke sætte sådan et kæmpe beløb på dagsordenen i en valgkamp, så ved jeg snart ikke hvad. Debatten er du simpelthen nødt til at have med, hvis du vil finde penge til at styrke velfærden."

Knud N. Mathiesen har siddet i Aarhus Byråd siden 2014. Arkivfoto

Knud N. Mathiesen har siddet i Aarhus Byråd siden 2014. Arkivfoto

Ballade om 24Syv og omfartsvej

Dansk Folkeparti har været genstand for en del kritik den seneste tid. Blandt andet fordi partiet havde som et krav til et nyt FM4-udbud (Radio24Syv), at 70 procent af redaktionen skulle 110 kilometer væk fra København.

Det fik Radio24Syv til at meddele, at radioen ikke kan fortsætte, men efter den heftige kritik er DF begyndt at trække i land og har luftet idéen om en genforhandling.

"Jeg synes, DF har ageret voldsomt ansvarligt. Ingen havde forudset, at Radio 24Syv ville lukke, hvis de skulle flytte. Det var slet ikke på tale. Derfor er det ansvarligt, at DF vil kigge på det igen. Jeg ved ikke, om det er at trække i land. Jeg betragter det som ansvarlighed, at man er klar på at finde en anden mulighed, så Radio 24Syv kan bestå på eksempelvis en DAB-kanal," siger Knud N. Mathiesen, der dog støtter kravet om en udflytning.

"Det synes jeg ville være rigtig godt."

Vi har altså haft rigtig mange lokumsaftaler, når vi taler trafik

En anden sag, der kostet landets næststørste parti nogle store ridser i lakken, er historien om en dyr omfartsvej i partiets trafikordfører Kim Christiansens hjemby, Mariager. En omfartsvej, som de færreste kunne se et ræsonnement i at kaste skattekroner efter.

Også i den sag har DF - efter at have vejret folkestemningen - ændret holdning.

Du mener ikke, DF trak i land i forhold til Radio24Syv, men der er vel ingen tvivl i forhold til omfartsvejen i Mariager?

"Der blev trukket i land. Men jeg har også set, at trafikministeren har udtalt, at den samfundsmæssigt var en god investering."

Det har han så ikke helt ret i, fordi den interne rente er ikke over fem procent, og så vurderes et projekt ikke som samfundsøkonomisk rentabelt.

"Det kan godt være, men jeg synes nu også, det er fint, at man kan revidere sin opfattelse, når man finder ud af, at det er for mange penge at bruge på en omfartsvej. Så kan du kalde det at trække i land, men jeg finder det ansvarligt, at man tager kritikken til overvejelse og finder en billigere løsning til 80 millioner i stedet for 377."

Ja, 80 millioner på en vej, som vurderes at være langt mindre rentabel - faktisk en decideret dårlig forretning.

"Ja, og det er også problematisk."

17-18 procent er et ganske naturligt leje for Dansk Folkeparti

Men tror du ikke, at det, folk bliver frustrerede over, og som måske kan have kostet jer stemmer, er, at det lugter langt væk af en lokumsaftale?

"Det vil jeg absolut ikke benægte. Men vi har altså haft rigtig mange lokumsaftaler, når vi taler trafik."

Har forløbet i de her sager været uskønne og skadende?

"Ja, det er meget uskønt. Det var det med Radio24Syv også. Det vil altid være uskønt, når et parti trækker i land."

Afviste regeringsansvar

Synes du, at dine kollegaer inde på Christiansborg har gjort det godt nok her op til valget?

"Det politiske vil jeg ikke sætte en finger på, men synligheden har været for lille. Man har jo lavet en skatteaftale, hvor alle journalister i Danmark gik ud og sagde, at DF i gennemsnit har sikret pensionisterne 36 kroner mere om året, men det er jo ikke sandheden. Mange får 500 kroner eller 800 kroner. Og det synes jeg ikke, at vores partiledelse har været gode nok til at få kommunikeret ud."

I fik et kæmpe folkeligt mandat ved seneste valg. Tror du, det skuffede jeres vælgere, at I ikke tog regeringsansvar?

"Det er meget enkelt. Mange var skuffede det første år. Men man går ikke i regering, hvis alle de ting, man har som mærkesager, bliver afvist af de andre partier. DF har fået meget mere indflydelse ved at stå uden for regeringen. Det var helt klart det rette valg, når de andre ikke ville støtte op om DF's politik," slår DF-politikeren fast.

Er du ked af de målinger i forhold til dit kandidatur?

"Selvfølgelig er jeg da det. Men jeg er fuldstændig overbevist om, at vi nok skal vinde nogen af de procenter tilbage. Kan vi få 17 procent, betragter jeg det ikke som en katastrofe. 17-18 procent er et ganske naturligt leje for Dansk Folkeparti.

Publiceret 08 April 2019 19:38