Tom Søjberg ser frem til også at skulle blive i Brabrand IF fremadrettet. Foto: Ritzau Scanpix/Ole Nielsen

Tom Søjberg ser frem til også at skulle blive i Brabrand IF fremadrettet. Foto: Ritzau Scanpix/Ole Nielsen Ritzau Scanpix

Livstidskontrakt til fodboldgal aarhusianer

Cheftræneren fra Brabrand IF, Tom Søjberg, har underskrevet en kontrakt uden udløb. Det glæder den erfarne fodboldmand

Af
Martin Jørgensen

fodbold Man kan næsten ikke sige Brabrand IF uden at sige Tom Søjberg. Sådan kommer det også til at være et godt stykke tid endnu. Den aarhusianske succestræner har nemlig underskrevet en såkaldt livstidskontrakt med klubben, som han kom til 1. januar 2013.

"Det er en kæmpe tillid fra Brabrands side. Jeg har ikke travlt med at komme videre, og klubben ville have mig, så derfor kom aftalen i stand, og det er jeg rigtig glad for," fortæller Tom Søjberg, som derfor selv vælger, hvornår hans tid i klubben er slut.

"Det er helt normalt i fodboldverdenen, at flere interessenter kigger på og har en mening til tingene, men det er vi fuldstændig ude over i Brabrand. Her har vi virkelig en fed fodboldkultur, og det er også det, som det bør handle om."

Flytte mennesker

Der har været mange oplevelser for Tom Søjberg og Brabrand IF, siden den fodboldgale folkeskolelærer kom til fra den midtjyske klub Kjellerup for seks år siden.

Klubben har kæmpet for livet i både 2. division og 1. division, og anekdoterne vælter ud af den entusiastiske træner, når han først kommer i gang.

Særligt erfaringerne i landets næstbedste række i sæsonen 2017/2018 var en kæmpe oplevelse for Tom Søjberg, der indrømmer, at holdet ikke var gode nok det første halve år, hvor man løb inde i mange nederlag.

"Jeg husker, hvordan spillerne var tomme i øjnene, og vi kiggede på hinanden og sagde 'er der ikke mere i os?', men så kom vi ind i foråret sprængfyldte med selvtillid og gjorde det fantastisk, hvor vi var lige ved at redde os på målstregen," siger cheftræneren, som, trods den efterfølgende nedrykning, lærte meget af det år, hvor holdet var fire point fra at blive i rækken.

"Jeg fik en forståelse af, hvad der kræves af mig som træner, og hvor stort det kan være som leder at flytte sine spillere og give dem en tro på, at de er gode nok."

Når den aarhusianske fodboldconnaisseur fortæller om trænerhvervet, så fornemmer man, at det for ham ikke kun handler om resultaterne på banen. Det handler i lige så høj grad om det at kunne udvikle mennesker og hjælpe dem til at tage det næste skridt.

"Det er givende for mig som person at kunne flytte mennesker og gøre dem bedre. Det bliver jeg bare glad over," fortæller cheftræneren, der er født i Beder, men nu bor med familien i Vejlby Risskov.

Bidt af en gal fodbold

Fodbold har altid været en del af Tom Søjbergs liv, fortæller den karismatiske træner, som ikke er i tvivl om, hvordan hans spillere vil beskrive ham som træner:

"De vil nok sige, at jeg er krævende, humørfyldt, glad for fodbold og har stor lyst til at vinde."

Men når man er fodboldelsker helt ind til benet, så lægger man også mange følelser i det, hvilket også kan resultere i udbrud.

"Jeg kan godt være lidt excentrisk og lidt for temperamentsfuld. Og så kan jeg også være dårlig til at lytte en gang i mellem, hvor jeg er i det røde felt," lyder det fra cheftræneren, som på sigt kunne tænke sig at tage yderligere et skridt i karrieren.

"Jeg har ambitionerne, men det afhænger af, hvordan tingene udvikler sig i Brabrand, og der kan det gå stærkt. Men på et tidspunkt kunne jeg godt finde på det," fortæller Tom Søjberg, der er ansat som lærer på Laursens Realskole, hvor han arbejder på fodboldlinjen ti timer ugentligt.

Det betyder også, at det er en dagligdag spækket med fodbold, men det skal der ikke skrues ned for. Tværtimod.

"Er du tosset.. Jeg er bidt af en gal fodbold," slår han fast.

Tom Søjbergs 18-årige søn Anton Søjberg spiller for Brabrand IF's seniorhold. Også datteren Mathilde Søjberg er en talentfuld fodboldspiller, som til dagligt tørner ud for Fortuna Hjørring, mens hun også gør sig på U16-pigelandsholdet.

Brabrand IF er i øjeblikket på fjerdepladsen, inden den resterende del af sæsonen starter 9. marts på hjemmebane mod det fynske hold Tarup-Paarup.

Publiceret 01 February 2019 06:00