Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser.

Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser.

Chefredaktørens klumme:

Aarhus lider ikke af butiksdød

Man overser det faktum, at Aarhus er en by med masser af muligheder. Vi er ikke alene landets andenstørste by med en befolkningsvækst, kun København kan måle sig med. Vi har også et opland på over en million forbrugere, der orienterer sig imod Aarhus

Ulven kommer, er der blevet råbt i en række medier her i Aarhus. Ulven - iklædt skikkelsen af tomme butikslokaler og deraf konklusionen, at byen lider af butiksdød - kan bedst betegnes som værende en redaktionel stramning, der bruges for at trække læsere til .

Fakta er, at der er tomme butikslokaler i Aarhus midtby. Det er der i sig selv ikke noget nyt i. Men man overser det faktum, at Aarhus er en by med masser af muligheder. Vi er ikke alene landets andenstørste by med en befolkningsvækst, kun København kan måle sig med. Vi har også et opland på over en million forbrugere, der orienterer sig imod Aarhus. Så alene i byens vækst og i oplandet er der et stort potentiale.

Andre positive faktorer, der skaber vækst i byen, er en stigning i antallet af kongresgæster med hotelovernatninger fra 800.000 overnatninger i 2014 til 1.100.000 i 2018. I samme periode er tallet for krydstogtsgæster fra krydstogtskibene, der anløber havnen, steget fra 25.000 til 88.000 gæster. Og igen i samme periode er antallet af private hotelovernatninger steget fra 625.000 til 900.000.

Så der er ingen grund til panik, og ulven kommer ikke.

Men - og der er et men - i horisonten anes skyer, der kan spolere den gode gænge og fremdriften. Dels er en øget internethandel en ganske reel trussel mod byens butikker. Men skyerne i horisonten består rent faktisk også af noget så ganske jordnært som manglende adgangsmuligheder til midtbyen. Over de næste 30 år forventes Aarhus at vokse med næsten 100.000 mennesker. Hvis man skal gøre sig nogen som helst forhåbninger om at få dem til at bruge midtbyen, så kræver det planlægning på rådhuset, hvor der er fokus på at skabe gode adgangsforhold for alle, der vil ind til Aarhus C. Løsningen er en tre-i-en-løsning i form af planer, der inkluderer offentlig transport, adgangsveje og P-pladser. Den opgave ligger hos byens politikere. Opgaven med at forklare politikerne nødvendigheden af, at planerne lægges i tæt tæt dialog med byens handlende og erhvervslivet ligger hos disses interesseorganisationer og virksomhederne selv. Adresseres udfordringerne, og sker det i god dialog med forståelse for hinanden, så vil Aarhus - også de næste mange år - være en blomstrende handels- og turistby.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende

chefredaktør

Publiceret 03 April 2019 18:00