Simon Brohus (th.) sidder sammen med Anders Elbæk Kristensen (tv.) og Phillip Hjorth Christiansen i Den Gode By og arbejder på siden Jobla.dk.

Simon Brohus (th.) sidder sammen med Anders Elbæk Kristensen (tv.) og Phillip Hjorth Christiansen i Den Gode By og arbejder på siden Jobla.dk. Foto: Anders Michaelsen

Aarhusianere står bag smart hjemmeside for praktiksøgende

Den aarhusianske rekrutteringsportal Jobla vil hjælpe elever, der er i gang med en erhvervsuddannelse med at finde en praktikplads

Af
Anders Michaelsen

Iværksætteri Jagten på en praktikplads kan for mange være svær. Hvordan skriver jeg en ansøgning? Hvordan sælger jeg mig selv? Og hvordan skiller jeg mig ud? Dertil kan det måske virke ekstra svært at vise, hvad man kan på et stykke papir, hvis ens evner er et fysisk håndværk. Det er virkeligheden for mange, der er i gang med en erhvervsuddannelse.

Simon Brohus har siddet i den situation, da han for fire år siden fik ideen til hjemmesiden Jobla.dk. Jobla er en rekrutteringsportal, hvor praktiksøgende elever og virksomheder bedre kan finde hinanden.

"Jeg er ikke så god til at skrive en ansøgning. Jeg er halvt ordblind, men god til at komme ud og snakke med mennesker. Det kunne jeg ikke vise i et cv og en skriftlig ansøgning, men jeg vil gerne have, at man kunne se en video med mig, og hvor jeg bedre kunne sælge mig," siger Simon Brohus, som fik ideen til Jobla.

Hovedelementet i Jobla er det visuelle. At de praktiksøgende kan lægge video og billeder op af, det de kan. En tømrer kan vise, han er i stand til at lave en gavl, eller en kokkeelev kan vise sine kulinariske evner frem på video. Det skal gøre det lettere for virksomheder at finde det rette match.

"Vi skriver 2019, og det kan ikke passe, at vi stadig kører med de her opslag, man kan sende en skriftlig ansøgning til. De unge er vokset op med Snapchat, og så skal de lave de her pdf-ansøgninger. Vi vil gerne gøre det mere 'live'. Hvor man kan vise sig selv, eller de projekter man har lavet, som video. Det giver en bedre indsigt i, hvad ansøgeren kan," siger Simon Brohus,

Han håber på sigt, siden kan udvikle sig til et LinkedIn for hele uddannelsessystemet. Undervisningsministeriet kunne fornyeligt præsentere, at der er blev indgået 2.800 flere praktikaftaler på landsplan sidste år i forhold til året før. Praktikken er en vigtig del i forhold til at kunne færdiggøre en erhvervsuddannelse. Alligevel har både Danske Regioner og Arbejdernes Erhvervsråd tidligere været ude med prognoser, der viser, at Danmark kan komme til at mangle op mod 70.000 faglærte i 2025.

Formidler også kontakten

Tre år er der blevet brugt på at teste, kode og designe hjemmesiden og på at være i kontakt med de elever og virksomheder, der potentielt skal bruge siden. Hjemmesiden er først nu rigtigt oppe at køre, hvor man siden januar i år er gået fra 12 brugere til omkring 700, heraf er næsten 50 af dem virksomheder.

En af dem, der har brugt Jobla med succes, er Christina Jarsskov Nykvist. Hun har efter længere tids skolepraktik som mediegrafiker fået en elevplads hos virksomheden Brandfix, hvor hun har været siden januar.

"Det var ret nemt. Jeg lagde mit arbejde op på siden, og da jeg kom til mødet, vidste de allerede, hvem jeg var, fordi de kunne se, hvad jeg havde lavet og let kunne danne sig et overblik over, hvem jeg var. Jeg behøvedes ikke at komme med den store salgstale. Det var egentlig ikke meningen, de skulle have en mediegrafikerelev ind, men Simon (Brohus fra Jobla, red.) havde skabt kontakten, snakket med dem og lavet fodarbejdet," siger Christina Jarsskov Nykvist.

Hun er for sit eget vedkommende overbevist om, at Jobla i hendes tilfælde skabte en elevplads, der ikke var der. For udover det visuelle overblik af den praktiksøgende hjælper Jobla også med at formidle kontakten, sortere og anbefale elever til virksomheder.

Praktiksøgningen, der røg i toilettet

Simon Brohus var selv handelselev og ville være bilsælger. Og han ved ligesom Christina Jarsskov Nykvist, hvor svært det kan være at skille sig ud og få et match med en praktikplads.

"Jeg var ude med en masse ansøgninger og kørte rundt og bøvlede med det. Nogle gange var vi 300 ansøgere til en plads, og når jeg så var ude med uopfordrede ansøgninger, var chefen der selvfølgelig aldrig," siger Simon Brohus.

Ideen til Jobla kom en dag i skolen, hvor han spurgte flere i hans klasse; om det kun var ham, der synes, at praktiksøgningen var træls. Det var det ikke.

"Senere samme dag sad jeg ude på toilettet, og tænkte 'shit'. Så løb jeg ind i klassen, tog mine ting, og sagde, at jeg simpelthen var nødt til at smutte. 'Det kan du da ikke, vi har time', sagde min lærer, men jeg var nødt til at tage hjem og skitsere den ide, jeg havde fået," siger Simon Brohus.

Simon Brohus fik ikke en praktikplads som bilsælger. Til gengæld gik han i gang med at arbejde på ideen, som nu er mundet ud i en hjemmeside. Lige nu er de tre, der sidder ude i Den Gode By i Brabrand og arbejder på at få flere virksomheder med ombord. I den kommende tid regner de med at skulle ansætte flere til at videreudvikle siden.

Publiceret 31 March 2019 07:00