Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Værtsfamilie for en ung hjemløs: Skal det være dig?

Hvis du er over 30 år gammel, har et ledigt værelse og lyst til at åbne dit hjem for en sårbar ung, så har du nu chancen for at blive værtsfamilie

Af
Martin Jørgensen

hjemløse Røde Kors Aarhus leder i øjeblikket efter familier eller enlige i Aarhus, som har plads og overskud til at åbne deres hjem for en sårbar ung, der har brug for en tryg base til at komme videre i livet.

På landsplan har 2300 unge mellem 18 og 29 år ikke et sted, som de kan kalde deres eget. Lidt under 400 af dem opholder sig i Aarhus. Nogle af dem er sofasurfere, hvor de opholder sig hos venner og bekendte i korte perioder. De værst stillede ender på gaden.

Det vil Røde Kors Aarhus - i et samarbejde mellem Ungdommens Røde Kors og 'Hjem til Alle'-alliancen - gøre noget ved. Derfor har de oprettet projektet 'Hjem til Dig', som lige nu leder efter værtsfamilier til unge, som gerne vil bo i Aarhus.

"Ved at bo hos en værtsperson eller værtsfamilie kan den unge få en tryg base og få ro på tilværelsen uden usikkerheden om, hvor man skal sove den næste nat. Det kan give overskud til at søge job, uddannelse eller søge permanent bolig med støtte fra en unge-mentor," siger Ida Binderup, projektkoordinator på 'Hjem til Dig' i Røde Kors Aarhus.

Værtsfamilien Toft

Som værtsfamilie skal man have et ekstra værelse ledigt, være fyldt 30 år og have tid og lyst til at inddrage den unge i sin hverdag. Det kan ægteparret Sandra Toft og Jesper Toft, der sammen har to børn på henholdsvis ét og tre år, sætte flueben ved. Derfor har de meldt sig som værtsfamilie i Aarhus.

"Vi har i længe tænkt over at være frivillig på den ene eller den anden måde, og hvis vores rammer kan have en værdi for et andet menneske, så er det noget, vi meget gerne vil," lyder det fra Sandra Toft, som på sigt skal have en ung boende i tre til seks måneder.

I forløbet bliver der tilknyttet en frivillig ung-til-ung mentor fra Ungdommens Røde Kors, der eksempelvis hjælper den unge med at søge bolig eller komme i gang med uddannelse.

For familien Toft på Katrinebjergvej i Aarhus Nord var de slet ikke i tvivl, da de hørte om muligheden for at kunne hjælpe til. De har nemlig en istandsat kælder med både værelse og eget toilet, der står tomt. Og desuden har de en kæmpe lyst til at gøre noget for andre mennesker.

"Vi har fulgt lidt med i hjemløse-problematikken, hvor der er flere og flere unge hjemløse i Aarhus, og det synes vi er frygteligt tragisk og trist, så vi tænkte, at det kunne være spændende at få et nyt familiemedlem ind," fortæller Sandra Toft og tilføjer:

"Og så håber vi selvfølgelig, at personen har lyst til at være med til madlavningshygge om aftenen og måske endda se Gurli Gris med ungerne."

Stabilitet i livet

Ifølge Røde Kors Aarhus er målgruppen ikke nødvendigvis kun folk, som er hjemløse. Det er i lige så høj grad en forebyggende indsats til de unge, som potentielt set kan ende i hjemløshed, hvis der ikke gøres noget.

Den lokale Røde Kors-medarbejder sørger for at screene den unge, så de kommer til at passe ind i den familie, som åbner hjemmet op. Værtsfamilierne skal nemlig ikke være tvunget til at trække på en faglig uddannelse for at kunne få hverdagen til at fungere.

Men selvom det kan være en omvæltning at få et fremmed menneske ind i sit hjem, så er det bestemt ikke noget, der bekymrer familien i Aarhus Nord.

"Vi har ikke de store bekymringer med, at der skal flytte et ungt menneske ind hos os. Der er ingen grund til at tage sorgerne på forskud, og hvis der opstår problemer undervejs, så skal vi nok løse det. Det gør vi jo i forvejen med vores egen børn," lyder det fra Sandra Toft, som håber, at månederne i et trygt hjem kan gøre en stor forskel for den unge.

"Vi håber, at vi kan bidrage til, at den unge kan få noget stabilitet ind i sit liv. Vi vil gerne være med til, at personen kan få realiseret sine håb og drømme under vores rammer, og så håber vi selvfølgelig også på, at vi kan få en fed relation til personen."

I Aarhus er målsætningen at få fem værtsfamilier til foråret, men man er åbne for at få endnu flere på sigt. Alle unge mennesker skal henvises til projektet enten fra den pågældende kommune eller fra en interesseorganisation.

Projekt 'Hjem til Dig'

    Udviklet på baggrund af den engelske lignende model Nightstop, som har stor succes i England. I Nightstop tilbydes unge overnatning i nogle enkelte dage, mens 'Hjem til Dig' er et længere forløb på tre til seks måneder med fokus på forebyggelse.

    Projektet, som løber over tre år, er finansieret af Bikubenfonden, Oak Foundation Denmark og Røde Kors i Danmark.

Publiceret 30 January 2019 07:00