Modelfoto

Aarhusianske iværksættere vil hjælpe døende grise verden over

It-firma bruger overvågningsteknologi til at holde øje med grise, når de farer

Af
Katy Wang

JP Aarhus

Hos it-virksomheden Farrowtech handler hverdagen om at redde små nyfødte pattegrise.

"I snit dør fire grise per kuld i forbindelse med fødslen eller kort tid efter. Det er et kæmpe tab, og der er et stort potentiale i branchen for at reducere dødeligheden. En stor del af disse grise kan reddes, hvis der ydes rettidig hjælp. Vi regner med, at vores system kan redde en gris per kuld. Det kan mærkes direkte på bundlinjen hos pattegrisproducenterne," siger Morten Bo Mikkelsen, stifter af Farrowtech.

Til sommer lanceres firmaets produkt, et særligt overvågningssystem til faringsperioden, hvor søerne føder.

Farrowtech har netop fået to millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriet under ministeriets program Gudp (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram).

Pengene skal gå til at teste systemet. Farrowtech har desuden et samarbejde med Seges, Landbrug og Fødevarers forskningsenhed, og fire gårde, hvor man tester løsningen. Patentet er også netop udstedt i USA.

Virksomheden har også tidligere modtaget investeringer fra Innovationsfonden og Otto Bruuns Fond samt vundet flere startupkonkurrencer, herunder Welovestartups-konkurrencen.

Kræver konstant overvågning

"Der er mange grunde til den høje dødelighed hos smågrise. Nogle er ikke raske, og nogle bliver klemt ihjel. Men cirka halvdelen dør som følge af iltmangel under fødslen, og det er dem, vi kan redde," siger Morten Bo Mikkelsen.

Det kræver konstant overvågning af smågrisene. Normalt vil det kræve en masse mandetimer, men det kan hjælpes på vej af teknologi.

"Vores idé er at gøre overvågningen automatisk. I stedet for at man døgnet rundt har folk til at gå rundt i stalden og tælle grise, så har vi en lille elektronisk overvågningsenhed, der har et termisk kamera og en computer."

Et seriøst hobbyprojekt

Han etablerede virksomheden for fire år siden med en kammerat, der var vokset op på en svinefarm og kendte til problemet med de døende smågrise. De satte sig ned og fandt på teknologien og lavede en patentansøgning. På det tidspunkt var hans kammerat projektleder i et stort firma, og Morten Bo Mikkelsen var selv gymnasielærer, mens de startede firmaet. Begge er uddannede ingeniører.

"I to år var det et seriøst hobbyprojekt, som vi brugte en del tid på."

For to år siden begyndte Morten Bo Mikkelsen at arbejde fuldtid med projektet og fik patent med det samme. Hans kammerat trådte ud af projektet for et år siden, men Morten Bo Mikkelsen valgte at fortsætte.

"Jeg havde tro på, at det nok kunne lade sig gøre. Men når man kaster sig ud i sådan et projekt, hvor man i årevis ikke får løn for sit arbejde, så er det rigtig vigtigt, at man bevarer en eller anden balance, hvor man alligevel får lige så meget ud af projektet, som man lægger i det."

Erfaren mand ombord

I foråret kom Erik Hougaard ind i firmaet som investor og medejer. Han er serieiværksætter, kan udvikle elektronik og software og har også tidligere lavet systemer til landbruget.

"Det har været rigtig godt at få ham ind i virksomheden, for han har en masse erfaring med både det forretningsmæssige og det tekniske."

I dag tæller virksomheden seks personer inklusive udviklere, markedsføringsøkonomer og praktikanter.

Hele efteråret er gået med udvikling af elektronik, mekanik og software. Nu er firmaet ved at være klar med den første fuldt funktionelle prototype, der kan masseproduceres.

"Danmark er et godt sted for os at starte, men problemet findes over hele verden, og det er der, vi ser det store potentiale," siger Morten Bo Mikkelsen om fremtiden.

Publiceret 11 February 2019 14:38