Man being rescued from the water

Man being rescued from the water Foto: Adobe Stock

Alarmer over nødstedte folk i åen og havnen er fordoblet

I 2016-2018 er antallet anmeldelser om folk i vandet i Aarhus steget fra 4 til 10 om året. Årsagen er flere kajarealer, vurderer brandvæsenet

Af
ESBEN LARSEN MIKKELSEN og MARIA DALHOFF

JP AARHUS

Mens stadig flere kajområder bliver gjort attraktive for at give aarhusianerne bedre adgang til vandet på havnen, stiger antallet af personer, som falder i vandet og må reddes op af Østjyllands Brandvæsen (ØB).

Fra 2016 til 2018 er alarmer hos brandvæsenet om folk i nød steget fra 4 til 10 om året. Antallet af gange, hvor en situation har krævet dykkere i vandet, er i samme periode steget fra to til syv om året.

Lone Mossin er projektleder hos ØB og arbejder bl.a. med, at sikkerhed på havnen i takt med byens udvikling. Hun vurderer, at der sker flere uheld, fordi der er skabt bedre adgang til vandet.

"Kajområderne mellem Navitas til Flemming Bamse Jørgensen Plads blev færdige sidste år, det samme gjorde havnebadet. Når man får flere mennesker i nærhed af vand, vil der ske flere ulykker. Sådan er det," siger hun.

Brandvæsenets opgørelse over folk, der er faldet i vandet, dækker områderne fra Mølleparken til Dokk1 langs Aarhus Å, og havnen mellem Marselisborg Lystbådehavn i syd og Aarhus Havbane i nord. Lone Mossin konstaterer, at der findes et mørketal over personer, som falder i vandet, men selv redder sig op eller får hjælp af personer i nærheden. Det sker f.eks. i Aarhus Å.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Google Street View

"Vi hører fra restauratører, at fulde folk kaster hinanden i vandet. Det gode er, at de ryger i vandet i nærheden af venner. Vi tilkaldes først, hvis de ikke kan komme op," siger Lone Mossin, og forklarer, at der med den nuværende vandtemperatur ikke går mere end 2-3 minutter, før kroppen er så afkræftet, at man ikke kan redde sig selv via bl.a. en redningsstige.

Siden 2003 er otte personer fundet druknet i Aarhus Havn. Teknik og Miljø har i øjeblikket fokus på sikkerhed ved Aarhus Å og havnen, og den 5. februar var afdelingen sammen med ØB, politiet og Trygfonden på en sikkerhedsrundering for at afdække særlige risikoområder. Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), Aarhus Kommune, vil afvente den kommende rapport, inden han lægger sig fast på mulige nye sikkerhedsforanstaltninger.

"Der vil sikkert være nogle forslag, som vil højne sikkerheden. Men vi kommer aldrig uden om, at man som borger også skal tage vare for eget liv," siger Bünyamin Simsek.

Publiceret 10 February 2019 09:20