Her i Tranbjerg Centret møder natteravnene ofte børn og unge

Her i Tranbjerg Centret møder natteravnene ofte børn og unge Foto Tommy Larsen

Natteravne advarer: Børn på stoffer i Tranbjerg

Unge utilpassede helt ned til 10 år hærger i Tranbjerg. De modtager stoffer fra voksne. Politi beroliger

Af
Trille Skøtt-Jensen

Siden 8. december har natteravnene gået rundt i aftenlivet i Tranbjerg og de er rystede over, hvad de er vidne til.

"Det der forskrækker os er den uro, der er i de grupper af unge. De yngste grupper er fra 10-12 år. De bliver tilsyneladende styret af nogle ældre børn på 14-16 år," fortæller Tommy Larsen som er medstifter af Natteravnene i Tranbjerg.

Han er selv bedstefar til børn på skolen i Tranbjerg og han har boet i Tranbjerg stor set altid.

Tommy fortæller, at Natteravnene på flere ture i Tranbjerg om aftenen har observeret, at biler kommer kørende op til gruppen med børn og unge og rækker små poser ud af vinduet til dem.

"Vi ved også, at der er en voksen mand, der går ind og køber cigaretter og sprut til dem. Og bagefter kommer bilerne så med de poser," fortæller Tommy Larsen.

Lugter hash

Natteravnene blander sig ikke. Men de observerer og er til stede og står klar med råd og vejledning, hvis det er nødvendigt. Men det er svært at trænge igennem.

"Mellem jul og nytår mødte vi en gruppe unge, og vi var ikke tvivl om, at der blev handlet. De hujede efter os og råbte, at hvis vi kom for tæt på, så ville de kaste kanonslag efter os. Men det er jo det, de gerne vil. De vil jo gerne provokere," siger Tommy Larsen.

Flere gange har ravnene observeret lugten af hash.

Natteravnene møder grupperne af utilpassede unge i Tranbjerg Centret, ved Kirkens toiletter, ved klubben og på gaderne i Tranbjerg.

Hård pigegruppe etableret

Tommy Larsen kan også fortælle om, at en pigegruppe er etableret i Tranbjerg.

"Pigerne er hårde. Det er drengene også. Men det er ligesom om, når pigerne går med drengene, så bliver drengene lige den tand vildere," fortæller natteravnen.

I gruppen af natteravne er der, ifølge Tommy Larsen, også forældre til børn, der går på skolen.

"De fortæller, at de er bange fordi, at deres børn bliver truet i skolen: "Sig til din mor, hun skal lade være med at følge efter os" sådan har nogen truet børnene," fortæller han.

I december meldte i alt 30 sig til Natteravnene. 10 er siden faldet fra.

Dealerne ved at overtage

Han og de andre natteravne er meget bekymrede over den udvikling, de ser i byen. Og de er ikke i tvivl om, hvad der er ved at ske.

"Dealerne er ved at overtage Tranbjerg og de bruger børn til det," siger Tommy Larsen.

Hos Østjyllands Politi kan man ikke genkende, at børn er på stoffer. Men man kender til problemer med unge og kriminalitet i Tranbjerg.

"Vi har civile forebyggere, der prøver at følge med i, hvad der foregår i Tranbjerg. Meldingen fra dem er, at det billede, med de unge på stoffer, nok er noget fortegnet i forhold til det reelle kriminalitetsbillede i Tranbjerg. Vi oplever ikke, det er så slemt, " siger vicepolitiinspektør Gert Bisgaard fra Østjyllands Politi.

Han anerkender fuldt ud den bekymring, som Natteravnene har.

"Vi tager borgernes bekymring seriøst. Den utryghed de føler, kan være svær at gøre noget ved, før vi sidder sammen med dem. Så vi vil snarest mødes med Natteravnene," siger vicepoliinspektøren.

Skolen er opmærksom

På Tranbjerg Skolen er skoleleder Hanne Gammelgaard også opmærksom på, at der en gruppe unge, som i øjeblikket skaber uro.

"Det er rigtigt, at vi har en bekymring for nogle af vores elever. Der er en gruppe, der beder om opmærksomhed. I den forbindelse har vi kontakt med de sociale myndigheder og politiet, og vi har månedlige møder med ungdomsskole, klub og kommunens opsøgende medarbejdere," siger Hanne Gammelgaard.

Hun vurderer, at gruppen består af 12 børn og unge, hvoraf flere ikke går på skolen.

"Her på skolen, har vi ikke observet, at de unge skulle være på stoffer. Men jeg har hørt en bekymring for, at nogen ryger hash" siger hun.

Skolelederen understreger, at der på skolen arbejdes for, at alle elever har det så godt som muligt.

Uro i Tranbjerg Centret

Natteravnene fortæller også om meget uro med gruppen af børn og unge i Tranbjerg Centret. Og det hører Lokalavisen fra flere, mens vi er i Tranbjerg.

I Tranbjerg Centret taler vi med mange af de forretningsdrivende. Samtlige bekræfter, at der er en stor gruppe unge, der skaber uro i centret. Ingen af dem har lyst til at stå frem i avisen. De vil ikke provokere de unge yderligere.

Ord som uartige, uopdragne, provokerende og ligeglade lyder igen og igen om gruppen af unge.

"Jeg forstår bare ikke, hvorfor de ikke er hjemme hos deres forældre," lyder det fra en medarbejder i en butik.

Ingen kan sige noget om, de har set børn tage stoffer eller tage imod stoffer fra andre.

De kunder, vi taler med i Tranbjerg Centret, kender også alle til problemet med de unge i centret.

"Jeg kommer her ikke for sent på dagen, for så er det lidt utrygt," fortæller en kunde, der ønsker at være anonym.

Politiet vil have fat i de unge

Vi får at vide, at der i Kvickly har været meget uro med unge. Da vi henvender os til Kvickly, bliver vi henvist til informationsdirektør i Coop Jens Juel Nielsen. Og han vil helst ikke vil sige for meget om, hvad de har oplevet i Kvickly i Tranbjerg Centret:

"Jeg har ikke lyst til at gøre hverdagen vanskeligere for vores medarbejdere," lyder hans begrundelse.

Hos Østjyllands Politi kender man til problemet med gruppen af børn og unge i Tranbjerg Centret og de patruljerer med jævne mellemrum i området.

Men bekymrer det jer ikke, at de forretningsdrivende ikke vil stå frem i avisen, fordi de er bange for, hvad en gruppe unge gør ved dem og deres butikker, hvis de gør?

"Der er nogen unge mennesker, vi skal have fat på her. Vi har en løbende dialog med fagprofessionelle i Tranbjerg. Vi kommer til at følge op på det her allerede i denne og næste uge," siger Vicepolitiinspektøren.

Natteravnene bliver ved med at gå i deres gule jakker i aftenlivet i Tranbjerg.

"Der er jo også mange unge mennesker, der er glade for, at vi er på gaden og vi møder stor opbakning fra forretninger og forældre," siger Tommy Larsen.

Han understreger, at natteravnene har et godt samarbejde med politiet.

Publiceret 08 February 2019 08:45