Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser.

Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser.

Chefredaktørens klumme:

Hvem vover at kritisere en, som man er dybt afhængig af?

Kommunens ældrepleje bliver udsat for kritik, og en mulig løsning kunne være en anonym whistleblower-ordning, mener Lokalavisens chefredaktør

I sundhedssektoren undervises der i det, man kalder for det ulige magtforhold.

Et begreb, der dækker over den situation, der eksempelvis opstår, når en faguddannet person står overfor en person, der har brug for vedkommendes hjælp. Eksempelvis når en sundhedsplejer står overfor en ældre medborger, og den ældre er helt og aldeles afhængig af, at sundhedsplejeren vil hjælpe den ældre.

I Aarhus Kommune viser ældreplejens egen brugerundersøgelse, at mellem otte og ti procent af de ældre, der har brug for hjælp, ikke er tilfredse med den hjælp, de får i forhold til den personlige pleje. Det betyder så, at langt størsteparten af dem, der får hjælp, er glade for den hjælp, de får til den personlige pleje. Men det efterlader også mange, som er utilfredse.

Hvem vover at kritisere en, som man er dybt afhængig af vil hjælpe en?

I nedenstående artikel skriver vi om emnet, og her citeres Ældre Sagen i Aarhus blandt andet for at sige, at der er skåret så langt ind til benet i hjemmeplejen i Aarhus, at der bliver begået fejl.

Sår, der ikke behandles ordentligt. Sondemad, der ryger i lungerne i stedet for maven. Ældre der bliver tørret i ansigtet med den vaskeklud, der er beregnet til enden - og videre i den dur.

I kommunen sidder Sundheds- og Omsorgschef Kirstine Markvordsen med ansvaret for ældreplejen i kommunen. Hun erkender, at der sker fejl og opfordrer borgerne til at tage kontakt til kommunen, hvis man ikke synes, man får den hjælp, man har behov for.

Og det er så her, at det ulige magtforhold kommer ind. For hvem vover at kritisere en, som man er dybt afhængig af vil hjælpe en? Og hvis man kritiserer en hjemmehjælper, fortæller vedkommende det så videre til den næste, der skal komme, og på den måde sætter den pågældende ældre i 'bad standing'?

Alene tanken om, at man risikerer at få en endnu dårligere pleje, hvis man klager, kan helt sikkert afholde nogle fra at sige deres mening.

Løsningen kunne være en anonym whistleblower-ordning, hvor de ældre kan klage over deres hjemmepleje i en anonymiseret form direkte til kommunen. Her vil kommunen så kunne se, om der er mønstre, som tydede på systematiske problemer, eller de kan se på enkeltsagerne og gøre noget ved dem.

De ældre fortjener i hvert tilfælde at blive behandlet så godt som overhovedet muligt.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende chefredaktør

Publiceret 19 February 2019 17:00