De to byrådspolitikere i Aarhus Theresa Blegvad (V) og Eva Borchorst Mejnertz (RV) stiller op til Europaparlamentsvalget. Fotos: Aarhus Kommune

De to byrådspolitikere i Aarhus Theresa Blegvad (V) og Eva Borchorst Mejnertz (RV) stiller op til Europaparlamentsvalget. Fotos: Aarhus Kommune

Byrådspolitikere klar til EU-valg:

Kan man sidde i to politiske stole samtidig?

Theresa Blegvad (V) og Eva Borchorst Mejnertz (RV) håber på valg til Europaparlamentet. Blegvad tror, hvervet i Bruxelles kan passes samtidig med, at byrådsarbejdet varetages. Det gør Mejnertz ikke

Af
Danni Paulsen

Kan man både blæse og have mel i munden?

Det har de aarhusianske byrådspolitikere Theresa Blegvad (V) og Eva Borchorst Mejnertz (RV) prøvet at tage stilling til, og de er kommet til forskellige konklusioner.

Jeg kan da godt frygte, at det bliver en udfordring

26. maj skal danskerne til stemmeurnerne for at stemme til Europaparlamentsvalget, og de to kvinder håber på at blive valgt til et sæde i Bruxelles. Sker det, har de pludselig to folkevalgte hverv, der skal varetages, og det kan blive noget af en mundfuld, erkender de begge.

Ikke desto mindre satser Theresa Blegvad, der er Venstres spidskandidat i Østjylland, på at bestride begge poster. Hun henviser til Morten Løkkegaard (V), hvis opstillingsplads hun har fået i Østjylland, som har siddet i Gentofte Byråd samtidig med arbejdet i parlamentet.

"Men om det kan lade sig gøre i virkeligheden, skal prøves af. Aarhus er en stor kommune med mange møder, så jeg kan da godt frygte, at det bliver en udfordring. Jeg er rigtig glad for mit byrådsarbejde og har reflekteret en del over det. Jeg vil være ked af at miste den lokale forbindelse, så måske skal vi lave en om-konstituering i byrådsgruppen, så jeg eksempelvis kun sidder i et udvalg i stedet for to," siger Theresa Blegvad, der er øverst på Venstres kandidatliste i Østjylland.

Jeg ville simpelthen ikke kunne gøre det godt nok

Ender det med at blive umuligt at holde begge bolde i luften, er hun afklaret med situationen.

"Hvis nok stemmer på mig, må det være fordi, der er en mening med, at jeg skal til Bruxelles Jeg bliver i hvert fald i Aarhus indtil november, og jeg smider ikke håndklædet, før jeg er sikker på, at der vil være en ordentlig overlevering til den person, der potentielt skal overtage. Så giver jeg også mig selv en fair chance for at se, om det måske kan hænge sammen. Vi har rigtig meget arbejde i Aarhus, og jeg bruger ekstremt meget tid på at snakke med folk og netværke. Det kan være, jeg må prioritere det fra og kun passe de ting, man skal være med til. Det er det jo mange andre af mine byrådskollegaer, der nøjes med," siger hun.

Urealistisk

Afklaring er der også hos Eva Borchorst Mejnertz. Bliver hun stemt ned til Bruxelles, så bliver det et farvel til byrådspladsen.

"Jeg bruger al den tid, jeg overhovedet kan på byrådsarbejdet, og jeg ville simpelthen ikke kunne gøre det godt nok, hvis jeg skulle dele mig selv mellem de to stole. Og det er ikke fair overfor vælgerne. Men jeg vil stadig have en tæt kontakt til det lokale. Det er vigtigt at kunne forholde sig til den hverdag, folk har," siger den radikale mor til tre, der har fået fuld opbakning fra familien.

Som nummer otte på den radikale opstillingsliste spår hun ikke sig selv 'fantastiske chancer' for at blive valgt, men sker det, er hun klar til at give den en ordentlig skalle i parlamentet.

"Jeg har lært at tage mikrofonen, hvis den bliver tilbudt. Det altoverskyggende tema for mig er klima og grøn omstilling. Isen smelter, temperaturen stiger, og der ikke nogen Planet B, så det nytter simpelthen ikke, at vi fedter rundt i at problematisere beslutninger, som burde være nemme. De er dybt nødvendige, og vi er nødt til at handle."

Netop det fokus er årsagen til, at hun er klar til at vinke farvel til byrådet.

De første to år lagde jeg måske 30 timer ugentligt i byrådsarbejdet

"Det er børnene og de unge, jeg vil stå til ansvar for, og jeg vil kunne sige, at jeg har kæmpet med alt for at sikre deres fremtid. Tager man klimapolitikken alvorligt, kan man ikke læne sig tilbage og sige, at man har nok i byrådsarbejdet. Det er vildt vigtigt, det batter, og jeg er ekstremt glad for det, men hvis jeg får muligheden for at gøre mere og med betydning for flere, så tager jeg den. Og det er for mig et fuldtidsarbejde - og lidt til. Det er urealistisk at tro andet," fastslår Eva Borchorst Mejnertz, der med tre udvalgsposter i byrådet, en i KL og et stort engagement i Radikale Venstre har måttet tage orlov fra sit lektor-job på Aarhus Katedralskole.

Gruppe-forskel

Der er da også én stor forskel i udgangspunktet for de to kvindelige EU-kandidater. Theresa Blegvad sidder i en byrådsgruppe med seks mandater, mens Radikale Venstre blot har to.

"Rabih (Azah-Ahmad, red.) bruger al sin tid på at være rådmand, så arbejdet i byrådet er et fuldtidsarbejde for mig. Det vil ikke fungere, hvis jeg bare sætter mig tilbage og ikke engagerer mig så meget som i dag. Jeg skal jo gerne vide noget og kunne sige noget om alt. Man kan gøre noget andet, hvis man sidder i en stor byrådsgruppe, hvor man kan fordele opgaver og ansvar mellem sig, og hvor man godt kan være byrådsmedlem uden at sige noget som helst," forklarer Eva Borchorst Mejnertz, som har været i byrådet siden seneste kommunalvalg.

Til sammenligning har Theresa Blegvad nu fem års erfaring fra byrådet, og det kan være en fordel i forhold til at sidde i både byråd og parlament, pointerer hun.

"De første to år lagde jeg måske 30 timer ugentligt i byrådsarbejdet. Når man er på femte år, er der ting, man har bedre styr på, så man kan bruge sin tid mere målrettet. Det er en stor kommune med et meget højt niveau på viden og erfaring, så man skal stå tidligt op, hvis man vil have indflydelse," lyder det fra Venstre-kvinden, der med et potentielt sæde i Bruxelles vil kæmpe for sammenhængskraften.

"Med potentielle massive forandringer med Brexit, handelskrige og så videre tænkte jeg, at det skulle være nu, hvis jeg på noget tidspunkt skal andet end Aarhus Byråd. Det optager mig meget, at vi har et samfund, hvor vi ikke bygger mure mellem hinanden og kun fokuserer på os selv."

Hun tror i øvrigt, at vælgerne den 26. maj både skal sætte kryds til Folketingsvalget og Europaparlamentsvalget.

Publiceret 08 March 2019 06:00