De nye, bæredygtige krus, der for første gang tages i brug til Northside i år. Pressefoto

De nye, bæredygtige krus, der for første gang tages i brug til Northside i år. Pressefoto

Bæredygtige bajere:

Fremover skal Northside-fadøllen nydes fra genbrugsglas

Tuborg har sammen med landets fire største festivaler udviklet et bæredygtigt alternativ til det klassiske plastikkrus

Festival-gæsterne på Northside kan i år med god samvittighed drikke en øl eller to mere.

For glassene, som øllet serveres i, er nu markant mere bæredygtige end de engangsplastikkrus, man normalt får fadøl i.

Tuborg har i samarbejde med miljøorganisationen Plastic Change og Northside, Tinderbox, Roskilde Festival og Grøn Koncert udviklet glas, som kan genbruges igen og igen, og dermed kan plastikspildet fra de over to millioner engangskrus, der hvert år langes over disken til de fire festivaler, begrænses betragteligt.

Det skriver Northside i en pressemeddelelse.

"Det er en stor dag for Tuborg og et kæmpe skridt mod at mindske unødigt plastaffald gennem en mere cirkulær forretningsmodel. Drikkeoplevelsen er den samme eller bedre, men fremover tager Tuborg bogstaveligt talt opvasken i vores nye, mobile opvaskemaskine," siger Christian Sveigaard, marketing- og sponsorchef for Tuborg.

Resultatet af den ihærdige udvikling er et danskproduceret genbrugsplastglas. Krusene vaskes på stedet, og når de nye genbrugsplastglas bliver slidte, sendes de tilbage til leverandøren i Herning, som sørger for, at materialet genbruges.

Et skridt fremad

Plastic Change, der arbejder for at skabe mere opmærksomhed om konsekvenserne af det voksende plastaffald, kalder krusene en sejr.

"Projektet er en vigtig sejr i kampen mod unødvendig engangsplastik. Det er første gang, at de fire festivaler arbejder sammen, og de skal have ros for sammen med Tuborg at gøre en indsats for at knække kurven for plastaffald. Det vil også forandre den brug-og-smid-væk kultur, som er en af kerneudfordringerne i forhold til den stigende plastaffald. Vi ser det som et stort skridt fremad, som utvivlsomt vil inspirere andre til at gå i samme retning," siger Henrik Beha, stifter af Plastic Change.

De nye, bæredygtige genbrugsplastglas bliver for første gang taget i brug, når NorthSide åbner den 6. juni.

"Vores gæster er miljøbevidste, og de forventer faktisk, at vi går forrest med initiativer som dette. Samtidig stiller vi høje krav til os selv. Derfor er jeg særlig stolt over, at vi som branche kan stå sammen og tage et fælles ansvar, når det virkelig gælder. Det er et stærkt samarbejde, og den endelige løsning er både af høj kvalitet, lever op til de krav om bæredygtighed, vi har sat, og så er den oven i købet en gevinst for drikkeoplevelsen", siger Peter Skoven, F&B Director, fra Down The Drain Group, som står bag både Tinderbox og NorthSide.

Fakta om genbrugsplastkruset

    - De nye genbrugsplastglas er udviklet af KIFA Plast i Herning, der er eksperter i udviklings- og produktionsforløb i specialløsninger som genbrugsplast;

    - De nye genbrugsplastglas er lavet af ren polypropylen - også kaldet PP plast;

    - Tuborg stiller en ny, mobil opvaskemaskine til rådighed, der besøger alle fire festivaler.

    - Den mobile opvaskemaskine bliver 13,4 meter lang, og kan håndtere over 9.000 genbrugsplastglas i timen.

    - Vaskbare plastglas er af eksperter som Plastic Change udpeget som den mest miljøvenlige løsning på et stort problem omkring engangsplastkrus.

Publiceret 05 April 2019 18:26