Renoveringsarbejdet på boligblok A17 Toveshøj er gået helt i stå

Renoveringsarbejdet på boligblok A17 Toveshøj er gået helt i stå

Trods skærpet tilsyn: Byråd giver milliongaranti til Brabrand Boligforening

Boligforeningen er kommet under skærpet tilsyn, og en advokatundersøgelse er nu i gang. Byggeriet er gået i stå

Af
Trille Skøtt-Jensen

Økonomi Renoveringen af boligblok A17 Toveshøj i Gellerup er gået helt i stå. Håndværkerne er væk, og der er helt stille.

Det sker, fordi Brabrand Boligforening er kommet under skærpet tilsyn af Aarhus Kommune. Boligforeningen har nemlig overskredet budgettet, og det havde byrådet ikke godkendt at de måtte. Og det er imod reglerne.

Normalt godkender kommunen økonomien, inden en boligforening skriver kontrakt med håndværkere og køber materialer. Men renoveringen af en boligblok i Toveshøj er gået i gang uden at have de nødvendige tilladelser til at overskride budgettet på plads. Brabrand Boligforening må nemlig ikke bruge penge, uden at byrådet først har godkendt det. Alligevel er 60 procent af arbejdet i boligblok A17 i Toveshøj nu udført.

Det fik rådmanden for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) til at sætte Boligforeningen under skærpet tilsyn. Der er også indledt en advokatundersøgelse, der skal vise, hvad der er foregået i sagen,og om der er foregående tilfælde.

"Det er kritisabelt, at Brabrand Boligforening har set stort på reglerne og frataget Aarhus Byråd muligheden for at drøfte, hvordan pengene bedst bliver brugt i Gellerup og Toveshøj. Byrådet er meget opsat på at præge udviklingen i en positiv retning, men det kan vi ikke, hvis vi ikke er med til at bestemme, om vi sætter gamle boliger i stand, eller i stedet bygger nye boliger," siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) i en pressemeddelelse.

Oplyste ikke korrekt beløb

Inden byggeriet gik i gang, havde Boligforeningen oplyst, at de skulle bruge 88 millioner til byggeriet. Efter de har afholdt licitation steg det beløb til 108 millioner kroner. Forskellen på de to beløb oplyste boligforeningen ikke om, inden renoveringen gik i gang, og derfor er det i strid med lovgivningen.

Men 60 procent af renoveringen er færdig, og onsdag bad rådmanden byrådet om at godkende det nye budget.

"Renoveringen er halvvejs gennemført, og det vil have betydeligt samfundsøkonomiske konsekvenser, hvis vi sagde, at arbejdet skulle rulles tilbage. Byggeriet kan gå godt gå videre, mens vi undersøger forløbet. Det er boligforeningens egne penge. Det er ikke en hæftelse, Aarhus Kommune hæfter for. Vi giver en sikkerhedsstillelse," sagde han under byrådsmødet.

Verbale hug til direktør

Inden da var der i byrådssalen drøje verbale hug til direktøren i Brabrand Boligforening fra Liberal Alliances Almaz Mengesha.

”Når en direktør i en boligforening ser stort på de aftaler, man har indgået med en kommune i mindst 16 tilfælde, og samtidig har overskredet budgettet med 19 millioner, så kalder det på politisk handling. Der skal placeres et ansvar og herefter sikres, at en sådan arrogance og ligegyldighed overfor en politisk beslutning ikke gentager sig. At man så sender regningen for sine budgetoverskridelser direkte videre til skatteyderne, det er også udtryk for manglende respekt - ikke kun overfor det politiske styre - men i særdeleshed overfor den enkelte skatteyder," sagde hun.

Dansk Folkeparti stemte nødtvunget for garantien.

"Det er af nød og ikke af glæde, vi tiltræder denne indstilling. Vi finder det fuldstændig uacceptabelt, at en boligforening påbegynder en renovering, før de nødvendige tilladelser er i hus, og på den måde tvinger byrådet til at acceptere det," sagde Knud N. Mathiesen.

Direktør i Brabrand Boligforening Keld Laursen forstår ikke helt kritikken.

"Udtalelsen fra Almaz Mengesha tyder på, at den er baseret på en række helt grundlæggende misforståelser. Brabrand Boligforening har begået en fejl ved at igangsætte en renovering uden kommunens godkendelse. Det har jeg beklaget, og det har givet anledning til intern kritik. Derfor har vi nu sikret, at den fejl ikke gentager sig," skriver han i en mail til Lokalavisen og fortsætter:

"Men at påstå, at jeg har set stort på aftaler og udvist arrogance er decideret usandt! Og Almaz har helt misforstået, som det også krystalklart fremgår af byrådsindstillingen, at der er sendt en regning videre til kommune eller skatteydere. Jeg er personligt ærgerlig over, at der er begået fejl med boligblokken på Toveshøj, fordi det har medført skår i tilliden. Og så er jeg ked af det på vegne af de beboere, som må tåle en længere genhusning, fordi byggeriet bliver forsinket," slutter han.

Boligblok A17 ligger på hjørnet mellem Edwin Rahrs vej og Bazar Vest i Toveshøj. Indtil alle godkendelser er på plads ligger renoveringsarbejdet stille.

"Derefter skal vi sammen med entreprenøren udarbejde en tidsplan for færdiggørelsen," skriver direktøren.

Publiceret 05 April 2019 14:00