Rasmus Paludan omgivet af politi, mens han stadig var i besiddelse af sin koran. Foto: Øxenholt Foto

Rasmus Paludan omgivet af politi, mens han stadig var i besiddelse af sin koran. Foto: Øxenholt Foto

Galleri:

Paludan-provokation forpurret - fik koranen stjålet

Rasmus Paludan og Stram Kurs fik aldrig mulighed for at gennemføre den koranafbrænding, der var bebudet til demonstrationen i Åbyhøj

Af
Danni Paulsen

Lørdagens Stram Kurs-demonstration med partileder Rasmus Paludan i spidsen forløb ganske fredeligt.

Den helt store årsag til det var nok, at Rasmus Paludan aldrig fik chance for at sat ild til koranen, som den islamkritiske politiker og advokat ellers havde truet med. For koranen blev simpelthen stjålet fra ham efter et par timer.

Det var et meget koordineret koran-tyveri, der blev udført af fremmødte autonome og unge af anden etnisk herkomst end dansk.

På et tidspunkt formåede de fremmødte at få lokket demonstrationen hen i et hjørne af Åbyparken, således at det store politiopbud blev så spredt, at en ung, autonom kvinde kunne løbe under politiafspærringen og hapse koranen, som Paludan havde lagt på ovenpå en skraldespand.

Koranen blev smidt videre til en ung mand, som i høj fart løb fra stedet, og således blev afbrændingen aldrig til noget - til stor irritation for Rasmus Paludan.

Dermed blev det en demonstration som alle andre, Stram Kurs afholder. Der blev råbt og debatteret, og ingen blev klogere. De meget lidt berigende samtaler mellem parterne bestod mest i tilsvininger - og oftest med homofobiske gloser smidt efter hinanden.

Før demonstrationens start oplyste politiets indsatsleder til Lokalavisen Aarhus, at det var aftalt med Paludan, at han skulle afstå fra at brænde koranen af, selvom det ikke er ulovligt. Den udlægning kunne politikeren dog ikke genkende, da han ankom.

Inden tyveriet nåede han i irritation over larm fra gashorn at rive en side ud af koranen og spytte på den. Derudover fik han også kastet og sparket til de hellige skrifter. Men de fremmødte reagerede blot med hånlige klapsalver.

Stort politiopbud

Østjyllands Politi havde også en meget stor del af ansvaret for, at det hele forløb roligt. Ordensmagten havde af sikkerhedsmæssige årsager flyttet demonstrationen fra Åbyhøj Torv til Åbyparken og sat en stor afspærring op.

Hundepatruljer havde forinden afsøgt området, og en drone blev under hele seancen taget i brug for at skabe overblik. Derudover var omkring 30 betjente på plads i både uniform og civil til at sikre orden.

Østjyllands Politi er tidligere blevet voldsomt kritiseret af Paludan for ikke at yde ordentlig beskyttelse til hans tidligere demonstrationer, men lørdag var der styr på sagerne og aldrig optræk til ballade.

Nej til racisme

Omkring 70 personer var troppet op for at konfrontere eller debattere med Rasmus Paludan, der især blev irriteret over en gruppe fra Aarhus For Mangfoldighed, der sang de første par timer.

"Mange synes, at han skal ties ihjel, men det kan man ikke, for der er mange unge, der synes, han er spændende. Vi vil gerne vise, at Aarhus siger nej til racisme og fremmedhad. Og så synes vi, det er vigtigt, at der er nogle voksne til stede til at forklare børnene, at han gør det her for at få opmærksomhed. Men vi håber, der kommer flere og synger med os i morgen, for han kan tydeligvis ikke lide det," sagde Anne Hegelund fra Aarhus For Mangfoldighed med henvisning til, at Stram Kurs søndag demonstrerer i Langkærparken i Tilst.

Stram Kurs valgte at afbryde demonstrationen en time før tid og blev eskorteret væk af politiet, mens moddemonstranterne fulgte trop.

Ifølge politiets indsatsleder blev ingen personer anholdt eller tilbageholdt under demonstrationen.

Publiceret 02 February 2019 17:42