aasdffa

aasdffa

Præsteklumme:

Renovation og overleverede skatte

Af
sognepræst Cathrine Wang-Lauritsen

Skelager Kirke

Præsteklumme I efteråret købte min mand og jeg hus. Det hjem hvor vores børn skal vokse op, hvor vi skal danse om juletræ pynte med fødselsdagsballoner – og hvis vi er heldige – det hjem hvor vi skal blive (mere) grå og rynkede sammen, med børnebørn i skødet, før det bliver givet videre, som vi fik det givet videre, af den familie som havde levet der et helt liv.

Fælles for vores hus og mange andre er det, at det ofte er langt billigere og mere effektivt at rive ned og bygge nyt end at renovere. Når man alligevel vælger at beholde det gamle og sætte i stand, er det fordi det gamle indeholder værdier og kvaliteter, som ikke kan kopieres eller skabes fra nyt, fordi det er en skat, som man føler sig forpligtet til at passe på. I en sådan kærlighedsaffære til et hjem er hver sten, man er nødt til at fjerne og hvert gulvbræt man er nødt til at rive op, et stik i hjertet.

Sådan er det også med vores kirke - ikke kun bygningerne, men det hjem, kirken er for os og for vores liv med Gud - for de fortællinger og traditioner, som former vores liv - som den var det for generationer før og som den vil være det for generationer som kommer. Det er krævende, når vi gang på gang må vi nænsomt fjerne det mølbidte, rådne, det for snævre og det usunde, for igen at kunne bygge op. Men det er nødvendigt. Den reformation, vi bygger på, bør være en aldrig afsluttet undersøgelse af murerne og gulvbrædderne, taget og vinduerne for at se, om kirken står solidt og fremtidssikret på dens fundament.

For tiden foregår renovationen i det rum, som udgør dåben. Måske bliver vi nødt til at flytte væggene lidt, fra der hvor de tidligere stod, så der bliver plads til DropInDåb eller nye formuleringer, som ikke opstiller mure imellem mennesker - eller mellem mennesker og Gud. Vi river ikke bare huset ned og begynder et nyt, men i kærlighed til den skat, vi har fået overleveret, undersøger vi det og sørger for at det står sundt og solidt til de som kommer efter os, hele tiden trygt funderet i det løfte vi er givet af Gud ”og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende”.

Publiceret 30 March 2019 06:00