Præsteklumme:

Hvad du ikke ved om din præst

Af
Ane Ørgård Bramstoft

sognepræst i Egå Kirke

Præsteklumme Når jeg møder nye mennesker, skal jeg ofte bruge noget tid på at snakke om det der med, at jeg er præst. En del møder mig med lidt skepsis og et smil i øjnene. Og jeg begynder en del samtaler med lidt fordomsnedbrydende arbejde. Når vi først har lært hinanden at kende, er der mange, der afslappet udbryder: ”Jamen du ligner jo slet ikke en præst”, som om det er den største cadeau, man kan få : )

De fordomme, vi præster oftest møder, (og jeg tror i øvrigt også det gælder andre af de ansatte ved kirken) er for eksempel, at vi ikke tænker, at teorien om 'Big Bang' er den mest sandsynlige forklaring på verdens opståen. At vi er imod muslimer. At vi kun døber, for at få folk ind i folkekirken, og at vi ikke vier homoseksuelle. At vi er sekteriske og imod mangfoldighed.

Grundfordommen er, at vi præster er meget fordomsfulde.

Ja, faktisk kan fordommene overfor os være så voldsomme, at jeg har en kollega, der kan finde på at sige, at hun er vinduespudser bare for at få lov til at tale om noget andet : )

Men sandheden er, at vi præster i Den danske Folkekirke møder en mangfoldighed af mennesker i meget forskellige livssituationer og med meget forskellige holdninger.

Vi taler med alle, både medlemmer og ikke medlemmer af folkekirken, og vi taler om det meste.

Ofte kommer mennesker til os med stor sårbarhed og tillid, og ofte finder de i præsten et menneske, der tør være med dem i deres skepsis, i deres magtesløshed og i deres rystede liv.

Sandheden er, at langt de fleste præster ”tror” på 'Big Bang' som den bedste teori om universets opståen. Sandheden er, at mennesker fra andre trossamfund ofte finder gode samtalepartnere i præster, fordi vi jo alligevel taler samme sprog. Sandheden er, at vi døber alene, fordi der er mennesker, der gerne vil døbes af egen fri vilje eller have deres børn døbt. Uanset om det er forældre til spædbørn, unge, midaldrende eller ældre mennesker, der ønsker at blive døbt, kan man blive døbt om søndagen til gudstjenesten, ved drop–in-dåb eller lørdagsdåb i forskellige kirker i Aarhus, eller man kan simpelthen bare aftale en snak med sin præst, og så kan I sammen finde frem til den bedste løsning, også hvis det er onsdag formiddag med kirkens personale som vidner. Og sandheden er, at langt langt de fleste præster i Aarhus vier mennesker, hvis de ønsker det uanset deres præferencer. Også vielser kan foregår onsdag formiddag og sågar i gummistøvler : ) Der er ingen hellige køer i forhold til påklædning.

Så sandheden er, at vi døber alt, hvad der rører sig og fordomsfrit vier mennesker af alle slags!

Publiceret 09 February 2019 06:00