Anne-Katrine Hansen (38) har lige åbnet Psykologisk og Sexologisk Klinik i Skejby Centret.

Anne-Katrine Hansen (38) har lige åbnet Psykologisk og Sexologisk Klinik i Skejby Centret. Foto: Anders Michaelsen

Behandlingssted for seksuelle problemer er åbnet i Skejby Centret

Anne-Katrine Hansen har droppet jobbet på Aalborg Universitetshospital, og er sprunget ud som selvstændig med egen sexologisk klinik i Skejby Centret

Af
Anders Michaelsen

sex "Det er måske meget rart, at folk ligeså godt kunne tro, du var på vej ind for at købe en liter mælk i Føtex, som at du var på vej ind til mig".

Sådan siger Anne-Katrine Hansen om placeringen af sin nye klinik i Skejby Centret, der er placeret oppe på førstesalen og har været åben i en måned. Psykologisk og Sexologisk Klinik hedder Anne-Katrine Hansens nye praksis. Her kan folk få hjælp til at løse problemer, der måske ikke er de sjoveste at bringe op i omklædningsrummet eller på arbejdspladsen.

Rejsningproblemer, manglende lyst, problemer med intimitet og for tidlig sædafgang kan være nogle af de problemer enkeltpersoner eller par kommer med.

"Sex er jo meget op i medierne hele tiden, fordi sex sælger. Men det handler meget om det perfekte og velfungerende sexliv. Jeg oplever bestemt også, at det for mange er skamfuldt, på trods af at vi har så mange serier, hvor folk knalder på åben skærm. For når det så ikke fungerer, hvornår er det så, du siger; 'Jeg er en af dem, der ikke kan få den op at stå'," spørger Anne-Katrine Hansen.

"Når sexlivet fungerer, er det typisk ikke noget, som fylder så meget for os, men når det ikke fungerer, så kan det fylde næsten alt," siger hun.

Kunne ikke få rejsning, så spis natmad

Det er Hr. og Fru. Danmark, der opsøger hende - fra unge i start tyverne til de ældre over halvfjerds. Af dem, der vælger at få vejledning og hjælp af Anne-Katrine Hansen, kommer mange, fordi hun også har en psykologisk uddannelse bag sig.

"Som uddannet psykolog har du nogle værktøjer, der gør dig vant til at arbejde med mennesker og psykologiske problemstillinger, og så er psykolog også en beskyttet titel. Det er sexolog ikke, og det kan alle jo slå sig op som," siger hun og fortæller, hvordan hun oplever, at nogle af dem, der kommer hos hende, har fået mangelfuld hjælp med på vejen andre steder, hvor der er ekstreme tilfælde i mellem.

"Jeg har fået at vide af nogle af mine klienter, at de har været steder, hvor de er blevet fortalt, at hvis de havde rejsningsproblemer, så skulle de bare spise natmad, eller hvis man havde for tidlig sædafgang, så skulle man bare, hver gang man var på toilettet, slå penis et par gange ned i hånden," siger Anne-Katrine Hansen.

Manglede sexfokus på studiet

Hendes egen interesse for det sexologiske opstod under hendes studietid på psykologistudiet. Hun synes, det var mærkeligt, at sex og seksualitet nærmest var fuldstændig fraværende på psykologistudiet. I stedet var hun nød til at dyrke interessen for det seksuelle i foreninger på universitetet og uden for studiet. Hun påbegyndte blandt andet sin uddannelse som sexolog hos Dansk Forening for Klinisk Sexologi, mens hun færdiggjorde sin uddannelse som psykolog.

"Jeg synes, det var påfaldende, at der kun var et valgfag med et seminar, der hed 'Love' på psykologistudiet. Og det var sådan set det. Men egentlig undervisning i sexologi var der ikke. Det synes, jeg er lidt mærkeligt, når man skal ud og have med andre mennesker at gøre," siger Anne-Katrine Hansen.

Hun har i mødet med andre faggrupper på den sexologisk uddannelse fået en generel oplevelse af, at fokus på seksuelle problemer er fraværende på de fleste sundhedsfaglige uddannelser. Hun mener, det kunne være gavnligt for flere faggrupper. I hendes eget fag - psykologien - har hun et indtryk af en berøringsangst for det seksuelle.

”I min praksis møder jeg ofte par, som har gået i parterapi, hvor der aldrig har været talt om deres sexliv eller mangel på samme. Det er da himmelråbende”, siger Anne-Katrine Hansen.

En drøm der er gået i opfyldelse

Nu står hun så med sin egen klinik efter at have arbejdet mere end seks år på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital, hvilket hun egentlig var glad for. Men Anne-Katrine Hansen blev træt af at pendle mellem Aarhus og Aalborg, og med to børn er det rart nu både at være tæt på dem og være sin egen chef.

"At drive min egen praksis er noget, jeg har drømt om, siden jeg blev færdig med psykologistudiet tilbage i 2008. Jeg håber folk får øje på og lyst til at tage hånd om den her del af livet og finder ud af, at der er hjælp at hente og gør brug af det," siger Anne-Katrine Hansen.

Modsat behandling i det offentlige er behandlingstilbuddet hos Anne-Katrine Hansen ikke gratis. Her skal du selv betale. Der er dog studierabat og det kræver ikke en henvisning fra egen læge at få tid hos hende.

Publiceret 24 March 2019 06:00