Video:

Det er et stort klap på skulderen for Esra at møde kronprinsessen

Esra Alici Pedersen har haft succes med at arrangere babytræf på 13 af kommunens plejehjem. Onsdag vil kronprinsesse Mary mødes med den 33-årige kvinde fra Brabrand

Af
Kim Skovrup Andersen

"Jeg går herfra og har helt ondt i mine kæber af at smile, fordi det bare er så rørende at se, hvad babyer kan. Ikke kun for de ældre, men også for deres forældre. Det giver mening og gør alle glade," siger Esra Alici Pedersen, som Lokalavisen har sat i stævne på Plejehjemmet Søholm i Stavtrup.

Esra Alici Pedersen har skabt 'Leg på plejehjem', hvor babyer rykker ind på tretten af kommunens ældrecentre en gang ugentligt. Forleden var de på plejehjemmet Søholm i Stavtrup.

Esra Alici Pedersen har skabt 'Leg på plejehjem', hvor babyer rykker ind på tretten af kommunens ældrecentre en gang ugentligt. Forleden var de på plejehjemmet Søholm i Stavtrup.

Her har vi netop overværet livsglæden udfolde sig på tværs af generationer med babyrytmik og lige så mange glade smil som til fejringen af VM-guld i herrehåndbold. Her er det dog ikke Nikolaj Jacobsen, der styrer løjerne, men Kristina Fehr Therkildsen, som er tilknyttet som vært og byder alle velkommen med skønsang og rytmik.

Rytmik, sang og nærvær

Esra Alici Pedersen er kvinden bag 'Leg på plejehjem', der er et projekt, hvor 13 legestuer i Aarhus Kommune en gang om ugen fungerer som et slags åbent hus på et ældrecenter med babybesøg. Der er tale om legestuer, hvor forældre på barsel, hjemmegående eller bedsteforældre kan komme forbi deres lokale plejehjem en gang om ugen i åbent hus-form og være sammen med de ældre med rytmik, sang og nærvær.

Esra Alici Pedersen - yderst til venstre - har skabt 'Leg på plejehjem'. Her er det musikvært Kristina Fehr Therkildsen, der siger goddag til ældre og babyer på Plejehjemmet Søholm i Stavtrup.

Esra Alici Pedersen - yderst til venstre - har skabt 'Leg på plejehjem'. Her er det musikvært Kristina Fehr Therkildsen, der siger goddag til ældre og babyer på Plejehjemmet Søholm i Stavtrup.

I løbet af et år har projektet nu vækket så stor genklang, at kronprinsesse Mary gerne vil se nærmere på det i forbindelse med sit besøg i Aarhus.

Kronprinsessen var protektor for Aarhus som Europæisk Frivillighovedstad i 2018 og har ønsket at vende tilbage og møde flere af de frivillige og opleve aktiviteterne.

Magi i hverdagen

"Jeg er vildt beæret og glad. Det bliver en kæmpe oplevelse at få besøg af kronprinsessen. Det er et stort klap på skulderen og en anerkendelse af mange frivillige menneskers arbejde. Hun bliver vidne til den magi, vi skaber i hverdagen for rigtig mange børn, forældre og ældre," fortæller den 33-årige Brabrand-kvinde.

Hun opfandt konceptet, de hun var på sin anden barsel i Valby og tog det med sig, da hendes mand Uffe og deres nu tre børn returnerede til hjemstavnen.

"Den frivillighedskultur, vi har i Danmark er altafgørende for projektet. Vi kunne ikke skabe den livsglæde og nærvær uden," fastslår Esra Alici Pedersen og tilføjer:

"Det er mødet mellem generationer, der er i fokus. Vi synes, det er så fedt, at man kan skabe de her rammer, som er oplagt for dem, der har tid. Og det er nemlig dét, de her grupper har til fælles. De har tid. De kan få glæde af at møde andre mennesker og få og give en masse smil."

Esra Alici Pedersen er nu går videre og stiftet foreningen 'Samværd'.

"'Samværd' er blevet skabt, fordi der har været så meget interesse i de her legestuer. Jeg er blevet kontaktet af mange forældre - også fra andre byer udenfor kommunen. Så jeg har kunnet mærke, at der var denne her generelle interesse for de meningsfulde og nærværende møder mellem generationer. Derfor vil vi i Samværd nu skabe flere rammer for naturlige møder og sætte fokus på at gøre noget godt for hinanden. Vi vil skabe mere værdi i hverdagen," siger hun og får endnu en grund til at få mere ondt i kæberne.

Publiceret 30 January 2019 09:25