Doserer du også vaskemiddel på øjemål? Lad være! Du risikerer at skade både tøjet og miljøet. Foto: Colourbox

Doserer du også vaskemiddel på øjemål? Lad være! Du risikerer at skade både tøjet og miljøet. Foto: Colourbox

Tøjet og miljøet bliver skadet:

Derfor skal du ikke dosere vaskemiddel på øjemål

Doserer du også vaskemiddel på øjemål? Så stop! Du risikerer at skade både miljøet og tøjet

Af
Simon Johansen

Boligejernes Videncenter

vask Øjemål er danskerens foretrukne redskab til at dosere mængden af vaskemiddel, når der skal vaskes tøj. Det viser en undersøgelse fra 2015 fra hvidevare-producenten Bosch.

Hele 42 % af de adspurgte svarede, at de bruger øjemål i stedet for at læse instrukserne på pakken. Og knap hver anden i undersøgelsen svarer, at de aldrig føler sig i tvivl om, hvor meget vaskemiddel, der skal til for at gøre tøjet rent.

Men vi risikerer at fejlvurdere, når vi bruger øjemål, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

Brug ikke eddike som skyllemiddel

"Hvis vi ikke bruger vaskemidlet rigtigt, risikerer vi at skade både miljøet og tøjet," siger Christian Dehlholm, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk og blandt andet foretager undersøgelser af vaskemaskiner.

Han forklarer, at det desuden kan irritere huden og fremkalde irritation, hvis der sidder sæberester i tøjet, efter det er vasket.

Tjek vandets hårdhed

Ifølge rengøringsekspert, Anne Grete Rasmussen, skal du være særligt varsom, hvis du bruger flydende vaskemiddel, da du let kan komme til at bruge for meget.

Uanset dit valg af vaskemiddel er vandets hårdhed det første, du skal være opmærksom på. Hårdt vand indeholder nemlig meget kalk, som ødelægger sæberne i vaskemidlet.

"Jo hårdere vandet er, desto mere vaskemiddel skal du tilsætte. Og vandets hårdhed kommer an på, hvor i landet du bor. I Jylland, hvor vandet generelt er blødt, skal du bruge mindre vaskemiddel end i København, hvor vandet er hårdt," siger Anne Grete Rasmussen, der opfordrer danskerne til altid at følge producentens instrukser.

"Mængden af vaskemiddel bestemmes også af, hvor koncentreret det er. Læs på pakken, hvor meget der skal bruges i forhold til vandhårdhed, og hvor snavset tøjet er. Vær opmærksom på, at tøjet ikke nødvendigvis bliver renere, når du bruger for meget vaskemiddel," siger rengøringseksperten.

Hun understreger, at du ikke nødvendigvis skal bruge mere vaskemiddel, bare fordi du vasker mere tøj, ligesom dit tøj formentlig heller ikke er beskidt nok til, at du behøver skrue op for doseringen.

"Hvis tøjet er meget beskidt, skal der mere vaskemiddel til, men de fleste danskeres tøj er sjældent rigtig beskidt, når de vasker tøj," vurderer hun.

Fyld vaskemaskinen op

Førhen var tommelfingerreglen, at du efter at have fyldt vaskemaskinen med tøj skulle kunne køre en hånd rundt i tromlen.

Men ifølge Fru Grøn er kvaliteten af vaskemidlet og den mekaniske bearbejdning i nyere vaskemaskiner så god, at du sagtens kan fylde maskinen med op til 4,5 kg.

En anden grund til at dosere og vaske rigtigt er, at du på den måde kan bevare vaskemaskinens funktionsevne.

I dag vasker vi ofte ved lave temperaturer for at skåne tøjet, men det øger risikoen for, at der sætter sig kalk på maskinens varmelegeme.

"Derfor er det en god idé at kogevaske ved 90 grader en gang imellem. Ved den temperatur løsnes kalken fra varmelegemet," lyder det fra Anne Grete Rasmussen.

Publiceret 09 February 2019 06:00