Peter Viuff var væk fra sin familie i seks uger for at optage 'Hjem til gården'.

Peter Viuff var væk fra sin familie i seks uger for at optage 'Hjem til gården'. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Peter Præst tror på reality-tv:

Deltager i populært TV 2-program

Sognepræst fra Trige er med i årets 'Hjem til gården', der i øjeblikket ruller over skærmen hver søndag på TV 2

Af
Kim Skovrup Andersen

TV-PROGRAM Han er ifølge sig selv født til at være med i 'Hjem til gården'.

54-årige Peter Viuff - eller 'Peter Præst', som de fleste kalder ham i lokalområdet i Trige og omegn, er nemlig opvokset på landet. Og nu kan han opleves i den tredje sæson af reality-serien på TV 2, som Trige-præsten selv har været en trofast seer af.

"Allerede da jeg så første afsnit i den første sæson, tænkte jeg. 'Det der, det er lige mig, for det har jeg trænet til hele mit liv. Jeg har arbejdet i landbruget 21 timer om ugen, siden jeg var ni år gammel, og senere blev jeg uddannet som landsbrugs- og bygningssmed," forklarer Peter Viuff, som er født og opvokset i en landsby i Sønderjylland tæt på Tønder, men rykkede til Østjylland i 1986 for at bo i kollektiv på en gård i Ølsted.

Peter Viuff på sit arbejdskontor i sognegården i Trige.

Peter Viuff på sit arbejdskontor i sognegården i Trige.

"Mine søskende var flyttet til Aarhus, og jeg ville gerne herop, så vi var nogle stykker, der rykkede ind på en gård i Ølsted, og der blev jeg boende i kollektiv i 15 år, så jeg er vant til at forholde mig til at bo sammen med en masse vanvittige mennesker som i 'Hjem til gården'," siger han med et efterfølgende stort smil.

I dag har han købt gården, som han går og sætter i stand i sin fritid. Men ellers holder han mest til i sognegården på Lergravvej og i kirken, hvor han har arbejdet i alle år som præst med undtagelse af fem år i Randers, inden sognet kaldte ham hjem.

Her står Peter Viuf sammen med den ældste deltager Tom, som var denne sæsons ældste deltager. De læser i 'Bondebogen', der var deltagernes adgang til at lære viden, som de skal bruge i tvekampene.

Her står Peter Viuf sammen med den ældste deltager Tom, som var denne sæsons ældste deltager. De læser i 'Bondebogen', der var deltagernes adgang til at lære viden, som de skal bruge i tvekampene. Foto: Lotta Lemche/TV 2

"Jeg har boet her i 33 år og kender rigtig mange i Trige og omegn. Nu er vi nået dertil, hvor jeg også indimellem konfirmerer nogle af mine ungdomsvenners børn. Jeg løber selvfølgelig en risiko som en lokal offentlig kendt person ved at deltage i det her TV-program, men jeg har det sådan, at når man skal på herrens mark, så skal man have en præst med. Med det mener jeg, at vi som præster også skal derud, hvor mennesker er nu om dage. Derfor giver det god mening i at deltage i et reality-program. Landsbyfællesskabet er ved at forsvinde, og dem vi spejler os i i dag er folk på fjernsyn og reality-programmer," fastslår Peter Viuff.

Reality er vigtigt

"Jeg ser selv mega meget reality-tv, for hvis jeg ikke gør det, står jeg som en forstokket olding, når jeg skal undervise mine konfirmander. Så hvis jeg ikke ser det, ved jeg ikke, hvad de snakker om. Og de er heldigvis helt oppe at ringe over, at jeg selv deltager i et," siger han.

'Peter Præst' bliver han kaldt af de fleste lokale. Nok fordi han er meget involveret i lokalsamfundet. Han har stået bag Danmarks største Luciaoptog i 2012 og været en af hovedkræfterne bag et stort rollespil med hundredvis af konfirmander. Senest har han været med til at bygge en skaterpark i byen i den nordligste del af kommunen.

Der er gennemsnitlig 600.000 mennesker, der sidder og ser programmet hver søndag aften.

"Det er jo en kæmpe platform, og hvilken præst kan prale med det," spørger han.

Hårdt arbejde

Han tabte sig 11 kilo i de seks uger, han var væk fra sin kone og sine tre døtre.

"Det var hårdt arbejde. Jeg stod op klokken 5 hver morgen og gik i seng, når det blev mørkt, og der var ikke så meget til hygge, fordi vi havde nogle opgaver, der skulle løses, for at vi kunne blive belønnet," siger præsten og tilføjer:

"Min taktik var at være tilbageholdende og diskret i starten, men det bevirker, at de andre deltagere blev mistænkelige og troede, at jeg var en muldvarp, fordi de ikke troede på, at en præst har så mange landmandsfærdigheder. Så jeg blev nødt til at fortælle om min fortid, og min taktik ændrede sig herefter," siger han hemmelighedsfuldt.

Denne sæson af 'Hjem til gården' havde premiere forrige søndag.

"Indtil videre synes jeg, at jeg bliver fremstillet godt og er blevet klippet pænt," lyder det fra Peter Viuff, der allerede i afsnit to var i tvekamp med den yngre sønderjyde Søren, som han vandt sikkert over i en styrkedyst.

Hjem til gården

    Bliver sendt ti søndage klokken 20 på TV 2.

    Vært er Lene Beier, der også er kendt fra 'Landmand søger kærlighed'.

    I 'programserien flytter 12 vidt forskellige kvinder og mænd ind på en gård, hvor de - uden at kende hinanden på forhånd - skal få en hverdag til at fungere. Gården har hverken elektricitet eller rindende vand, og de 12 beboere får hver uge en opgave, som de i fællesskab skal løse - hvis de vil have belønninger, der kan forsøde det hårde landliv.

    Til sidst vil kun én beboer stå tilbage som vinder af 'Hjem til gården' og 500.000 kroner.

Publiceret 25 March 2019 18:00