Lynhurtige droner jagtede DM-kvalifikation på Lystrupvej

Dronerace er blevet mere populært også i Aarhus Modelflyve Club, der søndag havde inviteret folk fra hele landet til at race med de fjernstyrede flyver

Af
Anders Michaelsen

Dronerace Flere mennesker var søndag mødt op til dronerace på Lystrupvej, da Aarhus Modelflyve Club lagde bane til det første af fire hovedløb om kvalifikation til DM.

24 piloter var kommet fra hele landet for at jagte muligheden for at komme med til DM-finalerne i september, der også bliver afholdt i Aarhus, hvor der samtidig også er en kamp om at komme med på landsholdet og VM senere.

Udefra kan det fjernstyrede dronerace ligne et sammenkog af virtual reality-videospil og agility-udfordringsløb for hunde. Hunden er dog skiftet ud med en fjernstyret drone.

Det er seks piloter, der deltager i hvert løb, hvor det handler om at komme igennem tre omgange så hurtigt som muligt. Hver pilot har et sæt videobriller på, der viser direkte billeder fra et kamera på dronen, hvilket gør piloten kan se banen fra dronens perspektiv. Tilskuere, der har taget videobriller med, kan også opfange piloternes signal, så de også kan følge med i ræset fra første række bag sikkerhedsnettene.

Dronerne, der bliver fløjet med, hedder 'quads', da der er fire sæt propeller på dronerne.

Dronerne, der bliver fløjet med, hedder 'quads', da der er fire sæt propeller på dronerne. Foto: Anders Michaelsen

Flere unge er kommet til

De hurtige, fjernstyrede droner er blevet mere udbredt. Det har også betydet, at Aarhus Modelflyve Club har fået udvidet banen med 5.000 kvadratmeter tilbage i august. Med udvidelsen har modelflyveklubben kunne tiltrække et yngre publikum, hvilket har betydet, at flere unge er kommet til.

En af dem, der var kommet til søndagens arrangement, var Andreas Hauge Thomsen på 22 fra Ans ved Silkeborg. Sporten er ret ny, hvilket også kan ses i, at Andreas Hauge Thomsen er en af de mere rutinerede piloter, selvom han kun har fløjet i fire år. Sidste år blev han nummer to ved DM i Odense.

"Det er et adrenalinsus, når du kommer ud og flyve. Det er ligesom at køre racerbil, du får lov til at give den gas, men det gør ikke ondt på dig, hvis du rammer noget," siger Andreas Hauge Thomsen, hvis interesse startede på nettet.

"Det startede med, jeg havde et en Youtube-video med nogle, der ræsede igennem en skov med lys bagpå, det var nærmest helt Star Wars-agtigt. Derfra 3D-printede jeg min første ramme til en drone," siger Andreas Hauge Thomsen.

Arrangør tilfreds med fremmødet

Og det var folk i alle aldre, der var mødt op fra børn under 10 år til modne flyveentusiaster over 60. Søndagens medarrangører Ronnie Jørgensen var godt tilfreds med dagens fremmøde.

"Udover piloterne har der været familie og gæster på besøg opad dagen. Jeg tror det, der tilrækker folk herud, er spændingen, og at det er en ny sport. Mange unge mennesker synes, det her er megafedt og er hoppet med på bølgen. Når man først kommer i gang med det, bliver man bidt af det. Selv som tilskuer giver det et sus i maven at kigge på," siger Ronnie Jørgensen.

Søndagen var præget af vind, men under optimale vindforhold kan de hurtige droner ramme hastigheder over 150 km/t.

Andreas Hauge Thomsen nåede ikke i finalen. Han kunne fra tilskuerpladserne se 15-årige Vincent Holm fra Sabro tage søndagens sejr.

"Det handler meget om at komme godt fra start og ikke styrte så meget og flyve balanceret. Og i finalen der kunne der ske så meget, så jeg er glad for at have vundet, for der var rigtig mange gode med," siger vinderen Vincent Holm fra Sabro, der også regner med at stille op til det næste løb.

Det var 15-årige Vincent Holm fra Sabro, der endte med den orange vandrepokal efter søndagens race.

Det var 15-årige Vincent Holm fra Sabro, der endte med den orange vandrepokal efter søndagens race. Foto: Anders Michaelsen

Publiceret 03 April 2019 09:30