Busskuret ved Rema 1000 på Klokkeskovvej i Stavtrup er blevet smadret to gange i år. Senest 16. februar. Der er yderligere et busskur, som har lidt samme skæbne i byen på Ormslevvej. Billedet her er fra 3. januar. Foto: Jeppe Rafn.

Busskuret ved Rema 1000 på Klokkeskovvej i Stavtrup er blevet smadret to gange i år. Senest 16. februar. Der er yderligere et busskur, som har lidt samme skæbne i byen på Ormslevvej. Billedet her er fra 3. januar. Foto: Jeppe Rafn.

Hærværksbølge i Stavtrup:

Busskure bliver smadret

Busskure på Klokkeskovvej og Ormslevvej har været udsat for hærværk og er blevet ødelagt tre gange på kort tid i Stavtrup

Af
Kim Skovrup Andersen

Stavtrup har været ramt af hærværk i form af smadrede busskure i den seneste tid. Først blev glasskuret ved Rema 1000 på Klokkeskovvej ødelagt i begyndelsen af januar, senere led busskuret på Ormslevvej samme skæbne og senest blev førstnævnte atter smadret omkring 16. februar.

Det har fået flere indbyggere til tasterne i Facebook-gruppen 'Stavtrup siden (kun for lokale)', hvor en del mennesker har ytret sig om udsatte busstoppesteder.

En af dem er Asger Ousager, der ikke tidligere har oplevet så meget hærværk i byen inden for så kort tid. Han er bekymret over udviklingen og efterlyser vidner til episoderne for at få gerningsmænd til at stoppe på et de mest centrale steder i byen.

"Jeg er jo bare en almindelig borger, der har lagt mærke til det. Hvis det er den samme gerningsmand, så er det jo systematisk hærværk og langt fra drengestreger, der har en ret høj strafferamme officielt. Op til seks år officielt. Folk i byen er sure og bitre over det her. Der er dog ikke nogen der siger, at det nødvendigvis er lokale eller unge, som står bag det," fortæller han.

Koster op til 20.000 kroner hver gang

Det er firmaet AFA JCDecaux, der ejer busskurene og som rykker ud og rydder op, når der bliver knust glas i dem. Og her er man ikke bange for at sende regningen videre, hvis en gerningsmand bliver grebet på fersk gerning.

"Det er sket andre steder i Danmark, hvor vi har udstyr. Og det kommer altså til at koste op mod 20.000 kroner, når sådan et glasskur bliver smadret med arbejdsløn og materialer," fastslår Field Service Manager hos AFA JCDecaux, Jesper Pagter.

Han understreger, at løsningen med glas, som der er 360 af i Aarhus Kommune, er lavet sådan på grund af sikkerhed og vedligeholdelse.

Der er tale om hærdet glas, der falder fra hinanden, hvis ruden knuses, og dermed undgår man, at der sidder rester af glas tilbage, som man kan skære sig på. Og så er denne type glas lettere at fjerne klistermærker og graffiti fra.

Jesper Pagter bekræfter alle tre tilfælde.

"Vi betragter det som hærværk, men der er ikke noget ekstraordinært i det i forhold til, hvad vi har oplevet tidligere," siger Pagter og nævner et tilfælde i 2015, hvor firmaet skulle rykke ud elleve gang på tre dage på nogle af kommunes store veje for at rydde op og sætte nyt glas i busskurene. Derudover var der senest en decideret hærværksbølge i påsken 2016 med godt og vel 40 smadrede busskure fordelt i Risskov, Viby og Tilst.

Publiceret 26 February 2019 20:30