Jens-Henrik Jensen og Klaus Møller glæder sig til at indtage politiets nye lokaler hos Teknik og Miljø på Karen Blixens Boulevard. Panserbasserne skal være på 3. sal.

Jens-Henrik Jensen og Klaus Møller glæder sig til at indtage politiets nye lokaler hos Teknik og Miljø på Karen Blixens Boulevard. Panserbasserne skal være på 3. sal. Foto: Tahmasbi

Nye politichefer i Gellerup:

Vi kender hver kælder og hver krog

De to nye politiledere vil fortsætte en venlig, men målrettet stil. De vil trave Gellerup tyndt for at hilse på og holde øje

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Borgerne i Gellerup kommer ikke til at mærke meget til det lederskifte, der netop har været hos Østjyllands Politi, efter den populære Jens Betjent er gået på pension.

I stedet har Klaus Møller og Jens-Henrik Jensen indtaget lederkontoret. Deres titler er nye, men de er gamle kendinge i området. Klaus Møller har været der siden 2015 og Jens-Henrik Jensen kom i 2011. Han har de seneste år været inde og tage en tørn på politigården i Aarhus C men er nu tilbage i Gellerup.

De kender derfor politiets rolle i Gellerup. Der er de ærlige, ordentlige og konsekvente betjente i øjenhøjde med lovlydige såvel som kriminelle.

"Vi kender alle de kriminelle og ved, hvor vi skal finde dem. Vi er gode til at opklare kriminelle handlinger, fordi vi kender alle kroge, kældergange og folks ansigter. Det handler om det dybe lokalkendskab og det kommer ikke af ingenting," uddyber kommissærerne.

Spotter hurtigt kriminalitet

De synes, at det sagtens kan være hyggeligt at gå en tur i gaderne, for de fleste mennesker er glade for at se dem. Det giver dem også mulighed for at tale med mindre lovlydige på tomandshånd og på tidspunkter, hvor der er ro på.

"Det er blevet måden, vi arbejder på herude, for det virker. Jeg skulle lige omstille mig, da jeg kom hertil fra Midt- og Vestjyllands Politi, for det var meget anderledes. Jeg kan rigtig godt lide denne holistiske stil," siger Jens-Henrik Jensen.

De to kommissærer pointerer, at der i Gellerup er en ualmindelig dygtig gruppe politifolk, som kan rumme alle. De er tætte på borgerne og taler venligt med alle. Der er fokus på almindelig god opførsel, men hvis nogen vil slås er betjentene konsekvente - uden nogensinde at bære nag overfor kriminelle.

"Vi er så heldige, at alle her er helstøbte politifolk, som kan tale med alle mennesker i øjenhøjde. Det tager kun et splitsekund at pisse folk af, så der opstår et slagsmål. I stedet for prøver vi at vejlede og give gode råd," fortsætter han.

Det er politiets oplevelse, at der er respekt for dem. De går så meget som muligt ud i området for at se og høre, hvad der foregår. Og de har altid uniformerne på, så de er synlige.

"Vi kan hurtigt afkode mønstre, når der sker noget og vi opdager nye krusninger. Vores gruppe har en god fornemmelse af hvem, der er på vej ind i kriminalitet," siger Klaus Møller.

Mindre vold og færre tyverier

Det er hans oplevelse, at der er mere roligt nu, end da han kom i 2015, men det går hele tiden op og ned. Et kig i statistikken viser, at antallet af tyverier, voldsepisoder, indbrud og brugstyverier er faldet støt siden 2014. Det år blev der registreret 194 indbrud. I 2018 var det faldet til 33.

"Vi tror, det lykkes os at påvirke nogen positivt. Vi forsøger også at mane rygter i jorden, når vi møder dem, og tager ikke røven på nogen. Det giver en gensidig forståelse og mindre vrede, fordi de involverede kan se, at vi bare gør det, vi skal," forklarer Klaus Møller

Politikommissærerne understreger, at der skal være plads til alle og at man derfor ikke kan gøre det, der passer en. Det samarbejder de med boligforeningerne, skolerne og kommunen om at håndhæve. Derfor glæder de sig til at flytte ind på tredje i Teknik og Miljø - lige overfor familiecenteret. Det sker midt i marts.

Fakta

2014

2015

2016

2017

2018

Gellerup og Toveshøj

Indbrud

73

20

13

19

21

Tyveri

194

63

49

52

33

Vold

48

34

31

33

26

Øvrig straffelov, herunder brugstyveri

211

127

100

127

135

Østjyllands Politi har i en årrække været meget bevidste om at være synlige i gadebilledet og det viul de fortsat være. De kender Gellerup ud og ind og ved lige hvor de skal lede, hvis de har brug for det.

Østjyllands Politi har i en årrække været meget bevidste om at være synlige i gadebilledet og det viul de fortsat være. De kender Gellerup ud og ind og ved lige hvor de skal lede, hvis de har brug for det. Foto: Tahmasbi

Publiceret 05 March 2019 10:00