Rafael Bo Jensen og Arne Hansen tømmer maskinerne. De har ordnet 100 kilo vasketøj denne formiddag.

Rafael Bo Jensen og Arne Hansen tømmer maskinerne. De har ordnet 100 kilo vasketøj denne formiddag. Foto: Tahmasbi

Det sociale vaskeri rykker i nye rammer

Vaskeriet, der er et socialøkonomisk fællesskab, får fra 26. marts sit eget sted på butikstorvet med mere plads til alle

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Først fik de voksenhandicappede til at løbe fem kilometer ved DHL-stafetten og fik handicaprisen for det i 2015. Så ville de åbne et vaskeri som en øvebane for udviklingshæmmede og da der ikke dukkede egnede lokaler op, etablerede de sig i et af Brabrand Boligforenings beboervaskerier i Søvangen.

Nu er de endelig klar til at åbne i egne lokaler med egne maskiner og bedre plads til det fællesskab, de har bygget op sammen med beboerne i Søvangen. Adressen er butikstorvet på Louisevej 2 i Brabrand, der ligger en spytklat fra Søvangens beboervaskeri, og åbningen bliver tirsdag 26.marts.

”Vi er utroligt glade for de nye lokaler og for hjælpen med at sætte dem i stand, efter de har stået tomme i 15 år. Her var ikke særligt lækkert, men det er der nu,” siger Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen, der blandt andet har fået hjælp fra en gruppe frivillige håndværkere fra Mand&Bil.

”Og det er godt, at vi bliver i området og kan fortsætte det gode fællesskab med beboerne her i Søvangen. Vi vil gerne være med til at skabe et hyggeligt bytorv her, hvor der kun er asfalt og boligforeningsgræsplæner, som ingen bruger,” forklarer de.

Har inviteret alle med

Intet har kunnet stoppe de to socialpædagoger, Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen. De bankede på samtlige 450 døre i boligforeningen, før de åbnede vaskeriet, for at invitere alle til at komme forbi og drikke kaffe.

”Folk troede, at vi var Jehovas Vidner eller indsamlere fra Flygtningehjælpen og ville ikke åbne. Da vi sagde ordet ’fællesskab’, fløj dørene op. Det ville de gerne være med til,” fortsætter Pia Stabell Hjort.

Pia Stabell Hjort (tv) og Katrine Knudsen arbejder på at få det nye vaskeri gjort klar til åbningen.

Pia Stabell Hjort (tv) og Katrine Knudsen arbejder på at få det nye vaskeri gjort klar til åbningen. Foto: Tahmasbi

Beboerne kom dog ikke væltende lige med det samme. Det har taget tid at bygge både fællesskabet og forretningen op. De første par måneder havde Vaskeriet kun en enkelt kunde og ingen gæster til tirsdags- og torsdags-kaffen.

I dag drikkes der 72 kopper kaffe og Vaskeriet er en fornuftig forretning, der kan give de to socialpædagoger deltidslønninger. Hidtil har de levet af vikariater, de har haft ved siden af.

”Formålet har aldrig været at tjene en masse penge, men at vise at også handicappede kan lære, hvis de får udfordringer og opbakning. Og det er i høj grad lykkedes. De fem, som arbejder her, er vores kolleger. Vi løser opgaverne sammen, og de er blevet utroligt dygtige,” forklarer Pia Stabell Hjort og fortsætter:

”Hvem siger, at handicappede ikke har handlekraft og er kreative? Da Arne skulle bringe vasketøj ud i Risskov og ikke kunne finde vej, kørte han bare efter bybussen på sin scooter – og nåede frem. Er det ikke fantastisk?” spørger pædagogerne og smiler fra det ene øre til det andet.

Et andet eksempel er, at vaskerimedarbejderen, Lotte Larsen, har lært at tage bussen og nu selv kan transportere sig rundt, hvilket er en meget billigere løsning, end da hun skulle køres alle steder. Det betød også, at hun kom til at møde op på dage, hvor hun ikke skulle arbejde. Men alt kan løses via mobilerne og boligforeningsbeboernes hjælp. En af de faste frivillige tog sig af Lotte Larsen og fulgte hende til bussen hjem.

Mange udfordringer er blevet klaret hen ad vejen og nu er vaskeriets syv medarbejdere - inklusive Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen - klar til at åbne det nye sted tirsdag morgen klokken ni. De har lånt borgmesterens guldsaks til at klippe snoren med.

Vaskeriet5

Fakta

Vaskeriet åbner 26. marts klokken ni på Louisevej 2 i Brabrand.

Det koster det samme som på andre vaskerier: 199 kroner at få vasket seks kilo tøj, der kan gå i samme maskine.

Prisen er 125 kroner for folkepensionister.

Publiceret 20 March 2019 09:09