Facere ved Magasin i midtbyen. Foto: Martin Jørgensen

Facere ved Magasin i midtbyen. Foto: Martin Jørgensen

Face en facer: "Man vænner sig til afslagene"

Lokalavisen Aarhus har mødt en facer, der fortæller om jobbet og de mange udfordringer, der følger med

Af
Martin Jørgensen

Facer Tre facere bevæger sig rundt på Clemens Bro en onsdag eftermiddag, hvor temperaturen flirter med frysepunktet. Målrettet i blikket forsøger de at få aarhusianere i tale og i sidste ende en aftale i hus.

En af facerne er en ung mand i start 20'erne, som med kæmpe smil på læben, tydelig gestikuleren og en frisk bemærkning forsøger at få både unge og gamle i tale. Fra en caféstol i Espresso House med udsigt over facernes hjemmebane, noterer Lokalavisens journalist 35 afvisninger ud af 35 mulige på et lille kvarter for den unge facer.

Afvisningerne kommer fra alle typer af mennesker. Der er både en ældre herre med fuldskæg og fart på, som prompte ryster på hovedet. Og så er der pigegruppen bestående af tre grinende teenagere, der vimser videre uden at tage den unge facer seriøs. Der er sågar en af de nykårede verdensmestre i håndbold, der kommer spadserende langs Clemens Bro. Også han takker pænt nej tak.

Afslagene gentager sig. Igen. Og igen. Og igen. Han fortsætter ufortrødent.

Face en facer

Efter at have forladt Espresso House, sættes kursen mod faceren. Vores blikke mødes lynhurtigt, og uden at tøve tager han kontakt med det samme åbne kropssprog, som han har for vane at bruge.

"Må jeg spørge dig om noget?," lyder det fra den unge mand, der smiler stort.

'Det må du, hvis jeg må spørge dig om noget først,' svarer jeg tilbage, hvorefter vi bliver enige om at sætte os på en af bænkene.

Facere ved Magasin i midtbyen.

Facere ved Magasin i midtbyen. Foto: Martin Jørgensen

Han fortæller, at han i snart to år har arbejdet på fuldtid som facer. Han elsker sit job, selvom det - på godt og ondt - kan være en udfordring.

"Det er koldt lige for tiden, men det er samtidig også varmt. Det er varmt på den måde, at når man har en samtale med andre mennesker, så gør det ens dag så meget bedre. Så kan det godt være, at jeg har en hensigt med samtalen, men jeg føler, at vi begge får noget ud af det," lyder det fra Lasse Hansen, som ikke tager det personligt, når han får afslag efter afslag.

"Man vænner sig hurtigt til det. Det er en del af jobbet, og jeg tager det altid med et smil - uanset om jeg får et 'ja' eller et 'nej'," fortæller den 22-årige Lasse Hansen, som dog alligevel indrømmer, at det godt kan være en lang dag, hvis man ikke har held med at få folk i tale.

"Det kan være frustrerende at gå en hel dag, hvor man ikke har snakket med en eneste ærlig sjæl. Så kan man godt blive lidt nedtrykt," siger den unge facer, som understreger vigtigheden af at have andre facere med sig, når man arbejder.

"Vi er et hold, og ingen af os ville kunne gøre det uden at have folk i ryggen. Det er grænseoverskridende uanset hvor lang tid, man har været facer. Derfor er det dejligt at have folk med, som forstår, hvad det handler om."

Altid rolig

På denne dag har Lasse Hansen og resten af facer-teamet booket sig ind på Clemens Bro. Et sted, der, ifølge Lasse Hansen, er godt, fordi man kan 'fange' mange mennesker, som ikke er blevet kontaktet af andre facere.

For det ér en kamp at få folk i tale. Det har det været fra dag ét, fortæller han.

"Første dag stod jeg på Store Torv, og jeg fik med nød og næppe skrevet en enkelt op. Men allerede fra starten kunne jeg godt mærke, at det ville blive hårdt."

Den ene aftale, som han fik den dag, var nok til at give ham blod på tanden. Også selvom der sidenhen har været ubehagelige oplevelser.

"Der stod engang en hjemløs, som råbte af os og var meget voldsom. Men helt generelt er vi ude for mange mennesker, som har klare holdninger om os, men vi forholder os altid rolige, hvis det sker," lyder det fra Lasse Hansen, som dog også husker tilbage på flere gode øjeblikke i jobbet, der giver ham fornyet tro på tilværelsen.

"Efter de succesfulde dage, giver det mig en tro på det gode i andre mennesker, og jeg føler, at jeg har lært rigtig meget af mit job, som jeg også har taget med mig uden for jobbet."

Lasse Hansen er ikke facerens rigtige navn. Lokalavisen kender hans navn og arbejdsgiver, men vi har efter arbejdsgiverens ønske accepteret, at han kan optræde anonymt i denne artikel, fordi arbejdsgiveren har dårlige erfaringer med facere, der har fået problemer, fordi de har optrådt offentligt.

Publiceret 02 February 2019 06:30