Marie Hede Pedersen flyttede 1. februar ind i Teknik og Miljøs nye kontordomicil på Karen Blixens Boulevard. Hun synes, det er et dejligt sted at være.

Marie Hede Pedersen flyttede 1. februar ind i Teknik og Miljøs nye kontordomicil på Karen Blixens Boulevard. Hun synes, det er et dejligt sted at være. Foto: Tahmasbi

Se kommunens nye kæmpedomicil i Gellerup:

Marie har fået en af byens smukkeste arbejdspladser

Miljø og Teknik er flyttet til Gellerup i et gennemtænkt og næsten gennemsigtigt byggeri. Alle er velkomne til at opleve udsigten, caféen og indretningen med grønne områder og sofagrupper. Se fotogalleri i artiklen

Af
Bente Tahmasbi Hansen

I denne uge rykker de sidste af 1050 medarbejdere i Teknik og Miljø ind på deres nye arbejdsplads på Karen Blixens Boulevard 7 i Gellerup.

De bliver fordelt på mere end 20.000 kvadratmeter i seks etager. Det lyder voldsomt, men det er lykkedes arkitekterne fra Arkitema at skrue den uendelige række af kontorer sammen, så huset fremstår åbent, lyst og imødekommende.

En af de 1050 medarbejdere er Marie Hede Pedersen. Hende møder avisen på anden sal, hvor hun er i gang med at flytte tomme papkasser ud af sit kontor. Hun flyttede ind 1. februar og ser meget tilfreds ud.

"Jeg er bare glad. Det er et friskt pust at flytte ind i det her nye og fine hus, hvor jeg føler mig rigtig godt tilpas," siger Marie Hede Pedersen, der er assistent i afdelingen for byggeri i Plan og Miljø.

Hun er meget tilfreds med alt lige fra udsigten og indretningen til akustikken.

"Vi er fire i samme rum og det fungere rigtigt fint. Jeg har fået en ny sidemakker og vi sidder sammen med to kolleger, som jeg var sammen med på det tidligere kontor. Så her er både noget nyt og noget kendt. Jeg har for eksempel også min gamle stol med herud," smiler hun.

Også projektchefen, Bente Sejersen er glad og tilfreds med det nye hus. Hun har fået mange positive tilkendegivelser fra glade medarbejdere.

"Hovedparten synes, det er fantastisk og glæder sig til at komme helt på plads og få ryddet op. Andre er bekymrede for, hvad det her er for et område. Vi håber, at de vil falde til og finde ud af, at det er et dejligt sted," siger hun.

I stueetagen ligger er der café, kantine og dette grønne område, hvor man kan spise eller bare mødes.

I stueetagen ligger er der café, kantine og dette grønne område, hvor man kan spise eller bare mødes. Foto: Tahmasbi

Grønne planter og sofagrupper

Man kan gå ind i den høje bygninger fra flere indgange. En af dem er gennem cafeen, Europa, som er enkel og hyggelig. Der er ingen vægge mellem den, restauranten og kantinen. De ligger alle i stueplan og vokser uden nogen markant adskillelse sammen med kommunens øvrige arealer.

De fordeler sig i flere atrium-områder, hvor man kan se hele vejen fra stueetagen og op til glastaget på sjette sal. Et af atriummerne hedder Lunden. Det har en gruppe træer i stueplan og har lange rækker af altankasser fulde af grønne hængeplanter på hver etage hele vejen op. Der er ligesom et væld af andre steder i huset borde og stole, så man kan holde møde eller pause her.

I det område, der kaldes A, er der en 30 meter høj, smal væg beklædt med grønne planter. En rund glaselevator løber ved siden af den. Den har et eneste stop og det er taget: roof top, som det kaldes. Derfra har man en storslået udsigt over hele byen. Lokalet på øverste etage er til arrangementer og da avisen kigger forbi, er teknikere ved at få en scene og lyden til en powerpoint om Stærk Fjernvarme på plads.

Bespisningen til gæsterne bliver kørt fra køkkenerne og op i den øverste glasetage via elevatoren, der ikke har plads til meget mere end en madvogn og en medarbejder. Når der er tryk på elevatoren, kan man bruge de mange trapper, der giver mange flotte kik. Man kan se folk holde møder i rummene med glasvægge ud mod atriummerne og man ser dem tale samnmen i de mange hyggekroge og samtale-områder.

Mødes på kryds og tværs

Der er i indretningen af huset tænkt på, hvordan man gør det nemt for medarbejderne at mødes på kryds og tværs og at føre uformelle samtaler med borgerne. Derfor er der både klassiske mødelokaler men også åbne samtalesteder tæt på trappen, sofagrupper og mødesteder mellem planterne.

"Vi har ønsket at funktionerne blev samlet og at man mødes i det daglige i stedet for at være adskilt i sektioner. Man skal opleve hinanden og tale sammen," siger Bente Sejersen.

"Tanken er, at man rykker ud af sit kontor, når man skal tale med en borger eller en kollega. Man kan lige slå sig ned og tale sammen. Det kræver, at vi får brudt vores vaner. Derfor har vi en gruppe, der skubber på og spørger folk, om de har husket at bruge huset," fortsætter hun.

Selv om huset er stort og åbent og fuldt af glas, er der en behagelig akustik. Det skyldes, at alle vægge er beklædt med akustikdug inde under de forskellige slags beklædninger, som adskiller sektionerne fra hinanden. I nogle områder er der genbrugstræ, som er savet op i pinde og monteret på væggene. I et andet ormåder er der metalplader med huller i.

Uanset hvor i huset, man befinder sig er der en behagelig lyd og ingen støj, selv om der sidder mennesker og taler. Det larmer heller ikke, at to flyttemænd bærer stole op og ned af trapperne, mens håndværkere arbejder ihærdigt på at gøre iværksætter-hjørnet i stueetagen færdigt.

"Der forskellige beklædninger på væggene i de fem områder, vi har inddelt huset i, så man bedre kan orientere sig," forklarer Bente Sejersen.

Hvis man har lyst til at se Katharina Gross's værk, udsigten eller indretningen af Teknik og Miljø, er der masser af mulighed for det. Alle er nemlig velkomne til at gå ind i huset og opleve det på hverdage i åbningstiden.

Hvis man har lyst til at se Katharina Gross's værk, udsigten eller indretningen af Teknik og Miljø, er der masser af mulighed for det. Alle er nemlig velkomne til at gå ind i huset og opleve det på hverdage i åbningstiden. Foto: Tahmasbi

Ny og gammel kunst

En af de mange ting, hun glæder sig over i det daglige, er kunsten på væggene. Det er mange steder de værker, kommunene hele tiden har haft, men som hænger på en helt ny måde.

"Vi har haft den tidligere museumsdirektør fra Aros, Jens Erik Sørensen, til at sammensætte værkerne på helt nye måder. Jeg er forundret og begejstret over hans evne til at sætte ting sammen, så de får et helt nyt liv," siger hun med stor begejstring i stemmen.

Hver gang kommunen bygger nyt, er den forpligtet til at bruge en procent af det beløb, byggeriet koster, til kunstudsmykning. I dette tilfælde er valget faldet på tyske Katharina Gross, der skabte furore, da hun malede bunden af Mindeparken rød i 2017. Det maleri, hun har fremstillet til Teknik og Miljø, lægger ikke op til stor debat men tilfører rummet masser af liv og farve.

"Hun kom med et spændende oplæg, vi alle synes om. Derfor har vi valgt hendes værk," siger Bente Sejersen.

Hvis man har lyst til at se Katharina Gross's værk, udsigten eller indretningen af Teknik og Miljø, er der masser af mulighed for det. Alle er nemlig velkomne til at gå ind i huset og opleve det på hverdage i åbningstiden. Der bliver senere arrangeret rundvisninger, som bliver annonceret blandt andet på kommunens hjemmeside og i Århus Onsdag.

Området her kaldes Lunden.

Området her kaldes Lunden. Foto: Tahmasbi

Fakta

Man kan gå ind fra gaden og opleve huset på Karen Blixens Boulevard 7 i åbningstiden.

Åbningstiden ligger endnu ikke helt fast men bliver i almindelig kontortid på hverdag.

Der bliver desuden arrangeret åbent hus og rundvisninger, når alt er helt på plads.

Huset er inddelt i seks områder: A, B, C, D, E og Y

Publiceret 27 February 2019 10:00