Daniel Albrektsen (28) står næsten hver dag foran Føtex Food i M.P. Bruunsgade og sælger Hus Forbi.

Daniel Albrektsen (28) står næsten hver dag foran Føtex Food i M.P. Bruunsgade og sælger Hus Forbi. Foto: Anders Michaelsen

'Hus Forbi-Daniel' overvældet af Facebook-kærlighed:

Nu har han fået tilbudt et hjem

Mere end 500 Facebook-brugere har i løbet af en uge delt et opslag for at finde et sted og bo til hjemløse Daniel Albrektsen, som gerne vil være social- og sundhedshjælper

Af
Anders Michaelsen

Hjemløse ’Wauuw’. Stilhed. ’Wow’. ’Hvor er det vildt!’

Det er svært at finde en grimasse, der kan passe for Daniel Albrektsen. Normalt står han udenfor Føtex Food i almindeligt, tvivlsomt dansk vejr og deler smil og Hus Forbi ud til M.P. Bruunsgades forbipasserende. En del kender Daniel og hilser, men en masse går også forbi. Denne uge er det et Facebookopslag, der er gået Daniel Albrektsens næse forbi.

’Har du set opslaget?’

’Ja, jeg har lige set det,’ svarer Daniel den blonde kvinde i Føtex-uniformen. Det opslag, Daniel ikke har set før nu, fordi han ikke har Facebook, er et ugegammelt opslag, der opfordrer folk til at hjælpe ham med at finde et hjem.

Tilbud fra Esbjerg til København

”Jeg har tabt mit hjerte til den her unge mand, midt i tyverne, der med et smil hilser på alle, der haster ud og ind af butikken.”

Sådan begynder det Facebook-opslag Dorte Damgaard Sejthen har forfattet. Hun kommer tit forbi Føtex Food for at købe morgenbrød til sin arbejdsplads, og hun har tit hilst og snakket med Daniel. Helt præcist er det en bestemt episode, der fik Dorte Damgaard Sejthen til tasterne:

”En dreng kom gående, og Daniel snuppede tre appelsiner og begyndte til drengens store fornøjelse at jonglere. “Du burde arbejde med børn,” sagde jeg. Han smilede og sagde, at han hellere ville arbejde med de ældre. “Jeg kan ikke ha’, at de bare sidder der og bliver glemt,” sagde han.”

Efterfølgende fik Daniel fortalt Dorte, at han gerne ville uddanne sig som social- og sundhedshjælper, men at det ikke kunne lade sig gøre uden bolig. Det fik Dorte Damgaard Sejthen til at skrive det opslag, der er nu blevet delt af mere end 500 brugere.

Indtil videre har Dorte Damgaard Sejthen fået forskellige private henvendelser fra folk i hele landet, der vil hjælpe. En har tilbudt 1.000 kroner til at hjælpe Daniel med at flytte. Boligportalen vil gerne sponsorere en bruger på hjemmesiden, så Daniel kan finde en lejlighed, og andre har tilbudt kælderrum og kolonihavehus fra så forskellige steder som Mårslet, København og Esbjerg.

Vendt rundt på livet

Og hovedpersonen selv er taknemmelig for folks hjælp.

”Det gør mig utrolig glad, at folk gider. Det er jo ikke fordi, jeg synes, jeg gør noget særligt,” siger Daniel Albrektsen, der blev hjemløs for otte år siden i en alder af 20.

Hash og alkohol samt en konstant gæld til pushere har været skyld i, at Daniel har levet på gaden. Selv siger han, at han har fået vendt rundt på sit liv.

”De seneste tre måneder har jeg ikke haft gæld til nogen her den første. Det føles så mærkeligt at have penge til sig selv. Jeg blev bare træt af at skylde folk penge. Og så har det også hjulpet, at jeg er stoppet med at drikke og ryge hash,” siger Daniel Albrektsen, og tilføjer:

”Jeg indså, at der ikke var nogen fremtid i at ligge i Mølleparken. Det var på tide at blive voksen, og hvis jeg blev ved med at drikke, så ville det tage livet af mig,” siger Daniel Albrektsen.

”Daniel skal sige, han er klar”

Dorte Damgaard Sejthen er ligesom Daniel Albrektsen meget overvældet over den respons, hendes opslag har fået.

”Meget velgørenhed og landsindsamlinger kan være så uhåndgribeligt og svært at relatere til. Jeg tror måske, at det, der har trigget folk, er, at så mange af dem, der har delt opslaget, har mødt Daniel. Det gør hjælpen meget konkret,” siger Dorte Damgaard Sejthen, der indrømmer, hun ikke helt ved, hvad det er for en opgave, hun har påtaget sig. Men hun har i første omgang aftalt at mødes og snakke med Daniel.

”Før jeg begynder at følge op på en masse i forhold til at få et sted at bo til Daniel, så er jeg nødt til at høre Daniel sige, han er klar til det. Det er ikke nok at finde et hjem til ham. Han er nødt til at være motiveret til at betale sin husleje på den ene eller anden måde,” siger Dorte Damgaard Sejthen.

Publiceret 12 February 2019 11:30