Rasmus Bjerg som lederen af National Bevægelsen, Martin Nordahl. Foto: Nordisk Film

Rasmus Bjerg som lederen af National Bevægelsen, Martin Nordahl. Foto: Nordisk Film

Film om Danmark efter et terrorangreb

Rasmus Bjerg i karrierens mest kontroversielle rolle

Af
Lars R. Knudsen

kino.dk

premiere Den biografaktuelle ‘Danmarks sønner’ foregår i en nær fremtid og skildrer et adskilt Danmark i den svære tid efter et stort terrorangreb.

Terrorismen har splittet det danske samfund, og den offentlige debat domineres af fremmedhad. Årsdagen for terrorangrebet og et folketingsvalg nærmer sig, og National Bevægelsen står - med lederen Martin Nordahl i spidsen - til at få en historisk jordskredssejr. Et parti, der varsler om, at de vil 'smide alle de fremmede ud'.

Samtidig vokser radikaliseringen også i andre lag af samfundet.

Den 19-årige Zakaria, som mærker fremmedhadet i sin dagligdag, er på vej ud på et farligt sidespor. Han møder Ali, der er med til at guide ham, men som også kæmper med sine egne problemer og en livsfarlig hemmelighed.

Instruktøren Ulaa Salim, løfter med sin debutfilm ikke pegefingre, men lægger op til debat om, hvor vi som samfund risikerer at ende, hvis ikke vi passer på vores retorik og fordomme. Filmen er blevet sammenlignet med intet mindre end værker af mesterinstruktøren Martin Scorsese, og Hollywood Reporter kalder den for en ambitiøs, provokerende og politisk ladet thriller.

Bjerg spiller politiker

Rasmus Bjerg spiller politikeren Martin Nordahl.

Skuespilleren er af mange bedst kendt for sine komiske roller i bl.a. film som ’Sover Dolly på ryggen’ og i komedieserien ’Mr. Poxycat og Co.’, hvor han spiller en ulidelig tryllekunstner, der driver alt og alle til vanvid.

Sidste år var han aktuel som den folkekære sanger John Mogensen i Ole Bornedals biografi ’Så længe jeg lever’. Så man kan godt sige, at han sætter sit elskede image over styr, ved at kaste sig ud i rollen som den ekstreme meningsdanner, hvis primære politiske mål, er et såkaldt 'Danmark for danskerne'. Desuden medvirker det unge talent Zaki Yossef, der ligesom Bjerg er kendt for det komiske, bl.a. i satireserierne ’A-klassen’ og ’Partiets Mand’.

Den 19-årige Zakaria (Imad Abul-Foul) i et stille øjeblik med sin lillebror. Foto: Nordisk Film

Den 19-årige Zakaria (Imad Abul-Foul) i et stille øjeblik med sin lillebror. Foto: Nordisk Film

Det potentielt voldelige

Efter premieren på filmfestivalen i Rotterdam blev filmen af Wendy Ide, der skriver for det britiske medie Screen, omtalt som et værk hvor Salim dystert udforsker konsekvenser. Hvordan unge muslimske mænd, der holdes uden for af et samfund, der ser dem som et problem, potentielt kan blive voldelige.

Også Yossefs præstation som Ali modtog efter den internationale premiere lovpris fra Wendy Ide, der kalder det for 'en stærk præstation, der rammer ubehaget i at være fanget mellem to mere og mere polariserede verdener. Youssef er energisk nærværende i filmen'.

Emner som terror, radikalisering og nationalisme er mere aktuelle, end de længe har været i Danmark, så det er derfor overraskende, at det først er nu, der kommer en dansk film som så direkte forholder sig til disse tunge tematikker.

Instruktøren Salim har dog påpeget over for Det Danske Filminstitut, at hans film behandler en universel problematik skildret gennem danske perspektiv.

”Det er vigtigt for mig at lave film, der forholder sig til samfundet. Det er der, jeg føler, jeg har en stemme og noget på hjerte. Jeg har lavet denne film, fordi jeg ønsker, at vi standser op og lytter til hinanden,” lød det således fra instruktøren i dagene efter verdenspremieren.

Læs om aktuelle og kommende film på kino.dk

Publiceret 07 April 2019 07:00