Præsteklumme: Festmåltidet af de to fiske og fem brød

Af
sognepræst Trine Tilma

Skjoldhøj kirke

præsteklumme Hvad nytte er det til? Og kan det betale sig, hvis ikke - så skær vi ustandselig ind til benet – og glemmer, hvad det egentlig er vi mennesker lever af – nemlig kærlighed, omsorg og glæder i livet, alt det, der puster ånd i os, og skaber meningsfulde fællesskaber. Bare se på naturen omkring os i denne tid, hvor generøs og overvældende alt spring ud omkring os. Hvis Gud havde spurgt; hvad nytte er det til, hele skaberværket, og havde skåret ind til benet. Hvordan havde livet så set ud? Edderkopper, fluer og myg, dem kunne Gud ærligtalt godt have skåret væk. Gud er generøs, fordi han skaber ud af kærlighed og ikke ud fra, hvad der kan betale sig.

Har vi tid til det?

I en tid, hvor vi har en overflod af mad og af alle de materielle ting vi måtte ønske os. Der er der også ting som vi får mindre og mindre af i vores del af verden. Tid og Tillid. Vi spiser i bilen på vej til og fra, vi spiser på gaden, noget hurtigt og letfordøjeligt, når vi er sultne. Vi glemmer let det overskud, som vi skal leve af, er mere end det, der bare slår til. Vi mangler tid til at lytte og forstå den anden, tale samme – ja dele det, der gør livet værd at leve, slow food - der bringer mennesker sammen og skaber en mangfoldighed af liv.Tilliden til andre mennesker, specielt dem vi ikke er enige med, ja den skrumper. Jo mindre tillid – jo mere har vi brug for love og regler, og tonen bliver skarp!

Præcis som i Gustav Hvids fortælling om ”Livensondskab”, hvor vi høre om ”Ædedolkenesklub”. Her er en overflod af mad og af ondskabsfulde bemærkninger. For her er mistilliden og den menneskelige selvtilstrækkelighed grundtonen. Det er det Jesus taler stik i mod. At selv med ganske lidt, kan mennesker nå hinanden, hvis de tør give ud af selv. Som han gav ud af sig selv, til dem der tørster og sulter efter mere end bare brød og skuespil.

Et brød kan ikke gemmes og stadig være godt.

Men det kan altid deles, om end det synes småt.

Et liv kan ikke gemmes og leves siden hen.

Men hvis det dagligt bruges, så får du liv igen. (Knud Jacobsen).

Publiceret 30 March 2019 06:00